Fast food’u çocuklarımızdan uzak tutalım

Hepimizin çok korktuğu bir şeydir değil mi, çocuk-larımızın fast food meraklısı olması.

Haberin Devamı

 

Çünkü biliyoruz ki, fast food denen şey beslenme alışkanlıklarımızın bozulmasına neden olur. Fast food restoranları çocuklarımızdan hangi malzemelerle ve nasıl yapıldığını bilmedikleri bir yemeği hemen yiyip kalkmalarını ister.
Bilinçli anne-babalar bilirler ki, fast food yemeyi alışkanlık haline getirmek, hatta sadece fast food’la beslenmek hiç hoş değildir. Ama öte yandan, çocuklarını fast food kültüründen uzak tutmak için ne yapacaklarını bilemezler. Çocukların evin dışında geçirdikleri zaman arttıkça, onların neyi yapıp neyi yapmadıklarını kontrol etme şansımız da azalır.
Peki o zaman ne yapmak gerek? Bir kere beslenme alışkanlığı denen şey, çocukluğun erken dönemlerinde oluşur ve bu yüzden onların beslenme alışkanlığını da biz belirleriz. Yani besleyici, yeniliklere açık yemekleri keyifli aile sofralarında yiyen çocuk, belki arada sırada fast food dükkanlarına uğrar ama beslenme alışkanlığı fast food’a dayanmaz.
Okulda yedikleri yemekleri gözlem altında tutmak, hatta mümkünse beslenme çantalarına evde yaptığınız yiyeceklerden koymak da beslenme alışkanlıklarındaki sapmayı önleyecektir.
Çocuklarımızın sağlıklı birer birey olmalarını istiyorsak, onlara doğru beslenmeyi öğretebilmek için yapılacak fedakârlıklardan kaçınmamalıyız.

FIRINDA MANTARLI MAKARNA

Haberin Devamı

· 1 paket burgu ya da fiyonk makarna
· 4 su bardağı süt
· 1 yemek kaşığı irmik
· 1 yemek kaşığı  dolusu un
· 1 yemek kaşığı tereyağı
· 1 su bardağı rendelenmiş kaşar
(Parmesan peyniri de kullanabilirsiniz.)
· 2 su bardağı dolusu doğranmış mantar
(Konserve de olabilir.)
· 3 yemek kaşığı zeytinyağı
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber

YAPILIŞI: Öncelikle makarnaları kaynayan bol tuzlu suda 8-10 dakika haşlayıp süzdürün. Tekrar tencereye boşaltarak, birbirine yapışmasın diye 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ gezdirin.
Beşamel sos için irmiği ve unu 1 yemek kaşığı tereyağıyla 2-3 dakika kavurun ve üzerine sütü yavaş yavaş ilave edin. Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alıp, tuzunu, karabiberini ve pul biberini ekleyip karıştırın.
Öte yandan 3 yemek kaşığı zeytinyağını tavada kızdırın. ıçine boylamasına ince doğradığınız mantarları ilave edip 4-5 dakika kavurun. şimdi de tencerede duran süzdürülmüş makarnanın üzerine, hazırladığınız beşamel sosu ve kavurduğunuz mantarları ilave edip, hafifçe karıştırın.
Fırına dayanıklı ve kenarları yüksek orta boy bir kabın içine, karıştırmış olduğunuz makarnayı yayın. Üzerine rendelenmiş taze kaşar peynirini serpiştirin. Mantarlı makarnayı, 175 dereceye ayarlanmış fırında 25-30 dakika pişirdiğiniz makarnayı dilimleyin ve sıcak olarak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları