Dünya kuş gribinden kurtulamadı

Sağlık Bakanlığı Muğla’nın Milas ilçesinde biri vefat eden iki kişide görülen hastalığın korkulduğu gibi kuş gribi olmadığını açıkladı.

Ancak bir dönem sadece Türkiye değil, birçok ülkenin kabusu olan kuş gribinden dünya henüz kurtulmuş değil. En son Güney Kore ve Hong Kong’dan kuş gribi vakaları bildirildi. Dünyada halen Endonezya, Mısır ve Vietnam başta olmak üzere başka ülkelerde insanlarda da kuş gribi görülüyor.

18 Mart günü öğle saatlerinde Milas Devlet Hastanesi’ne müracaat eden, akut bronşit ve zatürree tanısı olan bir hastada solunum yetmezliği görüldü. Ambulans helikopterle İzmir’e sevk edilen hasta tüm müdahalelere rağmen aynı gece vefat etti. Kaybedilen hastanın kızı da benzer şikâyetlerle hastaneye müracaat edince “kuş gribi mi?” kuşkusu doğdu. Hemen tedavisine başlanılan hastadan tanı için numune alındı ve Ankara’ya gönderildi.
Muğla İl Sağlık Müdürlüğü yaşadıkları bölgede incelemeler başlattı. Yapılan incelemeler sonucunda bölgede kanatlı hayvan ölümü tespit edilmedi.
Hastalardan alınan numuneler Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi laboratuvarlarında incelendi. Biri halen İzmir’de takip edilen hasta olmak üzere dört kişide mevsimsel grip (iki kişide İnfluenza A H1N1, iki kişide İnfluenza B) virüsü tespit edildi. Ancak kuş gribi virüsüne rastlanmadı.

HAYVANDAN İNSANA GEÇİYOR

Kuş gribi henüz insandan insana bulaşma özelliği olmayan bir hastalık. Hasta ya da taşıyıcı olan kanatlı hayvanlardan insana bulaşabiliyor. Hastalığın ölüme yol açma riski yüksek. Türkiye’de kuş gribi virüsü en son 2008’de kanatlı hayvanlarda tespit edildi, daha sonra da görülmedi. Yine de ülkemizin kuş göç yolları üzerinde olması nedeniyle hastalık takibi sürekli yapılıyor.

BUNLARI UNUTMAYIN

* Seyahate çıkmadan önce gidilecek ülkede kuş gribi riski var mı araştırın,
* Canlı ve ölü kanatlı hayvanlar ve bunların ürünleriyle temastan kaçının,
* Hastalığın bulunduğu ülkelerdeki kanatlı hayvan pazarlarından ve hayvan çiftliklerinden uzak durun,
* Kanatlı hayvanların dışkı ve salgılarıyla kirlenmiş yerlere temas etmeyin,
* Her yerde ve her koşulda hijyene dikkat edin. Ellerinizi bol su ve sabunla sık sık yıkayın.
* Kanatlı hayvan etleri ve yumurtaları iyice pişirildikten sonra yenmeli.
* Hastalığın görüldüğü bir ülkeye seyahat ettiniz ve dönüşte grip belirtilerine dikkat edin. Ateş, boğaz ağrısı, kas ağrısı, öksürük ve solunum sıkıntısı gibi belirtiler yaşarsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Yazarın Tüm Yazıları