Erdoğan’ı ‘Son 10 Yılın Şahsiyeti’ seçti, Tara’yı ‘Yaşam Boyu Onur’a taşıdı

ÖNCEKİ akşam Yönetim Kurulu Başkanlığını Ercan Kumcu’nun yürüttüğü Enka Okulları’nın Sadi Gülçelik Tesisleri’ndeyiz.

Haberin Devamı

Kürsüde merkezi Slovenya’nın başkenti Ljublijana’da bulunan Uluslararası Ortadoğu ve Balkanlar Araştırma Enstitüsü (IFIMES) sözcüsü var:

- Şarık Tara, 1930’da Üsküp’te zengin bir ailenin çocuğu olarak doğdu. 12 yaşındayken Türkiye’ye geldiler. Hayata sıfırdan başlayan ailede önce eğitime dört elle sarıldı, sonra eniştesi Sadi Gülçelik’le birlikte Enka İnşaat’ın temellerini attı.

IFIMES sözcüsü Enka’nın çoğu Ortadoğu, Rusya ve Balkanlar’da olmak üzere 40’ı aşkın ülkede inşaat projeleri üstlendiğini anımsattı:

- Tara, Enka’yı dünyada önde gelen inşaat şirketine dönüştürürken, gittiği ülkelerde dostluğun da inşa edilmesinde önemli rol oynadı.

Sonra şu tanımı yaptı:

- Şarık Tara, Ortadoğu ve Balkanlar’ın parlayan yüzüdür.

Derken ödülü anons etti:

- The International Institute for Middle-East and Balkan Studies (IFIMES), Enka’nın kurucusu Şarık Tara’ya “Yaşam Boyu Onur Ödülü” vermeyi kararlaştırdı.

Ödülün önemine dikkat çekmek için geçen yıla uzandı:

- IFIMES, geçen yıl Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan’a, “Dünyada Son 10 Yılın Şahsiyeti” ödülü verdi. Daha önce ödül alanlar arasında Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Arnavutluk eski Başbakanı İlir Meta da var.

Şarık Tara
, başarısında ailesinin büyük payı olduğunu belirtti:

- Bu başarıda eşimin, oğlum Sinan Tara’nın, iki kızımın, gelinim ve damatlarımın, torunlarımın, onların çocuklarının, iki kız kardeşimin, hele de erken yaşta kaybettiğim eniştem Sadi Gülçelik’in büyük payı var.

Ardından 1945 yılına uzandı:

- İkinci Dünya Savaşı sonrasında Ortadoğu ve Balkanlar bir türlü sükunete kavuşamadı. Yaşanan gerilim ve savaşlarda etnik ve din farklılıkları, hatta mezhep çatışmaları rol oynadı, hâlâ da oynuyor.

Türkiye ile Bulgaristan arasında geçmişte yaşanan sorunları anımsattı:

- Bugün o sorunlar gerilerde kaldı. Bulgaristan’daki Türkler artık siyasetin şekillenmesinde kilit görevi görüyor.

Yunanistan ile Makedonya arasındaki gerilimin sürdüğüne vurgu yaptı:

- Umarım aralarında daha büyük tatsızlık olmaz. Ben baba tarafından Karadağlı’yım. Sırbistan neden hâlâ Karadağ’ı tanımıyor? İnançlarımız farklı olabilir ama hepimiz Allah’ın kullarıyız.

Bölgedeki liderlere seslendi, şu örneği verdi:

- Dış politika ile iç politikayı karıştırmayın. Yunanistan eski Başbakanı Yorgo Papandreu’yla bir seçim öncesinde buluşmuştuk. Anketler seçimi kaybedebileceğini gösteriyordu. Türkiye aleyhine konuşmaktan vazgeçmesini söyledim. Öyle yaptı ve seçimi kazandı.

Şarık Tara, IFIMES’in ödülünü Başbakan Erdoğan’ın ardından ikinci kez Türkiye’ye taşımış oldu. Ödül Komitesi’nin şu tanımı onu çok mutlu etti:

- Dünyada dostluk inşa eden insan...

Tara
için en büyük zenginlik budur değil mi?

Haberin Devamı

Erdoğan’ı ‘Son 10 Yılın Şahsiyeti’ seçti, Tara’yı ‘Yaşam Boyu Onur’a taşıdı

Haberin Devamı

Artık çalışmak için Türkiye’ye geliyorlar

ULUSLARARASI Ortadoğu ve Balkanlar Araştırma Enstitüsü (IFIMES) Başkanlığını yürüten Hırvatistan eski Cumhurbaşkanı Stjepan Mesic, ödülü verirken söze şöyle girdi:

- Şarık Tara, Türkiye’nin dışa açılmasında büyük rol oynadı. Bir zamanlar Türkiye’den yurtdışına çalışmaya gidenler vardı. Şimdi Türk işadamları dünyanın her tarafına gidiyor. Yurtdışından Türkiye’ye çalışmak için gelenler artıyor.

IFIMES’in Danışma Kurulu Başkan Yardımcılığını yürüten Sırbistan eski Başbakanı Zoran Zivkovic de Tara’nın sembol isim olduğunu vurguladı:

- Kendisini tanıdığımda Sırbistan Başbakanı idim. Şarık Bey, bir dünya markası.

İş dünyasından Güler Sabancı, Bülent Eczacıbaşı, Ersin Özince, Halis Komili, Yavuz Canevi, Prof. Çelik Kurdoğlu, Erdoğan Turgut, Şerif Egeli, eski Başbakan Yardımcılarından Kaya Erdem, eski Dışişleri Bakanlarından Prof. Emre Gönensay, Prof. Mustafa Aysan gibi isimler Şarık Tara’yı ayakta alkışlayanlar arasındaydı.

Haberin Devamı

Gambiya’da 7 balıkçı teknesi 300 küçükbaş hayvan dağıttık

IFIMES’in Şarık Tara’ya ödül verdiği törende Pamukbank ve Garanti Bankası Genel Müdürlüğü döneminden beri tanıdığım İbrahim Betil’le karşılaştım.

Suna Kıraç’ın öncülüğünde kurulan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) Cengiz Solakoğlu ile birlikte yıllarca omuz verdikten sonra Toplum Gönüllüleri Vakfı’nı (TOG) kuran, daha sonra Öğretmen Akademisi Vakfı’na öncülük eden İbrahim Betil, bu çalışmalarını son dönemlerde Gambiya’ya da uzattıklarını belirtti:

- Bir gün TOG’un merkezinde çalışırken Gambiya’dan iki kişi geldi. Kendileriyle konuştuk. Sonra Gambiya’ya gittim. Oradaki sefaleti görünce birşeyler yapabileceğimizi düşündüm.

- Ne yaptınız?

- Sen De Gel derneğini kurduk. Gambiya’da en ücra köylere kadar uzanıp, aileleri kendi gelirini sağlayacak kavuşturmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar sağladığımız yardımlarla Gambiya’ya 7 balıkçı teknesi gönderdik. 300 küçükbaş hayvan dağıttık.

- Bir gelişme oluyor mu?

- Yavaş yavaş birşeyler değişiyor ama gidilecek çok yol var.

Yazarın Tüm Yazıları