Dalarken barotravmaya dikkat

Su sporlarının zamanı geldi. Dalış yazın keyifli aktivitelerinden. Ancak sağlık sorunları bulunanların göz ardı etmemesi gereken konular var.

Günlük hayatta nefes alma problemi yaşayanlar, burunda kemik eğriliği, burun içi etlerde şişme, kronik sinüzit, kronik akıntılı kulak hastalığı, burun içinde polip bulunanlara dalış önerilmiyor. Ayrıca fazla açık östaki borusu, kulak zarında delik olup olmadığı bir uzman hekim tarafından kontrol edilmeli. Akıntılı bir üst solunum yolu hastalığı geçirirken dalınmamalı. Tabii ki her dalışı kulak-burun boğaz sorunları izlemiyor. Ancak hangi durumlarda, hangi sorunların çıkabileceğini bilmek gerekli önlemleri almanız için yararlı olacaktır.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkhan Genç’in verdiği bilgiye göre, dalarken burun gerisindeki östaki borularımız basınç altında kalır. Östaki boruları herhangi bir nedenden iyi çalışmıyorsa, hastanın kulağında barotravma denilen ani basınç farkına bağlı çeşitli hasarlar oluşabilir. Barotravma sırasında östaki borusu herhangi bir nedenden dolayı çalışmıyorsa kulak zarı, orta kulak, işitme kemikçikleri ve iç kulak etkilenebilir.

İÇ KULAĞINIZ ZEDELENEBİLİR

Dalma bittikten sonra yükselme sırasında ortaya çıkan basınç östaki borusunun geniz tarafındaki deliğinde ödem ve şişliğe neden olur. Bu şişlik bir valf mekanizması gibi çalışarak deliğin bulunduğu bölgede daha büyük bir darlık oluşturur. Bu artmış darlık orta kulağa daha az hava girmesi anlamına geliyor. Orta kulakta azalan hava basıncı kulak zarında çökmeye, eğer orta kulakla dış ortam arasındaki fark çok fazlaysa kulak zarında yırtılmalara ve orta kulak mukozasında şişmeye neden olur. Bu eksi basınç düzeltilmezse orta kulak mukozasında suya benzer bir sıvı üretilir. Sıvı kulakta birikir. Bazen orta kulak mukozasından küçük kanamalar olabilir.

ŞİDDETLİ AĞRI YAPAR

Kulak zarındaki gerilme şiddetli kulak ağrısıyla kendisini hissettirir. Ağrıyla işitme kaybı, çınlama hissedilebilir. Bazen hastalık orta kulağa açılan kulak arkasındaki kemikten oluşan yapıya yerleşebilir. Bu durumda zaman zaman orta kulak enfeksiyonları yapar. İşitme kaybına yol açabilir. Özellikle dalış yaparken veya uçak yolculuklarında östaki borumuzun çok iyi çalışıyor olması bu tip bir rahatsızlığın oluşmaması için çok önemli.
Kulakta oluşan zararlar bu kadarla da bitmeyebilir. Orta kulağı iç kulaktan ayıran ve sesin iletilebilmesi için önemli olan çok küçük iki pencere vardır. Bunların üzeri ince zarla kaplıdır. Basınç farklarıyla zarda oluşacak gerilme, çekilmeler bazı sorunlar oluşturabilir. Zarlar yırtılabilir ya da basınç altında iç kulaktaki salyangozun içindeki işitme sinirleriyle ilişkili daha ince zarların yırtılmasına, yani tam sağırlığa neden olabilir. Eğer bu durum denizde belli bir derinlikte bulunan dalgıçta oluşursa o kişi hızla su yüzüne çıkmak isteyeceğinden vurgun yiyebilir.

AKUT SİNÜZİT TEHLİKESİ

Uzun süre soğuk suda dalgıçlık yapan kişilerde dış kulak yolunun kemik bölümünde yıllar içinde çok yavaş gelişen kemik büyümeleri (egzostos) olabilir. Kulak yolu daralınca kulakta kir birikimi oluşabilir. İşitme kaybı kir temizlenince geçer.
Dalış sırasında basınç altında kalan bir diğer organımız sinüs boşlukları ve sinüs yolları. Aynı kulakta olduğu gibi sinüs boşluklarını burun boşluğuna birleştiren ince kanallar ve delikler var. Aynı mekanizmayla bu bölgede oluşan ödem ve şişlik sinüslerin havalanmasının bozulmasına, sinüs boşluklarının mukozaların ürettiği sıvıyla dolmasına neden olur. Bu biriken sıvıların başlangıçta iltihabi bir karakteri olmamasına rağmen tedavi edilmeyen kişilerde bu sıvılar enfekte olup akut sinüzit oluşturabilir.
Şiddetli baş ağrıları, ateş, şiddetli yüz ağrısı, geniz akıntısı dış kulak iltihabını akla getirir. Bazen sinüs boşluklarında o kadar şiddetli basınç olur ki suyun dibindeyken sinüs mukozasının bir bölümü yırtılabilir. Burundan kanamayla maskenin içine girebilir. Bu durumda çok fazla endişe etmeden bir kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına görünmekte yarar var.
Yazarın Tüm Yazıları