Ermenistan'dan sürpriz açıklama

ERMENİSTAN Parlamentosu'nda Cuma günü Karabağ ve dış politika konularında yapılan oturumda, Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan Türkiye ile ilişkiler konusunda çok önemli açıklamalar yaptı.

Erivan'da kurulmuş olan özel haber ajansı Noyan Tapan'ın verdiği habere göre Oskanyan, ‘‘İçinde bulunduğumuz durumda, Türkiye bölgede daha büyük bir önem kazanıyor. Ermenistan Türk tarafı ile diyalog yollarını açık tutmalı ve mümkünse ilişkilerimizde ilerleme kaydetmek için girişimde bulunmalıyız’’ dedi.

Soykırım şahinlerinin ağırlıkta bulunduğu bir hükümet ve meclisten yükselen bu ses çok önemli.

Dışişleri Bakanı Oskanyan, Türkiye ile ilişkileri daha aktif hale getirmek için diplomatik girişimlerini arttıracaklarını vurgularken Azerbaycan'ı da unutmadı.

Bakan, ‘‘Azerbaycan ile ilişkileri düzeltmek için de çaba harcayacağız. Bölgemizdeki olumsuzlukların etkisini azaltmalıyız’’ dedi.

Noyan Tapan haber ajansına göre, Dışişleri Bakanı Oskanyan'ın meclisteki konuşması Savunma Bakanı Serj Sarkisyan tarafından da desteklendi.

Sarkisyan da, ‘‘Türkiye ile ilişkilerimizin normalleşmesi çok önemlidir' dedi.

Türkiye ile Ermenistan arasında bir süreden beri, karşılıklı olumlu jestler yapılıyor, mesajlar gidip geliyor. Bu yeni dönemin baş mimarı, 11 Eylül sonrası Hazar havzası enerji kaynaklarının güvenliği.

Ama Türkiye ve Ermenistan sivil toplumlarından gelen talep ve yönetimlerin de gönüllülüğünü göz ardı etmemek gerekiyor.

Ermenistan'a vize uygulamasının gevşemesi ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği nezdinde İstanbul'da Ermenistan temsilciliğinin açılması bu jestlerin en önemlilerindendi. Şimdi Erivan Hükümeti yanıtlıyor. Bu ses önümüzdeki dönemde olumlu gelişmelere tanık olacağımızı gösteriyor.

* * *

‘‘KOMŞULARIYLA kavgalı Türkiye' yıllarını yavaş yavaş geride bırakıyoruz. Bu o kadar büyük bir zenginlik ki. Kendimize güvenimizi arttıracak, olanakları birleştirerek refaha yürümek için gerekli yaratıcılığı komşularımızla birlikte keşfedeceğiz.

11 Eylül sonrası, gerek Avrupa gerek ABD'de tüm tartışmalarda yer alan ‘‘Türkiye modeli’’nin gereği bu zaten. Önceki gün, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin son yılların en iyi seviyesine ulaştığını yazmıştım. Yunanistan ile ilişkiler, kendi doğal seyrine oturdu. İran ile, kriz gibi görünen sıkıntılar aşılmayacak şeyler değil. Aşılacak. Komşularıyla kavgalı Türkiye, tarihte kalacak.

İSRAİLLİ VE FİLİSTİNLİ BARIŞ YANLILARI GİBİ OLMAK

FİLİSTİN topraklarındaki şiddete karşı tepkimizin, Yahudi düşmanlığına dönüşmesi tehlikesine karşı dikkat çeken çok sayıda okur mesajı alıyorum. Filistin sorunu, bölgemiz açısından çok önemli. Bütün bölgeyi ateşe atabilecek güçte. O nedenle okurlarıma ben de katılıyorum. Yeni düşmanlıklar körükleyecek yaklaşımlardan kaçınmalıyız. Bu süreçte, İsrailli ve Filistinli barış yanlılarının tavrı bize örnek olmalı. Onlar omuz omuza, birbirlerini sevmeye devam ederek barış için mücadele ediyorlar. Ortadoğu'ya barış, İsrail ve Filistin halkının ortak mücadelesiyle gelecek, biz bu ortak çabaya ancak destek olabiliriz. Düşmanlıklarla döşenen yola barışa ilerlenemez.
Yazarın Tüm Yazıları