Çocuklarda güvenin formülü ailede

KIZINIZ yemeğini sürekli sizin yedirmenizi istiyor, geceleri sizinle yatmaktan vazgeçmiyor ya da oğlunuz arkadaşlarının doğum gününde bile onlarla oynamak yerine sizin yanınızda durmayı tercih ediyor, kendisine bir şey sorulduğunda yanıt vermek yerine arkanıza saklanıyorsa dikkat edin...

Haberin Devamı

Size bağımlı ve kendine güveni olmayan bir çocuk yetiştiriyor olabilirsiniz.
Uzman Psikolog Yüksel Artar, çocuklarda kendine güven ve bağımsızlık duygusunun gelişiminin önemine dikkat çekerek, “Çocuklarda kendine güven ve bağımsız davranışların gelişimi, ilk üç yaştaki anne-çocuk ilişkisiyle yakından bağlantılıdır. Çocuğun annesinden sorunsuz şekilde ayrılma aşamasına gelebilmesi için, anne-çocuk arasında sağlıklı bağlanma ilişkisi kurulmalıdır” uyarısında bulundu.

Sağlam kişilik kazanımı

Her çocuğun doğduğu andan itibaren sevgiye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Artar, “Çocuğun tüm yaşamını etkileyecek güven duygusu, onu yetiştirenlerin ilgi ve sevgi dolu bakımı ve yaklaşımı ile kazanılır. Ancak, çocukların sağlam bir kişilik kazanmaları için aile sevgisi ve desteği kadar bağımsızlık kazanmasına yardımcı olabilecek ebeveyn tutumları da çok önemlidir” diye konuştu.
Yeni doğan bebeklerin ilk aylarda içe dönük olarak yaşadığını hatırlatan Artar, şu değerlendirmeyi yaptı: “Hareketlenme ile yürümeye başlayan bebek, dünyayı farklı açıdan görür, çevresini incelemeye ve keşfe çalışır. Ancak anneyi gözünün önünden her kaybettiğinde endişe duyarak geri döner, sonra tekrar uzaklaşır. Annelerin bu dönemde, çocuğun endişe ile geri dönüşünü şefkatle karşılaması gerekliliği kadar, tekrar uzaklaşmasına teşvik etmesi de o kadar önemlidir. Üç yaşından sonra duygusal ve sosyal olgunlaşma artacağından, çocuk evden ayrılarak anaokulu gibi sosyal bir ortama daha kolay uyum sağlayabilecek düzeye gelir.”

Haberin Devamı

Çocukları anneye “bağımlı” yapan nedenler

* Annenin bilinçli ve bilinçsiz olarak, çocuğun kendisinden uzaklaşmasına izin vermemesi.
* Çocuğun bir sağlık sorunu nedeniyle bakıma ve desteğe ihtiyaç duyması.
* Yetişkinlerin kendi kaygı ve korkularını çocuklarına yansıtması.
* Ebeveynlerin kendi anne-babalarına bağımlılıklarını sürdürmesi.

Ailelere uzman önerileri

* Yeni doğan bebek, anneden hiç ayrılmamalı, bebek anneye bağlanmalı ve arada mutlaka duygusal ve fiziksel mesafe girmemelidir.
* Bebeklikte sağlıklı güven duygusu geliştirilmeli. Yaşına ve becerilerine uygun sorumluluklar almaya yönlendirilmeli ve cesaretlendirilmeli.
* Çocuğun makul olmayan isteklerinin neden yerine getirilemediği açıklanarak, ikna edilmeli. Çocuğun kendi başına oynamasına ve oyalanmasına fırsat vermek konusunda kararlı davranılmalı.
* Bebeğin ihtiyaçları yeterli şekilde karşılamanız, bebeğinizin temel güven duygusunu geliştirir.


 

Yazarın Tüm Yazıları