D vitamini kanseri önler mi?

Geçen hafta bir arkadaşımdan ilginç bir SMS aldım. Mesajda şu soru vardı: “DNA’nın yapısını belirleyip genetik şifresini çözen Dr. Watson’a kanser teşhisi konmuş. Dr. Watson, D vitamini kullanmaya başlamış. D vitaminini kullanmak kanseri önler mi?”

Haberin Devamı

Ben de ona “bugüne kadar D vitamini eksikliği ile ilgili yazdıklarımı okumasını (!) ve en kısa zamanda D vitamini seviyesini ölçtürmesini, eğer D vitamini düşükse vitamin desteği kullanmasının uygun olacağını” belirten bir yanıt gönderdim. Nedeni şu...

KANSERDEN KORUYOR

D vitaminin bizi bazı kanserlerden koruduğunu gösteren güçlü bulgular, bu konuda yayınlanmış yüzlerce makale ve araştırma var.
D vitamini eksikliği ile ilişkili olduğu düşünülen kanserlerin başında meme, kalın bağırsak, prostat, pankreas, yumurtalık, yemek borusu ve mide kanserleri geliyor. D vitamini eksikliğinin özellikle bu kanserlere davetiye çıkardığı belirtiliyor.
Kanser olduğu belirlenen kişilerde D vitamini seviyelerine bakıp bir “yerine koyma” tedavisi ne kadar oluyor? Bunu sanırım onkoloji uzmanlarına sormak, onların fikrini almak lazım. Ama kanserden korunmak için bedenimizde yeteri kadar D vitamini bulunması gerekiyor.

Haberin Devamı

Güneş kremlerini bilinçli kullanın!

BİR UYARI

D vitamini noksanlığı yeteri kadar güneşlenmememizden, yanlış güneşlenmemiz ve güneş kremlerini yanlış kullanmamızdan kaynaklanıyor.
Bildiğiniz gibi, ihtiyacımız olan D vitamininin yüzde 90’ından fazlasını güneş ışınlarının etkisiyle derimiz üretiyor. Yani D vitamini stoklarımızı dolu tutmamız için cildimizle güneşin temasını sağlamak en önemli nokta.
Yeteri kadar güneşlenmezseniz ya da güneşten koruyucu yağları, kremleri bilinçsiz kullanırsanız, D vitamini noksanlığına yakalanmanız kolaylaşıyor.
Güneş yağları, kremleri deri kanserine neden olan ultraviyole A’dan çok D vitamini üretimini sağlayan ultraviyole B’yi engelliyor. Derimize yeteri kadar UVB ışını giremeyince de cildimiz D vitaminini üretemez hale geliyor.

Ne yapmalıyız

BİR ÇÖZÜM

Eğer kanserden korunmak istiyorsak, cildimizin yeteri kadar D vitamini üretmesini sağlamak, ona bu fırsatı mutlaka vermek (!) zorundayız. Bunun için de mümkünse her gün, olmazsa haftada en az iki-üç kez açık havada zaman geçirmemiz, fırsat buldukça da güneş banyosu yapmamız lazım.
Eğer yeteri kadar güneşlendiğimizden emin değilsek, kanımızdaki D vitamini seviyesini ölçtürmeli ve 50 üniteden az (özellikle 20’nin altında ise) D vitamini takviyesi almalıyız.
D vitamini yağda eriyen bir vitamin ve vücutta birikme, depolanma tehlikesi var. Bu nedenle doktor kontrolü altında kullanılması daha doğru.
Sonuç olarak D vitamini eksikliği olanlarda kanser daha sık görülüyor. Kanserden korunmanın bir yolu da yeteri kadar D vitamini kullanmaktan geçiyor.

Yazarın Tüm Yazıları