Çocuklarınıza "hayır" deyin olası sorunları engelleyin

Yaz tatillerinde çocukları tutmak çok zor. Dur, durak bilmeden koşturmalarının önüne geçmek, havuzdan çıkarmak, yeni keşiflerini kontrol altına almak sabır istiyor.

Tatilin güvenle geçirilmesi, dönüşünün zehir olmaması için bazı durumlarda çocuklara "hayır" demek şart. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Akcan Arıkan, çocuklarla tatil için şu önerilerde bulunuyor.

Havadaki nem oranının artması hava sıcaklığının daha yoğun hissedilmesine yol açar. Meteoroloji tarafından aşırı sıcak ve nem artışı uyarısı yapılan günlerde çocuklar mümkünse açık havada ağır aktivite ya da spor antrenmanlarından kaçınmalı. Aktiviteler böyle günlerde 15 dakikayla sınırlanmalı.

Tatil için sıcak bir bölgeye gidilmişse, vücudun ortam ısısına uyum sağlamasının zaman alacağı unutulmamalı. Böyle bir ani hava değişikliği olduğunda dışarıda yapılan aktivitelerin süresi ve ağırlığı yavaş ve kademeli olarak artırılmalı. Aynı kural açık havada yeni bir egzersiz programına başlayan çocuklar için de geçerli. Vücudumuzun yeni iklime uyum göstermesi 10 ile 1 gün kadar sürebilir.

TERLİ SU İÇEBİLİRLER!

Sıcak günlerde açık havada oynayan ya da spor yapan çocuklar için yeterli su içmek çok önemli. Çocuklar dışarı çıkmadan bol su içmeli, oyun sırasında da su içmek için mola vermeleri istenmeli ve bol su içmeleri için teşvik edilmeli. Terliyken su içmek sanılanın aksine zaralı değil, öyle olsaydı profesyonel sporcular hastalıktan kurtulamazdı! Terle oluşan su kaybının yeterli su içilerek yerine konması gerekir.

Spor yaparken kullanılan giysiler açık renkli, ince ve emici özellikte olmalı, terin buharlaşmasını kolaylaştırmak için tek kat giyilmeli. Terli, ıslak giysiler kuru giysilerle değiştirilmeli.

HAVUZDA ASLA YALNIZ BIRAKMAYIN

Çocukları havuzda veya havuz kenarında, bir an bile, asla yalnız bırakmayın. Çocuğun boğulması için dize kadar gelen su seviyesi yeterli, bunu unutmayın. Küçük bebekler ise bir karış suda bile boğulabilir.

Çocuklar su yatağı gibi şişme oyuncaklarla oynarken çok dikkatli olun. Çocuk aniden suya yuvarlanabilir, ayrıca tehlikeli bir özgüven oluşmasına neden olabilir.

İki yaşın altındaki çocuklar ve bebekler havuz kenarında ya da suda oynarken her zaman uzandığında dokunacak kadar yakın mesafede olan bir erişkin tarafından gözetilmeleri gerekir.

Havuz kenarında cep telefonunuz yanınızda olsun, ne zaman yardım çağırmanız gerekeceği belli olmaz.

Çocuklar dört yaşını doldurmadan önce yüzme dersleri için gelişimsel olarak tam hazır olmayabilir.

YOĞUN KOKULAR BÖCEKLERİ ÇEKEBİLİR

Çocuklarınızı yoğun parfümlü sabun ve şampuanlarla yıkamayın, bunlar böcekleri çekebilir.

Durgun sular, çöplerin ya da yiyeceklerin açıkta durduğu alanlar gibi böceklerin toplandığı ya da yuvalandığı yerlerde çocukların oynamasına izin vermeyin.

Dışarıda zaman geçireceksiniz parlak renkli, çiçek desenli kıyafetlerin özellikle arıları çekebileceğini akılda tutun.

Çocuğunuzu bir böcek sokmuş ve iğne deride kalmışsa, kredi kartı ya da tırnağınızla deriye paralel olarak yavaşça kazıyarak kaldırıp çıkarabilirsiniz.

Deriye sürülen böcek kaçırıcı ilaçlar 2 aylıktan küçük bebekler için uygun değil ve kullanılmamalı.

Böcek kaçırıcı ve güneş koruyucu ürünlerin kombinasyonundan oluşan spreyler ya da losyonlar çocuklar için uygun değil. Çünkü güneşten etkili korunmak için tekrarlandığında içerdikleri böcek kaçırma ürünü yüksek dozda uygulanmış olur.
Yazarın Tüm Yazıları