Güncelleme Tarihi:
Türkiye ve KKTC arasında suyun yönetimiyle ilgili anlaşma son anda KKTC hükümetinin büyük ortağı eski cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat liderliğindeki Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) Parti Meclisi tarafından reddedilmişti. CTP Parti Meclisi, suyun yap işlet devret yöntemiyle özel sektör eliyle yönetilmesine karşı çıkıyor.
PARTİ MECLİSİ DOĞRU ADRES DEĞİL
Lefkoşa Büyükelçisi Ertuğrul Kanbay, yazılı açıklamasında asrın projesinde başlangıcından günümüze nasıl gerçekleştiğini kronolojik olarak anlattı. Kanbay, projeyle ilgili anlaşmaların hükümetler arasında yapıldığını belirterek, eksik ya da yanlış bilgilerle kavram kargaşası yaşandığına işaret etti.
Kanbay, suyun işletmesiyle ilgili krizi değerlendirirken, “Suyun dağıtılması ve bu bağlamda gerekli yatırımların finansmanının “Yap İşlet Devret” (YİD) modeli ile karşılanacağı, iki ülke arasında 4 Aralık 2012 tarihinde imzalanan “TC-KKTC Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü” ile hükme bağlanmıştır. Hükümetler arası anlaşma taslağı da 07 Nisan 2015’te KKTC hükümetine iletildi. KKTC tarafı Aralık ayında taslakta değişiklik istedi. Bu değişikler de tamamlanarak 24-25 Aralık 2015 tarihinde resmi heyetler arasında mutabakat sağlandı.
Ancak, 26 Aralık 2015 günü yapılan CTP Parti Meclisi toplantısında, üzerinde TC ve KKTC heyetlerince mutabık kalınan hükümetlerarası anlaşma taslağının görüşüldüğü ve varılan uzlaşmaya karşı çıkıldığı öğrenilmiştir. Su konusunda anlaşmaya varılmadığı haberleri gerçeği yansıtmıyor. Konunun doğru adresi parti meclisi değil KKTC Bakanlar Kurulu’dur” dedi.
Kanbay, KKTC hükümetine de devlet yönetimi sorumluluğu içinde anlaşmaya varılan anlaşma taslağının gereğini yapması çağrısında bulundu.