Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Engellilerle birlikte olmak bir ceza değil!”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Change.org, nerede olursa olsun herkese görmek istediği değişimi gerçekleştirebilmesi için olanak sağlayan, dünyanın en büyük imza kampanyası platformu. 196 ülkede 40 milyondan fazla Change.org kullanıcısı bulunuyor. Bu platformda her gün onlarca kampanya başlatılıyor ve başarıya ulaşıyor.

Bu günlerde, Change.org'da Engelsiz Erişim Derneği tarafından yeni bir kampanya başlatıldı. Kampanyanın muhatabı, Türkiye Futbol Federasyonu.

Geçtiğimiz haftalarda oynanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisi sırasında yaşanan olaylar nedeniyle, Türkiye Futbol Federasyonu Etik Kurulu’na sevk edilen oyuncu Melo ile gündeme düşen olası etik kurul cezaları, içerdiği ayrımcı söylemlerden dolayı engelli bireylerin tepkisini toplamış bulunuyor. Türkiye Futbol Federasyonu Etik Kurulu Talimatı’nın “Yaptırımlar ve Son Hükümler” başlığını taşıyan altıncı bölümünün 22.2. maddesi şöyle: “Kurul, ihlâlin niteliğine göre, uyarma, kınama, huzurda kınama, yazılı ya da görsel medya aracılığı ile kınama veya ihlâlin toplumdaki olumsuz etkilerini gidermeye yönelik olarak kişinin konferans vermesi veya engelli sporcularla ilgili organizasyonlara katılması gibi sportif ve eğitici yaptırımlara karar verebilir.” Bu ifade, engelli sporcularla ilgili organizasyonlara katılmanın, kınama ve uyarı gibi ceza niteliği taşıyan olumsuz sonuçlarla eş tutulduğunu açıkça ortaya koymakta. Bu durum, Anayasa’nın 10. Maddesinde belirtilen “Kanun Önünde Eşitlik” ilkesine tamamen aykırı. Engelsiz Erişim Derneği’nin ifade ettiği gibi; “Engellilik, ne bireyler, ne aileler, ne de toplumlar için bir ceza değildir. Engelli insanlar, yalnızca farklı gereksinimleri olan vatandaşlardır ve kanun karşısında tüm vatandaşlar eşittir.” Engellilerle ilgili bir organizasyona katılmak, kesinlikle, herhangi bir davranışın cezası olarak sunulamaz.

Haberin Devamı

Engelsiz Erişim Derneği, engellilere ve her türlü farklılığı olan bireylere yönelik, nefret söylemlerini ve ayrımcılık uygulamalarını ortadan kaldırmak için pek çok çaba sarf edilen bu günlerde, Türk futbolunun etik değerlerinin bu gibi cezalarla korunmaya çalışılmasının, yalnızca utanç verici bir söylem olduğunu düşünüyor. Tıpkı Kulüpleri cezalandırmak için seyircisiz oynama yaptırımı yerine kadın ve çocukların ortaya atılması gibi, burada da engellilerin ayrımcı ve ötekileştirici bir dilin nesnesi haline getirilmekte olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Engelsiz Erişim Derneği’nin EEEH Dergi ile birlikte change.org üzerinde başlatmış olduğu kampanyanın amacı, bu talimatnamenin acilen değiştirilmesinin ve bu yüz kızartıcı ifadenin cezalar arasından çıkarılmasının sağlanması.

Kampanyanın adı: "Türkiye Futbol Federasyonu: @TFF_Org Engellilerle birlikte olmak bir ceza değil! Etik Kurulu Talimatının 22. maddesinden engellilerle ilgili ayrımcı söylemi temizle!"
Kampanya lingi ise: www.change.org/engellilikcezadegil

Umarım, hepimizin desteği ile, farkına varılmadan yapıldığını düşündüğüm bu büyük yanlışlık düzeltilir.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları