Lübnan görülmemiş bir ekonomik krizde: Ülke adeta karanlığa gömüldü!

Güncelleme Tarihi:

Lübnan görülmemiş bir ekonomik krizde: Ülke adeta karanlığa gömüldü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2021 10:59

Lübnan, Beyrut Limanı'ndaki 'tarihinin en korkunç' patlamasının üzerinden tam bir yıl geçmiş olmasına rağmen bir türlü toparlanamadı. 135 insanın canına mal olan ve arkasında yaklaşık 5 bin yaralı ve onlarca kayıp bırakan trajediden sonra ekonomik olarak adeta tepe üstü çakılan ülkede halkın öfkesi büyürken Lübnan kriz nedeniyle karanlığa gömüldü.

Haberin Devamı

Lübnan'da ülkenin başlıca iki enerji santralinin faaliyetleri durdu ve ülkenin büyük bölümü neredeyse tamamen karanlığa gömüldü.

Santrallerde yakıtın tükenmesi nedeniyle duran faaliyet, halkın günde sadece iki saat elektrik alabildiği krizi daha da derinleştirdi.

Döviz sıkıntısı nedeniyle Lübnan, yabancı enerji tedarikçilerine ödeme yapmakta zorlanıyor.

Ülkedeki eczaneler de, yabancı ilaç ithalatçılarına ödeme yapılamaması yüzünden yaşanan ilaç sıkıntısı nedeniyle greve gitti.

Elektrik santrallerinin sahibi Electricite Du Liban (EDL) ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan Deir Ammar ve Zahrani santrallerinin kapandığını açıkladı.

Petrol yüklü tankerler, sahiplerinin hesabına dolar cinsinden para transferi yapılana kadar yüklerini boşaltmayı reddediyor.

Haberin Devamı

EDL ülkenin doğusundaki Zahle kentinin sakinlerine elektrik tüketim oranlarını minimuma indirmeleri çağrısında bulunda ve "Lübnan genelindeki elektrik tedarikinin süresiz olarak kesildiğini" bildirdi.

BBC Muhabiri Sebastian Usher, ülkenin büyük kısmının su dağıtımına da karne uygulamasıyla karşılaşacağını söylüyor. Su pombalama merkezleri de dizel yakıtla çalışıyor ve faaliyet gösterebilmeleri için yeterli yakıt bulunmuyor.

Lübnan son 18 aydır büyük bir ekonomik kriz yaşıyor. Bazı yerel sağlık şirketlerinin, kanser ve kalp ilaçları tükendi.

Eczaneler, ilaç sıkıntılarını protesto etmek için Cuma günü kepenk kapattı.

Lübnan görülmemiş bir ekonomik krizde: Ülke adeta karanlığa gömüldü

Ekonomik sorunlar, nüfusun yarısının yoksulluğa mahkum olmasına yol açtı ve yolsuzluklarla ihmali protesto eden kitlesel gösteriler düzenlendi.

LÜBNAN'DA ECZANELER İLAÇ SIKINTISI NEDENİYLE GREV BAŞLATTI

Ekonomik krizdeki Lübnan'da bir süredir dağıtım şirketlerinden yeterli miktarda ilaç temin edemeyen eczaneler greve gitti.

Lübnan'daki eczaneler, devletin ilaç sektörüne sağladığı sübvansiyonu sürdürmesine yönelik net bir mekanizma oluşturulmamasını protesto ediyor.

Haberin Devamı

Eczane Sahipleri Derneğinden yapılan yazılı açıklamada, yaşanan ilaç sıkıntısı nedeniyle cuma sabahından başlayarak genel grev ilan edildiği belirtildi.

Sağlık Bakanlığının bir an önce Merkez Bankası ile yapılan anlaşma uyarınca ilaç listelerini hazırlamaya davet edildiği açıklamada, "İlaç ithalatçılarının, Merkez Bankasının defalarca ödeme yapacağını açıkladığı ilaçları piyasaya sürmelerini sağlamanın tek yolu, ilaç listelerinin hazırlanması ve sınıflandırılmasıdır." ifadelerine yer verildi.

Lübnan İlaç İthalatçıları ve Ecza Depoları Sendikası, 4 Temmuz'da döviz likidite sorunu nedeniyle bir aydan uzun süredir ithalata ara verilmesi neticesinde ilaç stoklarının tükenebileceği uyarısında bulunmuştu.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame, 5 Temmuz'da yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen öncelikler doğrultusunda ilaç sektörüyle ilgili bankalardan gelecek kredi ve faturaların ödemesini yapacaklarını belirtmişti.

LÜBNAN'DAKİ EKONOMİK KRİZ

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşıyor.

Yerel para birimi Lübnan lirası, Merkez Bankası kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada büyük değer kaybıyla farklı fiyatlardan işlem görüyor.

Lübnan görülmemiş bir ekonomik krizde: Ülke adeta karanlığa gömüldü

Mezhepsel siyasi grupların, yaklaşık bir yıldan beri istifa eden Hassan Diyab hükümetinin yerine yenisini kurma konusunda anlaşamadığı için kriz her geçen gün farklı sektörleri vurmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

İlaç, akaryakıt ve gıda başta olmak üzere temel ihtiyaç ürünlerini bir yılı aşkın süredir sübvanse eden Merkez Bankasının rezervleri de günden güne eriyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!