Çocuklara öğütler

BAŞARILI olmuş ve/veya isimleri iyi bilinen işadamlarının hayata atılmakta olan gençlere konuşması her zaman ilginç olmuştur. Hatta, bazen utandırıcı durumlar da yaratılmıştır. Bazen başkalarının fikirleri ünlü işadamlarınınmış gibi verilmiştir. Ama, çoğu zaman bu tür alıntılarda deneyimlerden çıkan dersler vardır.

Yıllar önce, Eastern Michigan Üniversitesi’nde hocalık yaptığım sırada Domino’s Pizza şirketinin kurucusu ve sahibi Thomas Monaghan Üniversite’nin bulunduğu şehirde, Ypsilanti’de, büyümüş olup şirketin ilk dükkanını da burada açmış olması nedeniyle Şeref Doktorası almaya layık görülmüştü. Kağıt üzerinde gerçekten iyi bir seçimdi.

Doktora derecesini kabul konuşmasında, Monaghan Üniversite’nin Mütevelli Heyeti’ne bu ödüle layık görüldüğü için teşekkür etti. Yıllar evvel bir öğrenci olarak kabul edilmediği bir üniversiteden şeref doktorası almaktan memnuniyetini belirtti. Meğerse üniversite, lise notları çok düşük olduğu için onu lisans programına kabul etmemiş. Başka bir okula da gitmemiş. Adamın lise mezunu olduğunu ve geçmişte üniversiteye kabul edilmediğini okul idaresi orada öğrendi. Herkes mahcup oldu. Bunun dışında, çok etkileyici bir konuşma yapmıştı.

11 KURAL

Geçenlerde Bill Gates’in lise öğrencilerine yaptığı bir konuşma olarak, elime bir metin geçti. Bill Gates’in gerçekten bunları söylemediği biliniyor. Aslında aşağıdaki öğütlerin önemli bir bölümü Charles Sykes’ın, "Çocuklarımızı Aşağılamak: Amerikan Çocukları Kendilerini İyi Hissediyorlar da, Neden Okuma Yazma veya Toplama Bilmiyorlar" isimli bir makaleden geliyor. Yine de bunları kim söylemişse, güzel söylemiş. Hayata yeni atılan herkesin, hatırlaması yararına olacak öğütler şöyle:

1. Hayat adil değildir. Buna alış.

2. Dünya kendine duyduğun saygıya aldırmayacaktır. Dünya, kendini iyi hissetmeden önce senden bir şeyler yapmanı bekleyecektir.

3. Liseden mezun olur olmaz, çok para kazanmayacaksınız. Bir şirkette arabası, telefonu olan bir genel müdür yardımcısı da olmayacaksınız. Hepsini hak etmek zorundasınız.

4. Öğretmenlerinizin sert olduğunu düşünüyorsanız, acaba bir patronunuz olduğunda ne düşüneceksiniz?

5. Köfte kızartmak sizi aşağılayan bir iş değildir. Köfte kızartmaya dedeleriniz bir başka isim vermişlerdi: Fırsat.

6. Saçmalarsanız, bu anne-babanızın kusuru değildir. Hatalarınızdan şikayetçi olmayın, onlardan ders çıkarmayı öğrenin.

7. Siz doğmadan önce anne-babanız şimdiki kadar can sıkıcı insanlar değillerdi. Sizin masraflarınızı karşılamaktan, elbiselerinizi temizlemekten ve sizden ne mühim kişiler olduğunuzu dinlemekten bu hale geldiler. Ebeveynlerinizin nesline çamur atmadan önce kendi neslinizi, adam etmeye çalışın.

8. Okulunuz başarılı ve başarısız öğrencilerle çok uğraşmıştır, ama hayat sizinle böyle uğraşmayacaktır. Bazı okullarda sınıfta kalma olmayabilir. Doğru cevabı bulana kadar size sonsuz şans tanınmış olabilir. Bunun gerçek hayatla hiçbir ilgisi yoktur.

9. Hayat sömestrlere bölünmemiştir. Yaz tatili yoktur. Kendinizi bulmanız için çok az işveren yardım edip, sizinle ilgilenir. Bunu kendiniz yapacaksınız.

10. Televizyon gerçek hayat değildir. Gerçek hayatta, insanlar kahvehanelerden çıkıp işe gitmek zorundadırlar.

11. Çekilmez insanlara karşı anlayışlı olun. Büyük bir ihtimalle siz de onlardan biriyle çalışmak zorunda kalacaksınız.
Yazarın Tüm Yazıları