Gözler kripto paralarda! Son 8 yılda 6 defa...

Güncelleme Tarihi:

Gözler kripto paralarda Son 8 yılda 6 defa...
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2021 12:24

Bitcoin fiyatları, 2013 yılından bu yana yaşanan 8 ekim ayının 6'sını yükselişle tamamladı. Peki, Bitcoin ekim ayı geleneğini devam ettirecek mi? Huobi Türkiye Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü, kripto paralarda yaşanan son gelişmeleri ve Bitcoin fiyatlarında yaşanan ekim ayı tablosunu hurriyet.com.tr için değerlendirdi.

Haberin Devamı

Kripto para piyasaları, genel olarak düşüşle tamamladığı bir eylül ayını daha geride bıraktı. Geçtiğimiz 8 yıl içerisinde, sadece 2 eylül ayını değer kazancıyla tamamlayan Bitcoin (BTC) için, aylık ortalama getirilere baktığımızda ekim ayı genel olarak iyi geçiyor. Bitcoin fiyatları 2013 yılından bu yana, yani son 8 yıl içerisinde 6 yılda yükseliş kaydetti. Piyasalar ekim ayının dördüncü işlem gününü yaşarken, Bitcoin'in ekim ayı geleneğini sürdürüp, sürdüremeyeceği merak konusu...

Gözler kripto paralarda Son 8 yılda 6 defa...

BİTCOİN 5 AYIN ZİRVESİNDE

Geçtiğimiz üç işlem gününü de yükselişle tamamlayan Bitcoin fiyatları, bugün 55 bin 343 dolar seviyesine kadar yükselerek 12 Mayıs tarihinden beri en yüksek seviyeyi gördü. 5 işlem günü üst üste yükselişini sürdüren Bitcoin, saat 17.20 itibarıyla yüzde 5,17 oranında değer kazancıyla 54 bin 179 dolar seviyesinde hareket ediyor.

Haberin Devamı

İşlem hacmi en yüksek ikinci kripto para birimi olan Ethereum da (ETH), Bitcoin'in yükselişine eşlik ederek 16 Eylül tarihinden beri en yüksek seviyeyi gördü. Ethreum fiyatları, gün içerisinde en yüksek 3 bin 616 doları, en düşük ise 3 bin 348 doları görürken; şu dakikalarda yüzde 1,32 oranında yükselişle 3 bin 575 dolar seviyesinde hareket ediyor.

Gözler kripto paralarda Son 8 yılda 6 defa...

 

Önceki günlerde yine Çin’den gelen kripto para madenciliği ile ilgili kötü haber sonrası kripto para piyasalarında adeta deprem havası yaşanırken, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın kripto para birimleri ile ilgili ‘yasaklama olmayacak' sözleri sonrası piyasalar rahatladı ve sonrasında yeniden hareketlendi. Piyasa uzmanları, Bitcoin fiyatlarında yeni rekorların görülebileceğine işaret ederken, yatırımcılar zarardan kaçınabilmek için haber akışlarını dikkatle takip etmeli ve temel, teknik analizlere çok daha fazla önem vermelidir.

Haberin Devamı

Kripto para piyasalarıyla ilgili olumlu senaryoların yanında, olumsuz senaryolara da dikkat çeken uzmanlar yatırımcıları uyarıyor. ABD’de kripto paralara denetim geleceği beklentileri ve Merkez bankalarının faiz artışına başlaması ile beraber kripto para fiyatlarının baskılanması bekleniyor.

EKİM AYLARI BİTCOİN AYLARI
Beste Naz Süllü – Huobi Türkiye Araştırma Müdürü

Gözler kripto paralarda Son 8 yılda 6 defa...

Dünya genelinde Whatsapp, Facebook ve Instagram’ın çökmesi sonrası akıllara bir kez daha ‘Merkeziyetsizliğin’ önemi geldi ve Nasdaq’ta teknoloji hisseleri düşerken, Bitcoin’in (BTC) değeri yükselişe geçti. Eylül ayı sonlarına doğru Çin’in kripto parayı yasa dışı ilan etmesi ve madencilik faaliyetlerini yasaklaması sonrası 39 bin 200 dolar seviyesine gerileyen Bitcoin fiyatı hızlı bir toparlanma sürecine geçerek ekim ayının ilk haftası 50 bin dolar seviyesini aştı.

Haberin Devamı

Ekim aylarının getirilerine baktığımızda; Bitcoin şubat ve ekim aylarını çok başarılı geçirmiş. 2013 yılından bu yana sadece 2014 yılında yüzde 12,95 ve 2018 yılı ekim ayında yüzde 3,8 değer kaybetmiş.  Bunun yanı sıra yakın geçmişte geçen sene ekim ayı yüzde 27, 2017 yılı yüzde 50 kazançla tamamlanmış. Bitcoin’in son bir haftada yaptığı yükselişte uzun vadeci olarak adlandırılan HODL’cılar, kurumsal alıcılar ve balina hesaplar etkili oldu.

Bitcoin cüzdanlarının tamamı mevcut durumda BTC alıcısı olurken, borsalardan BTC çıkışları devam ediyor. Borsalardan çıkan BTC’ler soğuk cüzdanlara ya da merkeziyetsiz borsalarda yiel farming (gecelik faiz) almak için kullanılıyor.

Haberin Devamı

Bitcoin 21 milyonluk maksimum arzının da son kalan yüzde 10 dilimine girdi. Buna ek olarak HODL’cılar yani uzun dönemli alan ve her ne kadar dalgalanma olsa da cüzdanlarında yer değiştirmeden tutanların sayısı bu yılın ortasından bu yana yükselişte ve şu an rekor seviyelerde.

Tüm bu senaryolar yükseliş yönünde işaret gösterse de riskler tarafında da ciddi artış yaşanıyor. Çin yasağının ardından ABD’de regülasyon seslerinin yükseldiği, emtia fiyatlarının küresel ekonomileri baskılamasıyla merkez bankalarının enflasyon karşısında faiz dengelerini yeniden belirleme çabaları Bitcoin hanesine risk olarak yazılıyor. Faiz oranlarındaki hızlı artış altın- Bitcoin korelasyonunu artırabilir ve her iki tarafa da satış baskısı olarak yansıyabilir.

Haberin Devamı

Günlük incelememizde Bitcoin’e 47 bin 500 dolar seviyesinin kırılmasıyla 50 bin dolar üzeri yolculuğuna başladı. Bitcoin’in teknik analiz verileri, 50 bin 500 dolar majör alçalan trendinin kırılmasının ardından 55 bin 800 dolar seviyelerine doğru bayrak formasyonu olduğunu gösteriyor. Yine de kırdığı 47 bin 500 dolar seviyesi kuvvetli destek olarak kalmaya devam ederken, bu desteğin kırılması alıcıların ivmesini kırabilir. Bu yüzden geçerli olan teknik seviyeler 47 bin 500 dolar üzerinde tutunduğu sürece geçerli kalacaktır. Diğer tarafta ABD kanadında stablecoin ihraççılarının gözetim altında olması mikro taraftaki önemli risklerden olup göz ardı edilmemesi gerekir.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR 

BAKMADAN GEÇME!