Erdal Öz Ödülü Şavkar Altınel’in

CAN Yayınları’nın kurucusu, öykü ve roman yazarı Erdal Öz adına ailesinin düzenlediği 2011 Erdal Öz Edebiyat Ödülü, şair, yazar Şavkar Altınel’e verildi.

Salı akşamı saat 18.00’de Pera Müzesi Salonu’nda yapılan törende Şavkar Altınel ödülünü aldı.
Seçiciler Kurulu Başkanı Jale Parla, Şavkar Altınel için yazdığı yazıda birtakım değinilerde bulundu: “Yolculuk ve yabancılaşma Şavkar Altınel’i okuyan, onun yazılarını ve şiirini konuşan herkesin kullandığı iki sözcük. Ama onun kullandığı biçimiyle değişmiş, genişlemiş, özelleşmiş iki sözcük, hatta kavram. Yolculukla başlarsak:
Anı kitaplarında, Güneydeki Ülke ve Kvangvamun Kavşağı’nda anlattığı yolculuklarının yalnız ve iddiasız tonuyla bize ilettiği yaşam anlayışı belki de yine kendisinin Robert Frost’un ünlü şiirine yaptığı atıflarında gizlidir: Verilmiş büyük sözleri, tutacağı büyük vaatleri olduğu için değil, öylesine yaşadığı gibi yapar yolculuklarını. Yolculuk çeşitli yönlere yapılır. Evden uzaklara, uzaklardan eve, bazan meçhul bir menzile, içe, dışa. Bu ziyaret levhalarının hepsini bulursunuz Altınel’in şiirlerinde. (...)
Altınel ilk yabancılaşma duygusunu İngilizce öğrenirken kimbilir kaç kez tekrar ettirilen cümleyle yaşadığını anlatır: My name is Altınel. Ondan sonra artık hep kendinin, isminin, dünyanın ve en çok da dilin farkında olmuştur.”
Jale Parla, Nüket Esen, Semih Gümüş, Enis Batur, Feride Çiçekoğlu, Turgay Fişekçi ve Can Yayınları adına Zeynep Çağlıyor’dan oluşan seçiciler kurulunun, ödül gerekçesini aşağıda okuyacaksınız:
“Kendine özgü şiiri ve düzyazısıyla edebiyatımıza önemli katkılarda bulunan Altınel’in edebiyat değerlerine sürekli bağlılığına ve farklı edebiyatlar arasında köprü oluşuna vurgu yapmıştır.”
Erdal Öz Edebiyat Ödülü seçici kurulunun bir özelliği var.
Her yıl kurula yeni bir üye seçiliyor ve bir sonraki yıl kurula katılıyor. Ve her yıl, Seçici Kurul Başkanı, ödülü kazanan ismi açıkladıktan sonra görevini sıradaki üyeye devrediyor.
Bu yıl kurul başkanı Jale Parla, sonucu açıkladıktan sonra, kuruldan ayrıldı.

TÖREN Erdal Öz’ün oğlu Can Yayınevi Genel Müdürü Can Öz’ün konuşmasıyla başladı.
Çellist Jülide Canca mini bir konser verdi.
Ardından Leman Sam, Erdal Öz’ün sevdiği Ahmet Muhip Dıranas’ın Kar şiiri ile, onun çok sevdiği Turnalar türküsünü okudu.

ŞAVKAR ALTINEL’in bir şiirini aldım yazıma.

Sis yoğunlaşıyor gittikçe dışarıda,
Havagazı lambaları büyütüyor gölgeleri,
Belirsiz karaltılar ıslak kaldırımlarda,
Parke taşlarında tekerlek sesleri.

Eski, buruşuk bir ropdöşambr üstünde,
adım atmıyor günlerdir evden,
Garip bir ifade beliriyor birden yüzünde,
Watson ürküyor kan çanağı gözlerinden.
Yazarın Tüm Yazıları