Doğa Rutkay ile Müjdat Gezen dünür oldu

Müjdat Gezen, üç yaşındaki dişi köpeğini çiftleştirmek için münasip bir eş arıyordu.

Doğa Rutkay ve köpeği Poker’i bir derginin sayfalarında görünce uygun eşi bulduğunu düşündü. İki ünlünün bir araya gelen köpekleri büyük bir aşk yaşamaya başladı. Altı tane de yavruları oldu. Yeni doğum yapan Lo, çocuklarını beslediği için şimdilik yanına kimseyi yanaştırmıyor. Biz de erkek tarafı olan Doğa Rutkay’ın kapısını çaldık.

Doğa Rutkay, 14 yıl birlikte yaşadığı kedisinin ölümünün ardından onun yokluğuna alışabilmek için beagle cinsi erkek bir av köpeği beslemeye başladı. 1.5 yaşındaki Poker ile bir yıldır birlikteler. İkilinin hayatı, geçtiğimiz aylarda Instyle Home dergisiyle yaptıkları çekimden sonra değişti.

Çünkü dergiyi okuyanlardan biri de Müjdat Gezen’di. Lo isimli üç yaşında bir beagle’ı olan Müjdat Gezen, Doğa Rutkay ile Poker’in resimlerini gördü, hemen telefon açtı. Doğa Rutkay o görüşmeyi şöyle anlatıyor: “Üç yıldır köpeğini çiftleştirmek istediğini söyledi. Tabii insanlar gibi köpeklerde de bir kimya uyumu ve beğeni algısı var. Dişiler sadece kabul ettikleri erkeklerle çiftleşiyor. Lo da şimdiye kadar kendisine gelen adayların hiçbirini beğenmemiş. Müjdat Gezen ‘Bir de Poker ile şansımızı deneyelim’ dedi. Ben de zaten köpeğimin doğasını yaşaması için çiftleşmesini istiyordum.

DOĞUM SEZARYENLE OLDU

Hemen veterinere götürdüm. Bilgi aldım. Veteriner dişinin kuyruğunu yana devirmesinin erkeğe ilgisi olduğunu gösterdiğini, kuyruğunu iki bacağı arasına almasının da asla onu istemediğinin göstergesi olduğunu anlattı. Ben de hemen oğlumu alıp Gezen’in Demirciköy’deki evine götürdüm. Lo oğlumu görür görmez kuyruğunu yana yatırdı.”

İki köpek tanıştı. Ama beklenen birleşme olamadı, çünkü Lo âdet görmüştü. 13 gün bu özel durumun bitmesini beklediler. Sonunda Müjdat Gezen’den gelen telefonla Poker ve Lo bir araya geldi. Müjdat Gezen “Biz hep kendimizi düşündüğümüzden hayvanları unutuyoruz. Bu birliktelikten dünyaya 6 tane aşk çocuğu geldi” diyor.

8 Eylül akşamı, Lo yavrulardan birinin kafasının rahmine sıkışması sonucu sezaryen ile doğum yaptı. Şimdi sağlığı gayet iyi. Üç erkek ve üç dişi yavrunun yanından ayrılmıyor, bebeklerini emziriyor. Tabii bu çiftleşme beraberinde büyük bir aşk da getirdi. Lo, Poker’in ardından bir süre yemeden içmeden kesildi.

Poker, hiç uyumayıp günlerce ağladı. Kapıların önünde yattı. Sabahtan akşama kadar uludu. Doğa Rutkay, artık iki köpeğin görüşmesinin pek de anlamı olmadığını söylüyor: “Çünkü ben de, Müjdat Bey de köpeklerimizi kısırlaştırdık. Ben prostata karşı köpeğimi kısırlaştırdım. Çok da sağlıklı oldu.”
Hakan GENCE

Gine domuzlarının ayak sağlığı

Gine domuzlarında (kobaylarda) görülen önemli sağlık problemlerinden birisi, ayak yaralarıdır. Genellikle ön ayaklarda ortaya çıkar ve önce tüylerin dökülmesi ve derinin kalınlaşması ile başlar. Ardından da yaralarla devam eder. Arka ayaklarda da görülebilir.
Bu problemin oluşmasında rol oynayan önemli etkenleri şöyle sıralayabiliriz:

Kafes tabanının tel veya başka şekilde ayaklar için kaba ve zarar verici bir satıh olması
Kafes zemininin sürekli nemli veya ıslak bırakılması
Ayaklara fazla basınç ile etki eden aşırı kilo ve fazla vücut ağırlığı
Kafesin düzenli ve uygun şekilde temizlenmeyip kirli bırakılması
Beslenme ile birlikte yetersiz C vitamini alması
Kalıtsal etkenler

Hastalığın en önemli belirtileri, etkilenen ayakta görülen topallık problemi, ayak derisinde tüy dökülmesi, kızarıklık ve şişme, bazen açık ve akıntılı yaralar oluşmasıdır. Şiddetli ağrı oluşturması durumunda Gine domuzunun çığlık atarak ve bağırarak ağrısını göstermek istediği gözlenebilir. Bazı durumlarda hastalığa halsizlik, iştahsızlık ve depresyon da eşlik eder.
Belirtilerin yanı sıra radyografi ile ilgili ayağın görüntülenmesi, doku kültüründen ve yaralardan yapılan antibiyogram testler, hastalığın ve bu tabloya eşlik eden mikroorganizmaların teşhisi için yardımcı faktörlerdir.
Başlangıç aşamasında ve hafif seyrettiği durumlarda kafes ortamının düzeltilmesi, beslenme eksiklikleri ve hatalarının giderilmesiyle çoğunlukla problem geriler ve ortadan kalkar. Bu amaçla kafes zemininin yumuşatılması ve uygun hale getirilmesi, kuru tutulması ve düzenli temizlenmesi, beslenmesinde C vitamini miktarının arttırılması ve kilo vermesine yardımcı olmak üzere kilosu fazla olan Gine domuzlarında kalorisi daha düşük beslenme uygulanması genellikle yeterli olur.
Hastalığın daha ileri ve şiddetli hallerinde, veteriner hekim kontrollerinin yanı sıra tedavilerin de uygun ilaçlarla klinik ortamda yapılması gerekebilir. Cerrahi tedavilerle iyileşmeyen yaraların ve ölü dokuların uzaklaştırılması gerekebilir.

Pako pano

Adım Panpis. Annemi kaybetmiş küçücük halimle kuru ekmek kemirirken buldular beni. Şimdi 1 yaşındayım. Beni büyüten ablam yurtdışına gideceğinden çok az bir sürem kaldı. Bundan sonra sokaklarda yaşamak istemiyorum. Parazit tedavilerim, aşılarım yapıldı. Özellikle cana yakın kedi isteyenler için çok uygunum. Tel: (554) 701 74 38.

Dört aylık kara burunlu alaca renkli kızımız ve 3 kardeşi (tekirler ve sarman) için acil yuva arıyoruz. Bulundukları yerde nüfus çok kalabalık, bir an önce ömür boyu sevgiyle, ilgiyle bakılacakları yuvalarına gitmeleri gerekiyor. Hepsi çok sağlıklı ve oyuncu. Diğer kedilerle de çok iyi anlaşıyorlar. Tel: (216) 384 51 65.

Acil yuva arayan yavru kediler. Biri dişi biri erkek. 1.5 aylıklar, sağlıklılar. Kum kullanıyor, kuru mama yiyorlar. Yuva bulunamazsa bir hafta içinde güvenli bir parka bırakılacaklar. İkisini birlikte İstanbul içinde bir yere sahiplendirmek istiyoruz. Tel: (555) 422 88 95.

Bahçemizde doğum yapan bir anneyi, karşıdan karşıya geçerken ne yazık ki trafik kazasında kaybettik. İki tane dünya tatlısı yavrusunu hemen evimize alıp büyüttük. Şimdi 2 aylık çok sağlıklı, oyuncu, hareketliler. İç ve dış parazit tedavileri yapıldı. Tuvalet eğitimleri var. Çok güzel kıtır kıtır kuru mama yiyorlar. Şimdi onları sahiplenecek sevgi dolu yuvalar arıyoruz. Tel: (555) 986 97 30 - (216) 384 51 65.
Yazarın Tüm Yazıları