Diyeti mercimek için bozun

Mercimeği yalnızca çorbanın içinde yiyen insanlar tanıyorum.

Hatta yeşil mercimeğin tadını bile bilmeyenler var. Kıymeti bilinmeyen, besleyici değeri ve yararları göz ardı edilen bir yiyecek mercimek. Küçücük cüssesinden beklenmeyecek kadar yararlı üstelik. Bir kere et dışındaki sayılı protein kaynaklarından biri olması nedeniyle bile yenmesi gereken gıdalar arasında yer alıyor. Kalori değeri çok yüksek ve bu yüzden de enerji verme özelliğine sahip. Gerçi kalori değeri çok yüksek dedikten sonra, rejim yapanlar itiraz edecekler benim bu ’mutlaka mercimek yiyin’ tavsiyeme ama vücudun demir ve protein ihtiyaçlarını gidermeye gayretli kaç tane gıda var ki... Yani diyet yapanlara ya da formuna dikkat edenlere diyeceğim odur ki, mercimek yemek doktorun verdiği ilaç gibi algılanmalı ve belirli aralıklarla vücuda alınmalı. Hele çocuğunuz varsa mutlaka şimdiden mercimek yedirmeye başlamalısınız derim. Mercimeği, sevdirin çocuklarınıza ki, büyüdüklerinde mercimeğin tadını bilmeyen yetişkinler olmasınlar.

Yoğurtlu Humus Mezesi

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 2 su bardağı dolusu kuru nohut

á 4 yemek kaşığı tahin

á 1/2 su bardağı katı yoğurt

á 1 adet limonun suyu

á 5-6 diş sarmısak

á 2 çay kaşığı; tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı kimyon

á 2 çay kaşığı kırmızı toz biber

á 1 su bardağı nohut haşlama suyu

á 5 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı

á 2 çay kaşığı sumak

Akşamdan bol suyla ıslattığınız nohudu ertesi gün yıkayıp süzün ve bir tencereye aktararak üzerini örtecek kadar suyla haşlayın. İyice yumuşayan nohudu süzün. Ancak haşladığınız nohutların suyundan 1 su bardağı kadarını mutlaka ayırın. Nohutlar ılık hale gelince kabuklarını soyun. İşte humusun en zor aşamasına geldik. Bunun için nohutları avuçlarınız arasına alıp birbirine sürterek kabuklarını daha kolay çıkarabilirsiniz. Kabukları soyulan nohutları ılık haldeyken robota aktarıp çekerek püre haline getirin. Nohutları püre yaparken, ayırdığınız 1 su bardağı haşlanan nohut suyundan ilave etmeyi unutmayın. Eğer konserve nohut kullanacaksanız yine suyundan 1 bardak ayırın. Nohutların kabuklarını soyup, robotta çekerek aynı işlemleri uygulayın. Püre haline getirdiğiniz nohudu çukur bir kaba aktarın. Limon suyu, tahin, yoğurt ve dövülmüş sarmısakları derin bir kapta çatalla çırpın. Tuz, kimyon, karabiber ve kırmızı toz biberi de ekleyip tekrar karıştırın. Hazırladığınız bu yoğurtlu tahinli sosu püre halindeki nohudun üzerine aktarıp malzemeleri iyice karıştırın. Koyu boza kıvamındaki humusu servis tabağına bir parmak kalınlığında yayın. Zeytinyağını küçük bir tavaya koyup sumağı (veya kırmızı pul biberi) ekleyin. Kısık ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Sıcakken humusun üzerine gezdirin. Sofraya getirmeden önce ince kıyılmış maydanozla süsleyip ılık olarak servise sunun.

Fırında Kadınbudu Köfte

6 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Malzeme listesi

á 500 gr yağsız kıyma

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 2 yemek kaşığı sıvıyağ

á 2 yemek kaşığı pirinç

á 1 adet yumurta

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı, kimyon, yenibahar

Üzeri için;

á 1 yemek kaşığı un

á 1 adet yumurta

á 2 yemek kaşığı galeta unu

Kıymanın yarısını ve rendelenmiş soğanı orta boy bir tavaya koyup orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Üzerine 2 yemek kaşığı sıvıyağı ilave edip 2-3 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alarak soğuması için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, pirinci 2 su bardağı tuzlu suda yaklaşık 10 dakika haşlayıp süzün. Kalan çiğ kıymayı derin bir kaba koyun. Üzerine soğumuş olan kavrulmuş kıymayı ve haşlanmış pirinci ekleyip yumurtayı kırın. Tuz, karabiber, kimyon ve yenibaharı serpip malzemeler birbirine karışıncaya kadar yoğurun. Hazırladığınız köfte hamurunun üzerini temiz bir mutfak peçetesiyle kapatıp buzdolabında en az 1 saat kadar dinlendirin. Unu bir tabağa koyun. Yumurtayı bir kaseye kırıp çatalla çırpın. Başka bir tabağa da galeta ununu serpiştirin. Fırın tepsisini ya da kabını sıvıyağla hafifçe yağlayın. Buzdolabından çıkardığınız köfte hamurundan pinpon topu büyüklüğünde kopararak yuvarlayın. Yuvarlak köftelerin üzerine hafifçe bastırarak yassı hale getirin. Hazırladığınız köfteleri önce una, sonra yumurtaya en son da galeta ununa bulayarak fırın tepsisine yan yana yerleştirin. Köfteleri 175 dereceye ayarladığınız fırında en az 30 dakika pişirip çıkarın. Üzerine yağ koymadan pişirdiğiniz sarmısaklı domates sosu gezdirip yanında haşlanmış sebzelerle servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları