Daum'a inanmadılar

Bazı oyuncuları tavsiye etmiş, alınmamış. Söylemek kolay da, bir de mali duruma bakmak gerekir. Başkanın haricindeki Fenerbahçe yönetimi, Daum’a inanmadı. Sorun buradan kaynaklanıyor.

 "F.Bahçe 1 hafta sonrasını bile planlamıyor. Bu anlayışla Capello gelse, 3 hafta sonra döner. Bana kalsa, Alex hariç tüm yabancıları satardım. Bu oyuncu kadrosuyla Şampiyonlar Ligi’nde başarı beklemeyin. İki stoper istedim, alınmadı. Konuşmalarımıza sansür getirildi..." Bu sözler, görevi bırakan Christoph Daum’a ait. Alman hocanın haklı olduğu noktalar var mı?

BU sözler kızgınlıkla söylenmiş olabilir. Bir plan yapıp da yönetime verdiğini, yönetimin de isteklerini yerine getirmediğini söylüyor. Bu konu hakkında bir bilgim yok. Çünkü o yönetimle kendisi arasında bir sorun. Ne kadarı doğru, ne kadarı yanlış bilemem. Buna ancak yönetim, "evet haklı" ya da "yalan söylüyor" der.

Ben, Fenerbahçe Kulübü’nün içine yakın biri değilim, daha mesafeliyim. Yalnız burada bir sorun var. Başkanın haricinde yönetim, Daum’a karşı. Alman hoca, ilk geldiği sene takımı şampiyon yaptı, krizden çıkardı.

Bu, büyük bir başarıydı. Ancak, ikinci sene oynattığı futbol, oyuncu seçimleri tamamen yanlış.

Futbolu biliyorlar

Bazı oyuncuları tavsiye etmiş, alınmamış. Söylemek kolay da, bir de mali duruma bakmak gerekir. Daum’a inanmayan, futbolu çok bildiğine inanan bir Fenerbahçe yönetimi... Bütün sorun buradan kaynaklanıyor.

Fenerbahçe yönetimi, "ben futbolu biliyorum, bütün işleri ben yaparım" diyor. Beyanat veriyorlar, "antrenör gelince, transferler de yapılacak" diye. Bana kalırsa, antrenörü de fazla takmıyorlar, kendi bildiklerini okuyorlar.

Daum’un haklı olduğu yerler var, haksız olduğu yerler var. Hem başarılı, hem de başarısız.

Bir kere elindeki imkanlarla daha iyi futbol oynatabilir, takımı üst üste 3. kez şampiyon yapabilirdi. Hem de açık ara şampiyon olurdu Fenerbahçe. O ne yaptı? Lüzumsuz polemiklere girdi. Almanya’da verdiği beyanatlar hoş karşılanmadı, yönetimi kendinden soğuttu.

Arjantin gibisini görmedim

 Dünya Kupası’nda 11 gün geride kaldı. Hangi takımlar başarılı oldu, hangileri bekleneni veremedi? Sizce finali hangi takımlar oynar?

GRUP maçları bittikten sonra finali hangi takımların oynayacağı hakkında fikir yürütebiliriz. Çünkü, grup maçlarından sonra yenilen eleniyor. Şu anda gözüken, oynadıkları futbolla en çok göz dolduran takım; Sırbistan&Karadağ maçındaki performansıyla Arjantin.

Ben, 5 tane Dünya Kupası’na gittim, maçları yerinden seyrettim. Eleme turunda böyle futbol oynayan takım görmedim. Arjantin tek kelimeyle muhteşemdi. Neresinden bakarsanız bakın 10 numara.

Bunu devam ettirirler mi, rakipleri izin verir mi? Onu bilemem. Ortada bir gerçek var ki, Arjantin komple bir futbol takımı.

Bu görüntüsüyle Arjantin birinci finalist gibi gözüküyor. Eleme maçları bir başlasın, her şey daha net bir şekilde ortaya çıkar.

G.Saray’a 10 numara şart

 Adnan Polat, "Bütçemiz belli, genç oyuncu alalım" diyor. Canaydın ise, borca rağmen taraftar için yıldız transferi yapmak istiyor. İkisinin arasında fikir ayrılıkları var. Sizce G.Saraylılar nasıl bir strateji izlemeli?

TABİİ, özlenen, çok klas, oyuna ağırlığını koyacak, takımın beyni olacak, atakları yönlendirecek bir oyuncu şart. Çünkü G.Saray, Hagi ile buna alıştı. Ondan önce de çok önemli oyuncuları vardı. Benim dönemimde Kadri, Suat takımın orta sahasında önemli oyunculardı. Onlar ataklara yön veriyor, Metin de gol atıyordu. G.Saray da böyle güçlü bir takım oluyurdu.

G.Saray’ın forvet sıkıntısı yok. Orta sahada bu işleri yapacak bir oyuncu ihtiyacı var. Paraları var mı, bu tip bir oyuncu bulabilirler mi, bilemem. Bu tip bir oyuncu, Başkan Özhan Canaydın’ın ideali. "Benim olduğum dönemde, şöyle özlenen, güçlü, herkese keyif veren bir takım kuralım" diyor. Haklı da. Adnan Polat daha gerçekçi düşünüyor. "Paramız yok, genç oyuncularla yolumuza devam edelim" diyor.

Polat’ın düşüncesiyle hareket ederlerse Türkiye’de başarılı olabilirler, başa oynayabilirler. Ancak, iş Avrupa’ya gelince durum değişir.

Fatih Tekke niye gelmesin?

 Fatih Tekke konusunda Trabzonspor cephesinden çelişkili açıklamalar geliyor. F.Bahçe yönetimi, "teklifimizi yaptık, cevap bekliyoruz" diyor. Fatih, Fener’e gelir mi? Bu transfer gerçekleşirse, sarı lacivertli takıma faydalı olur mu?

FATİH, tabii ki Fener’e gelir. Niye gelmesin ki? Fenerbahçe’de oynamak onun için büyük bir şereftir. Böylesine muhteşem bir statta, muhteşem bir seyircinin önünde oynamayı kim istemez? Fatih’in korkusu, Trabzon’da vatan haini ilan edilmek. Bence yönetimin de korkusu bu. Taraftar baskısından çekiniyorlar. "Fatih gibi bir adamı rakip takıma nasıl satarsınız?" diye sorulmasından korkuyorlar. Biz Türk milleti olarak bu konularda iptidai düşünüyoruz.

Ortada başka bir gerçek daha var. Fatih’i Fener’e verdiğiniz zaman alacağınız parayla daha güçlü bir kadro kurarsanız, o zaman size kimse bir şey diyemez. Fatih Tekke, Trabzonspor’un neredeyse yarım takımı. Hiçbir yönetim böyle bir oyuncuyu bırakmak istemez. Tabii ki, Fatih Tekke İstanbul’da büyük bir takımda oynamak ister. Fatih, yaşantısı düzgün olan bir futbolcu. Fenerbahçe’ye de yüzde 100 faydalı olur. O, çok yönlü bir futbolcu. Birebirde adam geçebiliyor, hava hakimiyeti var, her iki ayağını da mükemmel kullanıyor. Bu, tam Fenerbahçe’nin seveceği bir futbolcu tipi.

Fatih, bir santrfor olarak ideal bir futbolcu. Böyle bir oyuncuyu transfer edersen, yabancı tercihini forvette kullanmana gerek kalmaz.
Yazarın Tüm Yazıları