Düşünce devrimi

Fenerbahçe Gaziantep'te en azından düzgün bir takım sahaya çıkardı.

Futbolcuları topa dan-dun vurmadı. Bugüne kadar yaptığı yanlışlardan da arınınca ortaya farklı bir Fenerbahçe çıktı.

* Fenerbahçe'de ne değişti de takım Gaziantepspor'da iyi futbol sergileyip, farklı bir galibiyet aldı?

GÖRDÜĞÜM
kadarıyla F.Bahçe sahaya en azından düzgün bir takım çıkardı. Bunda oyuncuların seçimi de çok önemli. Tabii çok yüksek performans gösteren bir Ümit Özat çıktı ortaya. İlk yarıda 3 topa vurdu, biri direkten döndü, ikisi ağlarla buluştu.

Fevkalade akıllı, nerede duracağını ve ne zaman vuracağını bilen bir futbolcuydu. Rahatlayan F.Bahçe de özgüvenini kazandı. Tabii bu arada da Volkan'ın 1 metreden kurtardığı bir top var, bu da çok önemli.

Dan-Dun yoktu...

F.Bahçe'deki değişikliğin en önemlisi dan-dun vurmadı futbolcuları. Oyunda eğer siz topu kullanamazsanız, ayağınızda eveleyip gevelerseniz, rakibi geçemezseniz, kaçan arkadaşlarınız da olmazsa, mecburen meşin yuvarlağı geriye dönüp veriyorsunuz. Gerideki son adam da -ki bunu daha çok Luciano yapıyor- ileriye vuruyor.

Zaten mecbur da vurmaya, çünkü defansını rahatlatmaya çalışıyor. Topu oyuna iyi sokmaya çalışsa, rakibe kaptırıp pozisyon verebilir. Böyle bir anlayışla da rakip üzerinde üstünlük kuramazsınız, o zaman da oyunun hakimi olamazsınız. Futbol oyununu yanlış oynarsınız.

F.Bahçe bugüne kadar bunları yaptı ve yalnış düşüncedeydi. Gaziantep'teki galibiyet düşünce devriminin eseri.

F.Bahçe'nin dan-dun oynamayışında Gaziantep'in oyun anlayışı da önemliydi. F.Bahçeli oyuncularla hiçbir mücadeleye girmediler. F.Bahçe'nin en zayıf yeri orta sahası ki, orayı da rahatsız etmediler. Onlar da topu ileri çıkardı.

Bir de Fenerbahçe'ye çok boş saha verdiler. Boş alana attığınızda, top kalenizden uzaklaşıyor ve akın yapma şansınız fazlalaşıyor. Bunun ardından muhteşem goller ve vuruşlar geldi.

Tuncay, güzel bir gol attı, Diyarbakır maçında bunu yapabilse, bugün liderle arasındaki fark bir puandı. Tuncay'ı çok beğeniyorum, süratli ve topa giren bir oyuncu. Kendini ispat etme gayreti de kaybolmaya başladı ki, daha da kaybolacak. F.Bahçe'ye de daha yararlı olacak. Tabii bu arada Ümit için yeniden bir parantez açmak gerekiyor. Oyunu görüşü, hemden sağdan, hem soldan oyuna iştirak edişi mükemmeldi.

Boş saha buldular

F.Bahçe'nin Tuncay, Kemal, Nobre gibi çabuk çıkan, boşlukları bulan 3 oyuncusu var. Arkalarından da Ümit geliyor. Ümit, bakalım top ne olacak demiyor ve dönenlere vuruyor.

Bu akıl işi. Ne kadar taktik verirseniz verin, futbolcunun bunu uygulayacak kalitesi yoksa, hepsi boşa çıkar. Ümit belki şanslı vuruşlar yaptı, ama her zaman topa iyi vuran oyuncu ve bunu iki ayağıyla yapıyor.

Yalnız bundan sonraki rakipleri, F.Bahçe'ye o kadar boş alan bırakır mı, F.Bahçe de dan-dun vurmadan Gaziantep'teki futbolu oynar mı, bunu göreceğiz.

Derbi, zirve yarışının kaderini belirleyecek

* Hafta sonu oynanacak Fenerbahçe-Galatasaray derbisi ligin zirvesindeki seyri nasıl etkileyecek?

F.BAHÇE
yönünden baktığınızda, eğer kazanırsa şampiyonluk yarışında Beşiktaş'ı yakalama yolunda önemli adım atar, büyük bir engeli geçer. Türkiye'nin belki de en büyük derbisi oynanacak. Puan durumunda kim ne kadar kötü durumda olursa olsun, iki kulüp arasında yıllardır yaşanan rekabetten dolayı takımları strese sokan bir derbi oynanacak. F.Bahçe 3 puan alırsa büyük bir moral de kazanır ve Beşiktaş'ı telaşa sürükler. Çünkü Beşiktaş da G.Saray ile oynayacak.

Üç büyüklerin arasındaki maçların ne olacağı belli değildir. G.Saray da kazanırsa, şu anki durumuna göre büyük moral kazanır. Bu da onların daha da güç kazanması demek. Futbolda moral çok önemli bir faktördür. Şampiyonluk yarışına büyük etki edecek bir derbi oynanacak. Ancak F.Bahçe bu derbiyi kaybeder, Beşiktaş da yenilirse zirveyi fazla etkilemez.

Yardımlaşmayı öğrendiler

* F.Bahçe'nin orta sahasında sorun olduğunu dile getiriyordunuz. Bu Sorun ortadan kalktı mı?

BANA
göre kalkmadı. Çünkü Gaziantep'in orta sahası, F.Bahçe'nin orta sahasıyla ikili mücadeleye girmedi. F.Bahçe orta sahası rahat top kullandı. Burada bir şeyi de açıklamak lazım. Ümit biraz daha ileri çıkan, gol yollarına giden, Aurelio geride kalıp, çalışan bir futbolcu. Bu meziyetleri göz önüne alınarak daha akılcı bir orta saha organizasyonu kurulmuş F.Bahçe'de.

F.Bahçe bundan önce koşuyor, mücadele ediyordu. Kazandığı maçlarda da müthiş oyun değil de, mücadelesi, enerjisi, oyuna sonuna kadar asılması anlayışı ön plana çıkıyordu. Kaybetmemeyi isteme azmiyle mücadele ediyorlardı. Bu kez galibiyetteki unsur değişti. Farklı bir oyun tarzı ortaya çıktı. Bunda da önemli faktör orta sahasının rakip tarafından fazla rahatsız edilmemesi.

Önemli faktörlerden biri de F.Bahçe'de geri ile ileri uç arasında daha önce çok büyük boşluk vardı. Bu boşluğu şimdi Nobre ile Van Hooijdonk geriye, orta sahaya gelerek kapatıyor. Alan daralınca futbolcuların birbirleriyle yardımlaşması da kolaylaştı. Futbolcular Gaziantep'te ileri çıkıp rakip kale önünde çoğalmadan çok, defansta birbirlerine çok yardım etti. F.Bahçeli bir oyuncu ikili mücadeleye girdiğinde, yanında mutlaka bir takım arkadaşını daha gördü. Daha önce defans oyuncuları rakibe hep teke tek yakalanıyordu. Çalımı yediğinde de boşluk oluyor, rakibin önüne büyük saha açılıyordu. Gaziantep'te bunu ortadan kaldırdılar, bu da önemli ve galibiyeti getiren faktörlerin başında geliyor.

Bu maç bir şey daha kazandırdı F.Bahçe'ye. Takım kazandıkça ve hele iyi oynamaya başladıkça, futbolcu morallenir. Bu F.Bahçe için büyük bir itici güç oldu.

G.Saray Villarreal'e farklı oynayacak

* G.Saray, Konyaspor önünde özellikle ilk yarıda rakibe çok pozisyon verdi. Bu defans zaafı Villarreal önünde G.Saray'ı nasıl etkileyecek?

G.SARAY
'ın tecrübeli bir teknik direktörü var. Sahada da tecrübeli bir G.Saray bekleniyor. Konyaspor normalde maçın ilk yarısını 5-1 falan önde bitirirdi. G.Saray Mondragon'un hem akıllı, hem de şanslı kurtarışlarıyla buna engel oldu. Bir takım rakibe bu kadar çok pozisyon verecek ve kenardan ‘‘Ne yapıyorsunuz. Şuraya gelin. Bunu yapın’’ dememek, bu anlaşılacak şey değil.

Altan, Zafer, Cenk istedikleri gibi oynadılar, her topu aldıklarında G.Saray onsekizi içine girdiler. Konyaspor'un golünde de 5 kişi topa vuruyor, bunun önleminin alınması lazımdı. En güçlü takım bile defans yapmayı tercih edebilir, bu ayıp değildir. Rakibin gücünü minimuma indirip, oyunun akışını değiştirirsin. Bu arada galibiyete de ulaşabilirsin. Ama G.Saray'da herkes rakibi seyrediyor. G.Saray Konya maçında kalecisi Mondragon'a dua etsin. Yoksa, maç farklı olur ve bir skandal yaşanırdı. Neden skandal? G.Saray'ın yenilmesi normal karşılanabilir de, 5 gol yemesi büyük tepki görür.

Şartlar değişecek

Şimdi önlerindeki Villarreal maçı farklı bir havada oynanacak. Bu Konyaspor'la oynanan bir lig mücadelesi değil. Zemin de hafta sonundaki gibi gibi olmayacak ve futbolcular da varlarını yoklarını ortaya koyacaklar. Beşiktaş da, G.Saray da geçen hafta sonu çok ağır şartlarda oynadılar. Bu tip sahalarda top stop edilemez, istediğiniz gibi vuramazsınız. Vursanız da istediğiniz yere gitmez. Teknik ve kalite farkı ortadan kalkar. Rakip sizden aşağı seviyede bile olsa aynı hizaya gelirsiniz. Bu tip sahalar iyi oynayan takımlar için dezavantajdır.

Şimdi Villarreal maçı farklı olacak, farklı bir hırs ve mücadele ile oynayacak G.Saray. Birbirlerine daha fazla yardım edecekler. İşin içine prestij, gurur ve G.Saray'ın Avrupa'daki ismi de girecek. Villarreal tedirgin sahaya çıkacak, Konyaspor G.Saray'ı iyi tanıyor da İspanyollar o kadar değil...

Beşiktaş'ın SİLAHLARI SINIRLI!..

* Beşiktaş, Valencia önünde nasıl oynamalı ve şu anki görüntüsüyle tur şansı nedir? Ahmed Hassan'ın ilk 11'de oynaması için ne diyorsunuz?

B
EŞİKTAŞ’'ta bir düşüş var. Bunun nedenlerini Lucescu açıkladı ve devre arasında iyi çalışmadıklarını söyledi. Ben Beşiktaş'ın mükemmel bir kadro ile bu maça çıkmasını istiyorum. Ilie Beşiktaş'ın önemli bir silahı. Ama nerede oynadı, Valencia'da. Eski takım arkadaşları onun meziyetlerini iyi biliyor. Ilie de büyük işler yapabilir, ama İspanyol takımı için bloke edilmesi daha kolay bir oyuncu. Eski takım arkadaşları onun hangi hareketten rahatsız olduğunu ve sinirlendiğini biliyor. Ayrıca Valencia, şampiyonluğa oynayan güçlü bir takım. O zaman maçta Sergen ile Ahmed Hassan'ın yetenekleri etkili olacak.

Beşiktaş tabii ki öncelikle defansını sağlam tutup, pozisyon bulursa da gol atmaya çalışacak. Herhalde bunu da kontratakla yapacak. Bu yüzden süratli adama ihtiyacı var. Peki, bu tür adam var mı? Sinan haricinde pek gözükmüyor. Beşiktaş için çok zor bir maç. Türkiye'de şampiyonluğa gidiyorsun, Avrupa'da da kritik bir maça çıkıyorsun, Beşiktaş'ın daha fazla silahının olması lazım. Ancak bunlar pek fazla yok.

Ahmed Hassan taktik olamaz

Ayrıca Beşiktaş orta sahasında Giunti olsun Tayfur olsun, tatlı faullerle rakiplerini durduruyorlar. Böylece oyun durduğunda defans da kendini toparlama şansı buluyor. Türkiye'de hakemler bu faullere göz yumuyor. Avrupalı hakemler buna ne kadar müsade eder, bu soru işareti.

Şimdi Türk futbolunda yeni bir adet de çıktı. F.Bahçeli Nobre deplasmanda gol atamadı veya ilk golünü attı diye haberler yapılıyor. Adam 2 deplasman maçına çıkmış, ikisinde de atar veya atmaz bu tartışılmaz. Ahmed Hassan'ın sonradan oyuna girişi de bir taktik gibi değerlendiriliyor. Neden, sonradan oyuna girip gol atıyormuş.

Böyle bir taktik olur mu? Bunu Lucescu mu söylüyor, uyduruyorlar mı bilmiyorum. Aklı başında bir antrenörün böyle bir şey söylememesi lazım. Elinizde çok iyi oyuncularınız vardır da, o futbolcu sisteminize uymaz, kenarda bekletirsiniz. Ama bunu taktik olarak gösteriyorsanız, böyle bir komedi dünyada görülmemiştir.
Yazarın Tüm Yazıları