Ecevit sonrası senaryolara katkı

AKÜN Sineması'nın kapatılmasından sonra onunla aramdaki her türlü hissi bağı yeniden gözden geçirmek zorunda olduğum Ankara'da ‘‘Ecevit sonrası’’ senaryoları tartışılıyormuş.

Aslında ‘‘Ecevit sonrası’’ kelimeleri birlikte kullanıldığında son derece net bir oxymoron örneğidir, yani yan yana kullanıldığında anlamı olmayan iki kelime kategorisinin minik bir şaheseridir.

Çünkü Sayın Ecevit çok uzunca bir süredir yoktu zaten ve halihazırda olmayan bir insanın sonrasının tartışılması da temelde abuk bir şeydir.

Ancak Ankara bu işte. Abuk olan ne varsa hayatta onu ciddiye alıp tartışan insanların şehridir orası ve üstelik de böyle bir yerde yakında Akün Sineması da kapanacak.

Olacak iş değil yani.

* * *

Olsun, abuk mabuk, bizim başkent Ankara işte ve orada tartışılan şeyleri ne kadar anlamsız bulsak da sonuçta kulak tıkayamayız her şeye.

Bir vatandaş olarak oradaki tartışmalara katkıda bulunmak hepimizin görevi olmalı.

Ben de bugün sınırlı sorumlu bir vatandaş olarak Ankara'da halen tartışılmakta olan Ecevit sonrası senaryolara katkıda bulunmak, kim başbakan olabilir sorusuna bir cevap arayışına ucundan yanından yardımcı olmak istiyorum.

İşte ‘‘Ecevit sonrası’’ olabilecekler, kimlerin başbakan olabileceği konusunda benim düşüncelerim.

HÜSAMETTİN ÖZKAN: Eğer Ecevit sonrasında ‘‘yeni’’ bir başbakan adayı aranıyorsa, Hüsamettin Özkan'ın başbakan olabilmesi Aristo mantığı gereği mümkün değildir. Çünkü Hüsam koltuğa oturursa biz sade vatandaşlar açısından onun başbakanlığı resmen devralmasında ‘‘yeni’’ olan tarafın ne olduğunu anlamakta oldukça zorlanacağız ve kafamız karışacak. Türklerin kafası zaten had safhada karışık, o nedenle o kafalarla daha fazla oynamamak lazım. Dolayısıyla herkese çok mantıki gelen çözüm bence sakıncalı.

* * *

KEMAL DERVİŞ: İyi adam hoş adam ama oğlunun nişanlanması olayını ciddiye alacak, ciddiye almayı bırakın nişana fiilen gidip orada resim çektirecek kadar Türk insanını tanımaktan uzak bir insan. Eğer illa da siyaset dışından bir başbakan adayı aranıyorsa bence Derviş yerine Yasemin Kozanoğlu'nun babası başbakan olsun. Çünkü o Türk insanını öyle iyi tanıyor ki kızının nişan törenine bile bunu ciddiye almayarak katılmadı ve sonunda haklı da çıktı. Bu Derviş biraz saf ya!. Yani o başbakan olursa önüne gelen onu kandırır, yemin ediyorum işler çığırından çıkar birkaç gün içinde.

* * *

İSMAİL CEM: Yeteri derecede ve hatta haddinden fazla devlet tecrübesi var. Ancak başbakan olamaz çünkü Yunan meslektaşı Yorgo'nun kalbini kırmaktan çekinir. Yorgo şu aralar heyecan içinde yaz mevsiminin tam gelmesini bekliyor. O Türkiye'ye gelecek, Bodrum, Marmaris dolaşacak, sonra bizimki Yunan adalarına gidecek, danslar edilecek, yemekler yenilecek. Dolayısıyla İsmail Cem'in kısa vadede, en azından turizm mevsimi bitene kadar keyfinden feragat edip başbakan olması mümkün değildir.

* * *

RAUF DENKTAŞ: Dünyanın en tecrübeli en yetenekli lideri. Çünkü yıllardır gerçekte var olmayan, ekonomisi olmayan, dünyada kimse tarafından önem verilmeyen, hatta yakında nüfusu da kalmayacak bir ülkeyi başarı ile yönetti. Orada başarı kazanan bir insanın Türkiye'de harikalar yaratması doğaldır çünkü evet Türkiye'nin de ekonomisi yok, dünyada da fazla ciddiye alınmıyor ama en azından biz gerçekte varız, nüfusumuz da var, hatta haddinden fazla var ve Denktaş Bey'e hayatında bir kez olsun gerçekte var olan bir ülkeyi yönetme fırsatı verildiğinde onun işe hırsla sarılacağından kimsenin kuşkusu olmamalıdır.

* * *

STEPHEN HAWKİNG: Kendi açıklamalarına göre ünlü bilim adamı insanlarla iletişim kurabilme konusundaki son becerilerini de kaybetmek üzereymiş. Bu açıklaması üzerine ben onun Türkiye'yi yönetmekte en başarılı olacak başbakan adayı olduğunu düşünmeye başladım. Ecevit sonrası doğacak boşluğu bence en iyi bu tür bir insan doldurabilir. Eğer bu önerim kabul görürse devlet mekanizmasının işleyişi de kolaylaşmış olacaktır çünkü bugüne kadar şöyle ya da böyle Ecevit en azından Hüsam ile komünikasyon girişiminde bulunarak işlere müdahale etmeye çalışıyordu. Eğer göreve Hawking atanırsa bu tatsız müdahale girişimlerine bir son verilerek devlet çarkının aksamadan işlemesinin yolu da sonunda açılmış olacak.
Yazarın Tüm Yazıları