El Cezire de İstanbul'a geliyor

TOPLANTIYLA ilgili bilgi almak için Çırağan Oteli'ne gittiğimde, hummalı bir çalışma ile karşılaştım.

Doğrusunu söylemek gerekirse, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in ortaya attığı, ‘‘Medeniyetler arası buluşma’’ toplantısının Avrupa ve İslam ülkeleri arasında böyle büyük bir destek bulacağını beklemiyordum.

İslam coğrafyası ile Avrupa'yı ilk kez siyasi düzeyde bir araya getirecek olan ‘‘İslam Konferansı Örgütü ve Avrupa Birliği Ortak Forum’’una İKÖ'den 23, Avrupa Birliği'nden ise 17 dışişleri bakanı katılıyor.

Sadece üye ülkeler değil, aday ülkelerin dışişleri bakanları da geliyor.

İran Dışişleri Bakanı Harrazi'den, Yunanistan Dışişleri Bakanı Papandreu'ya kadar, coğrafyamızın ilişkilerine şekil verenlerin büyük bir kısmı İstanbul'a gelmek istediklerini bildirenler arasında.

Uluslararası birçok örgüt de en üst düzeyde temsil edilecek.

Avrupa Birliği'nin dışişleri bakanı diyebileceğimiz, dış politika ve güvenlik komiseri Javier Solana, İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Abdülvahid Belkeziz, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa gibi ağır toplar da var konuklar arasında.

Üstelik de kalabalık heyetlerle geliyor bakanlar. Örneğin İngiltere Dışişleri Bakanı'nın heyetinde 32 kişi olacak.

İstanbul, İslam ülkeleri ile Avrupa arasında ikili temaslara da tanık olacak.

* * *

YABANCI medya da, bu toplantı ile çok ilgili. CNN'in yanı sıra, Bin Ladin ve El Kaide ile ilgili en doğru haberlere imza atan El Cezire televizyonu da var akreditasyon listesinde.

Büyükelçi Murat Ersavcı'nın ‘‘koç’’luğunda 30 genç diplomatımızın seferber olduğu toplantının bir buçuk ay gibi kısa bir sürede hazırlandığını duymak daha da şaşırtıcı. İnanç olmasa mümkün değil.

Türkiye'nin, medeniyetler arası buluşma ve uyum noktası olduğu inancı.

Toplantının, İslam ülkeleri ve Avrupa tarafından da- üstelik de maddi katkı ile- böylesine desteklenmesi bu inancın boş olmadığını da göstermiyor mu?

* * *

‘‘NEREDE hata yapıldı?’’ İstanbul'daki toplantıya panelist olarak katılacak olan tanınmış bilim adamı Bernard Lewis'in son kitabının adı. 11 Eylülden sonra yayınlandı ve çok tartışılıyor.

‘‘Bir zamanlar çok güçlü olan İslam medeniyeti, modern dünyanın ekonomik gelişme, eğitim ve bilimsel başarı standartlarının gerisinde kaldı. Ortadoğu'da birçok insan bunun nedeni olarak dış güçleri suçluyor’’ diyor Bernard Lewis ve kendi tezini ortaya koyuyor ‘‘Ama İslam dünyasında yaşanan sorunların birçoğunun arkasındaki tek basit neden özgürlük eksikliğidir.’’

Avrupa'nın İslam Dünyası'na mesajı önümüzdeki dönemde artık bu olacak.

Ama bu toplantının sonunda yayınlanması beklenen ortak bildirinin mesajı ‘‘medeniyetler çatışması’’ beklentisine yanıt niteliğinde. ‘‘Tek bir uygarlık vardır. Kültürler arasındaki sorunlar da tartışmalarla çözümlenebilir.’’

İşte İstanbul toplantısı, bu çerçevede kalıcı bir platform yaratma amacında. Avrupa Birliği ve İslam Örgütü Dışişleri Bakanları'nın bir araya gelip sorunlara birlikte çözüm önerebilecekleri bir siyasi düşünce platformu. Bir nevi Davos.

Tarihi uzlaşma adımı İstanbul'da atılıyor.
Yazarın Tüm Yazıları