Erdal Sağlam: IMF taahhütleri yerine geliyor, ama...


Erdal SAĞLAM
Haberin Devamı

TÜRKİYE ekonomisinde, küreselleşme çabasında yeni bir aşamaya geliniyor. IMF'in 8. gözden geçirmesinin kazasız belasız atlatılacağı anlaşılıyor ama iş bununla bitmiyor.

Dün Maliye Bakanı Sümer Oral ile görüştüğümüzde, işlerin normal seyrinde gittiğini bir sorun bulunmadığını söyledi. Ek bütçede, toplusözleşmeler ve tarım fiyatları nedeniyle doğan ek kaynak ihtiyacının sıkıntı yaratmayacağını kaydeden Oral, vergide hedefin üzerinde tahsilatlar kaydedildiğini, doğacak ihtiyacın buradan karşılanabileceğini söyledi.

Ek bütçenin Salı günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüleceğini kaydeden Oral, şirket birleşme ve bölünmelerine getirilen vergi kolaylığı, Emlakbank'ın Ziraat'e devrinin de yeralacağı görev zararlarına ilişkin yasa ile fonların tasfiyesine ilişkin yasanın birleştirilerek TBMM'den geçirileceğini kaydetti. Oral, uluslararası tahkime uyum yasası ile tütün yasasının da ayrı yasalar olarak TBMM'den geçeceğini söyledi. Yine şart olan vergi numarasının bankalarda yaygınlaştırılmasına ilişkin yönetmeliğin ise Başbakanlıkta olduğunu kaydeden Oral, bu düzenlemenin de bir-iki gün içinde çıkmasını bekliyor.

Bu arada piyasaların beklediği borç takasına ilişkin somut adımlar da bu hafta atılıyor. Pazartesi günü bankalar Ankara'ya çağrıldı ve kendilerine hazırlanan takas operasyonu anlatılacak. Operasyon planı bankalara anlatıldıktan sonra büyük ihtimalle Salı günü kamuoyuna açıklanacak ve operasyon en geç bir hafta sonra tamamlanmış olacak.

IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen ve ekonomi yönetimi dün de çalıştı. Kahkonen büyük ihtimalle bugün basın toplantısı yapıp Ankara'dan ayrılacak. Kısacası bugün bir yandan ekonomi gündemli Bakanlar Kurulu toplantısı, bir yandan bankalarla borç takası görüşmeleri yapılacak, bir yandan da IMF temaslarıyla ilgili basın toplantısı olacak.

MHP'NİN YABANCILARA VERDİĞİ MESAJ

Kısacası, bu kez da atlattık sayılır. Ancak iş bununla bitmiyor; Türkiye'nin dışardaki kredibilitesini yeniden kazanması gerekiyor. Bunun için Derviş ve ekibi bu hafta Avrupa ve Amerika'da temaslarda bulunacak. Ancak bu aşamada kredibilitenin kazanılmasının çok zor olduğu da unutulmamalı. Türkiye'nin gerçek anlamda güven kazanabilmesi için Hükümetin gerçekten değiştiğini, anlayış değişikliğini göstermesi şart. Ünlü ekonomist Rudi Dornbusch'un şu söyledikleri, Türkiye'nin güven kazanabilmesi için anahtar sözler:

'Türkiye'de sorun IMF'in dediklerini yapmaktan ibaret değil. Siz ekonominizin yapısını bütünüyle değiştirmek zorundasınız, iş yapma tarzınızı değiştirmek zorundasınız, ekonomik ve siyasi düzeninizi yeniden yaratmak zorundasınız'

Koalisyonun değişime en çok direnen ortağı MHP'nin lideri Devlet Bahçeli, partisinin değiştiğini, marjinal olmadıklarını, merkezde 65 milyona açık parti olduklarını söylemiş.

Ancak bizce durum böyle değil. Ekonomideki her değişim döneminde yabancılar gelip politikacılarla, bürokratlarla, gazetecilerle konuşup durumu koklamaya çalışırlar. Geçen hafta de Ankara'da, yine, uluslararası banka ve fon temsilcileri vardı ve yatırım yapıp yapmamaya karar vermek için değişik kesimlerle konuştular. Bu fon yöneticilerinden biri MHP'nin grup başkan yardımcılarından biriyle konuşurken, Hükümetin kararlılığını test etmek için toplusözleşme ve tarım fiyatlarındaki sapmanın nedenini sormuş Aldığı yanıt 'Ecevit işçilere fazla verdi, biz de köylüye. Durum şimdi 1-1 berabere' olmuş.

Bu kafayla Türkiye, sizce yeniden güven sağlayabilir mi? Dış dünya bu anlayışı gördükten sonra, ekonominin bundan sonra sağlıklı yönetileceğine inanır mı?

Siz olsanız, bu kafanın hakim olduğu bir yere gidip, yatırım yapar mısınız?

Yazarın Tüm Yazıları