Dondurma anlatayım dedim

Dondurmanın en sevdiğim yeri külahı" diyen bir arkadaşım vardı ilkokulda.

Onun bu entresan oluşumu nasıl olup da dondurmadan daha çok sevdiğine şaşırırdım. Ama sonradan anladım ki; benim de dondurmayı bu kadar sevmemin nedenlerinden biri, altındaki külah... Benim dondurmanın en sevdiğim yeri külahla dondurmanın aynı anda damağıma geldiği yer. Peki ne zaman yapılmış ilk dondurma külahı? 1876’da Newyork City’de üretilmiş ilk külah. Yiyecek-içecek kültürü açısından çok önemli olan bu icadı İtalyan asıllı Amerikalı Italo Marchioni yapmış. Tabii ki külahın icadından önce de dondurma yeniyormuş. Daha önceleri bardaklarda satılan dondurma yine yalanarak yendiği için sağlık açısından biraz tehlikeli sayılıyormuş. Hatta bu tehlike o kadar ciddi boyutlara ulaşmış ki; bardakta dondurma satmak 1926 yılında İngiltere’de yasaklanmış. Yani dondurmanın taşıyıcısı olarak niteleyebileceğimiz ve çoğumuz tarafından önemsenmeyen külahın yeme-içme tarihinde durduğu yer, hem hijyen açısından hem de lezzet açısından çok ama çok önemli. Günümüzde dondurma değişik şekillerde satılıyor ve ikram ediliyor. Ama bana sorarsanız dondurma dediğin külahta yenmeli. Siz ne dersiniz?

Tavuklu kumru böreği

Milföy hamurlarını buzu çözülene kadar mutfak tezgahında bekletin. İç harcını hazırlamak için; tavuk göğüs etlerini ince uzun şeritler halinde kesin. Soğanı incecik doğrayın. Mantarları uzunlamasına ikiye ya da üçe bölün. Zeytinyağını orta boy bir tavaya koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Soğanı tavaya aktarıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun. Doğranmış konserve mantarlarını tavaya aktarıp 1-2 dakika sonra ocaktan alın. Rendelenmiş peyniri ilave edip karıştırın. Milföy karelerinin üçünü, uçları birbirinin üstüne gelecek şekilde yan yana dizin. Kalan üç milföy hamurunu da alt kısımlarına, yine kenarları üst üste gelecek şekilde yerleştirin. Böylece büyük bir defter sayfası boyutunda, dikdörtgen bir hamur elde etmiş olacaksınız. Soğuk hale gelen tavuklu harcı, milföy hamurunun uzun kenarına yerleştirdikten sonra sararak rulo haline getirin. Rulo haline getirdiğiniz böreğin üzerine fırçayla çırpılmış yumurta sarısı sürün. Böreği 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzeri iyice sararıncaya kadar, en az 35 dakika pişirin. Çıkarıp biraz ılınınca dilimleyerek servise sunun.

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

á 6 adet 10x10 santimetre boyutlarında hazır milföy hamuru

á 1 adet yumurta sarısı

İç harcı için;

á 2 adet tavuk göğüs eti

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 2 su bardağı konserve mantar

á 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

á 4 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı köri tozu

Pasta hüzzam sevda

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

Kek için;

á 3 adet yumurta

á 2 çay fincanı tozşeker

á 3 çay fincanı un

á 1 çay kaşığı vanilya

İçinin kreması için;

á 1 paket toz kremşanti

á 1 su bardağı süt

á 1 çay bardağı çekilmiş fındık

á 1 çay bardağı çekilmiş antepfıstığı

á 1 çay bardağı damla çikolata

á 1 çay bardağı meyve şekerlemesi

Üst krema için;

á 2 su bardağı su

á 6 yemek kaşığı tozşeker

á 1 yemek kaşığı mısır nişastası

á 2 yemek kaşığı kakao

á 1 yemek kaşığı neskafe

Yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine tozşekeri ekleyin ve koyu boza kıvamında bir hamur elde edinceye kadar çırpmaya devam edin. Hazırladığınız hamuru bu iki kalıba paylaştırın. Kekleri 30-35 dakika kadar pişirip çıkarın. 2 poşet toz kremşantiyi derin bir kaba koyup üzerine 1 su bardağı soğuk sütü ekleyin 3-4 dakika çırpın. Üzerine fındıkları katın. Kremşantiyle tüm malzemeleri karıştırın. Kekin çukur kısmına kremşantili karışımı aktarın. Üzerine 20 santimlik keki bastırarak yerleştirin. Keki buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün dikkatlice servis tabağına ters çevirin. Üzerinin sosunu hazırlamak için; nişasta, kakao ve neskafeyi küçük bir tencereye aktarın. Üzerine tozşeker ve suyu ekleyip tel çırpacak yardımıyla iyice çırpın. Sos kaynayıncaya kadar sürekli karıştırın. Katılaşıp kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın. Sosu mikserin yüksek devriyle, 2-3 dakika çırpıp hem ılık hale gelmesini hem de kıvamını bulmasını sağlayın. Hafif ılık hale gelen sosu pastanın üzerine gezdirin ve pastayı servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları