Güncelleme Tarihi:
Kremlin Sarayı’nda 3 saatten fazla süren görüşmenin ardından Putin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, ortak basın toplantısı düzenledi.
Putin, yaptığı konuşmada, Merkel ile görüşmesinde Afganistan'da gelişen olayların öncelikli konulardan biri olduğunu söyleyerek, "Taliban başkent dahil ülkenin neredeyse tamamını kontrol ediyor. Bunlar gerçekler ve Afgan devletinin çöküşünü önlemek için tam olarak bu gerçeklerden yola çıkılmalıdır." dedi.
Tarihi, milli veya dini özellikleri dikkate almadan, gelenekleri tamamen yok sayarak, başkasının dış değerlerini dışarıdan empoze etmek suretiyle oluşturulan sorumsuz politikalara ve başkalarının kalıplarına göre başka ülkelerde demokrasi inşa etme arzusuna son verilmesi gerektiğini kaydeden Putin, Afganistan’ı iyi bildiklerini belirtti.
Afganistan’dan teröristlerin komşu devletlerin topraklarına mülteci görünümünde girmesi dahil, engel olmanın önemli olduğunu vurgulayan Putin, "Taliban’ın silahlı çatışmalara son verdiğini ilan ettiğini, toplumsal düzeni yeniden sağlamaya başladığını, yerli halk ve yabancı diplomatik misyonların güvenliğini garanti altına alacağına söz verdiğini görüyoruz. Umarım tüm bunlar uygulanır. Bu süreç Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin koordinasyonunda uluslararası toplum tarafından dikkatle takip edilmelidir." diye konuştu.
"ABD VE NATO’NUN AFGANİSTAN’DAKİ OPERASYONU BAŞARISIZ"
Bir gazetecinin sorusu üzerine, ABD ve NATO’nun Afganistan’daki eylemlerini başarılı olarak adlandırmanın mümkün olmadığına dikkati çeken Putin, "Bunu konuşmak yerine Rusya, Afganistan’da durumun istikrara kavuşmasından yana." dedi.
Diğer ülkelerin başka ülkelerin haklarına saygı duyması gerektiğini kaydeden Putin, ülkelerin kendi kaderlerinin kendilerinin belirlemesi gerektiğini ifade etti.
Putin, ABD ve Avrupa Birliğine (AB), Rusya'yla birlikte Afganistan’da normalleşme için her şeyi yapması ve güçlerini birleştirmesi çağrısı da yaptı.
Ukrayna krizini de görüşmede ele aldıklarını aktaran Putin, Merkel'e, Ukrayna ziyaretinde Kiev yönetimine Minsk Anlaşması ile üzerine düşenleri yapması için etki etmesini istediklerini kaydetti.
Merkel'in Belarus'taki duruma değinmesine ilişkin ise Putin, dış müdahale olmadan bu ülkede meselelerin anayasal ve yasal çerçevede halkın kendisinin çözmesi gerektiğine inandıklarını dile getirdi.
Libya'daki tüm etkili güçlerle diyalog yürütmeye devam edilmesi gerektiğine inandığını ifade eden Putin, Suriye topraklarının çoğunda ateşkes rejiminin, yıkılan ekonomi ve altyapının restorasyonunun devam ettiğini, ancak terör tehdidinin halen sürdüğünü söyledi.
Rus muhalif Aleksey Navalnıy ile ilgili olarak bir gazetecinin sorusunu cevaplayan Putin, Navalnıy’ın siyasi faaliyetlerinden dolayı hüküm giymediğini, adli bir suçtan hapiste yattığını söyledi.
Sistem dışı muhalefete örnek olarak Batı’yı gösteren Putin, Fransa’da sarı yeleklilere, ABD’de Kongre binasına girenlere mahkemelerin ağır hapis cezaları verdiğini hatırlattı. Putin, Rusya'nın yargı makamlarının da kararlarına saygı duyulmasını istedi.
MERKEL: TALİBAN İLE MÜZAKERE ETMEYE ÇALIŞMALIYIZ
Afganistan’daki duruma değinen Merkel, "Taliban’ın ülkeyi kontrol altına alması üzücüdür. Ancak bu bir gerçek." dedi.
Merkel, "Taliban, ülkede istediğimizden daha fazla destek aldı. Ancak Taliban ile müzakere etmeye çalışmalıyız. Hayatı tehlikede olanlara da ülkeyi terk etme konusunda yardımcı olmalıyız." diye konuştu.
Rusya’dan Taliban ile görüşmelerinde, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Afganistan’a insani yardım ile ilgili konuları ele alınmasını talep ettiklerini dile getiren Merkel, ABD ve NATO askeri güçlerinin 20 yıl önce Afganistan’a girdiğini anımsattı.
Merkel, "Afgan halkının geleceği konusundaki pozisyonu ile ilgili hedeflerimize ulaşamadık. Bunun açık açık söylüyorum." ifadelerini kullandı.
Merkel ile Almanya'nın başkenti Berlin'de 19 Ocak 2020'de gerçekleşen Libya konulu konferansta son kez görüştüklerini anımsatan Putin, bu konferans sayesinde Libya konusunda birçok şeyin hayata geçirildiğini vurguladı.
Putin, Almanya'nın Rusya için Avrupa ve dünyada en önemli ortaklardan biri olduğunu belirterek "Almanya, Çin'den sonra ikinci ticari ve ekonomik ortağımızdır. 2020'de oldukça ciddi bir durgunluğun yaşanmasına rağmen ikili ticaret hacmi yılın ilk yarısında iki kat arttı." dedi.
Merkel'in görevini bırakacağına dikkati çeken Putin, "Yüz yüze görüşmemizi gerektiren birçok konu var. Dolayısıyla bu, sadece bir veda görüşmesi değil ciddi ve iş içerikli bir ziyarettir." ifadesini kullandı.
Başbakan Merkel de Putin ile birçok konuyu ele almak istediğini vurgulayarak "Fikir ayrılıklarının olmasına rağmen birbirimizle konuşmamızın iyi olduğunu düşünüyorum. İleride de temasları sürdürmeye hazırız. İkili ilişkilerden uluslararası konulara kadar konuşacağımız çok şey var." değerlendirmesinde bulundu.
Merkel, görüşme öncesi Moskova'da Aleksandr Bahseçi'ndeki Meçhul Asker Anıtı'na da çelenk bıraktı.
BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR