Erdal Sağlam: Bankalarla ilgili önemli kararlar yolda

Erdal SAĞLAM
Haberin Devamı

IMF Heyeti hafta içinde gelip bilgi almaya başlarken, Heyet Başkanı Cottarelli Cuma akşamı geldi. Resmi temasların bugün başlaması beklenirken, bu görüşmelere hafta sonunda başlandı.

Bu ziyaret mali sektör ağırlıklı olacak. Şimdiye kadar görmediğimiz mali sektör uzmanı IMF bürokratları da geldi ve hemen Üst Kurulda yoğun çalışmalara başladılar.

Yaşanan krizden sonra, ekonominin yeniden rayına oturtulması için gereken adımlar atılmaya başlandı Ancak bir daha kriz yaşamamak için mali sektör üzerinde ağırlıklı durmak gerekiyor.

IMF heyeti Ankara'dayken, bir yandan Fondaki bankalarla ilgili önemli kararlar çıkacak, öte yandan da sektörün yeniden yapılandırılmasına ilişkin önemli mevzuat düzenlemeleri yapılacak.

Fondaki bankalar konusunda yapılacak en önemli açıklamalardan biri, alıcı adaylarının inceleme yaptıkları 6 bankaya ilişkin olacak. 20 Ocak'a kadar, adayların önerileri de alınarak, 6 bankadan hangilerinin satışa çıkarılıp, hangilerinin tasfiye edileceğine açıklık getirilecek. Satışa çıkarılacak bankaların hangi şartlarla satışa çıkarılacağı da açıklanacak. Üst Kurulun kamuoyuna yansıyan çalışmaları daha çok, Fona banka alma ve bu bankaların satış stratejileri oldu. Halbuki Kurul bir yandan da yoğun olarak, bundan sonra sektörün alacağı şekil üzerinde de çalıştı. İşte bu çalışmaların sonuçları da önümüzdeki hafta görülmeye başlanacak.

Önümüzdeki hafta sektördeki yeni risk rasyolarının açıklanmasını bekliyoruz. Yepyeni rasyolar da belirlenirken, örneğin banka iştiraklerinin sınırı ve dolaylı krediler de yeniden şekillenecek.

Üst Kurul geçen yılın sonunda, çalışmaları görüş almak için Bankalar Birliğine gönderdi. Geçtiğimiz Cuma günü Bankalar Birliği Yönetim Kurulu toplanarak, teknisyenlerinin hazırladığı görüşleri ve Üst Kurulun taslaklarını inceledi. Öğrendiğimiz kadarıyla, özellikle 'dolaylı krediler' konusunda getirilmek istenen sınırlamaların bankacılık sistemini zorlayacağı belirtilmiş Kurul yetkililerinin iştiraklarin önemli ölçüde sınırlanacağını, daha önce, özellikle iştiraki fazla olan bankalara duyurduğunu öğrendik. Dolaylı krediler konusunda ise hemen hemen bütün bankaların sıkışacağı anlaşılıyor. Yönetim kurulunda AB standartlarına ulaşmak için belirlenen, yeni dolaylı kredi tanımları ve sınırları öğrendiğimiz kadarıyla epey tepki görmüş. Bu tanım ve sınırlara 2003 yılında tamamen uyulması isteniyormuş ve bankacılar bu sürede bu şartlara uymanın sektörü çok zorlayacağını, bu nedenle geçiş döneminin daha uzun olmasını talep etmeyi kararlaştırmışlar.

AB STANDARTLARI

Yeni tanımlara göre; bankanın bir gruba verdiği kredilerin içine sadece holding değil, o gruba bağlı tüm şirket ve kuruluşlar ekleniyormuş. O da yetmiyor, örneğin bir pazarlama şirketi bulunan gruba verilen kredi sınırlaması içine, bayilere verilecek krediler de eklenecekmiş. Hatta grupta olmayan, ilişkisi bulunan başka şirketler de gerek görüldüğünde aynı sınır içine girecekmiş.

Bankacılar bu sınırlamaların kredi hacmini düşüreceğini, bu şartlara bankalardan önce reel sektör temsilcilerinin itiraz edeceklerini de, Cuma günkü toplantıda söylemişler.

Geçen hafta Üst Kurul tarafından, yılsonu bilançolarında duran varlıklar konusunda bir açıklama yapılmış, belirlenen yatırım portföylerine alınabilecek kağıtlar ve değerlendirme yöntemleri de bankaların şikayetlerine yol açmıştı. Bunun yılsonu bilançolarındaki zararı büyüteceği, bu nedenle dış kredi imkanının azalacağı belirtilmişti.

Kısacası; bankacılık sistemine getirilen AB standartları, bankalar tarafından 'fazla dar' bulunuyor. Bankacılar belli ki şartları mümkün olduğunca yumuşatmak için çaba gösterecekler. Üst Kurulun, 'mevcut sıkıntıyı büyüteceği' gedekçesiyle yapılacak bu itirazları ne şekilde değerlendireceğini hep birlikte göreceğiz. Belli bu hafta bankalar açısından sıcak geçecek.

Temizel konusunda ilgililere not: Bu arada Üst kurul Başkanı Zekeriye Temizel, geçtiğimiz Cuma akşamı,. hissettiği bir sıkıntı nedeniyle Hastahaneye gitti. Bir gün yatırılarak, gerekli tetkikler yapıldı ve Cumartesi akşamı Temizel hastahaneden çıkarıldı. Bu haberi duyanların bir kısmı üzülürken, bir kısmı epey umutlandı. Özellikle Temizel'in sağlığının bozulmasından umutlananlara not: Temizel'in sağlığı çok iyi, çalışmalarına yeniden başladı, bile.

Yazarın Tüm Yazıları