Çocuklara oda yapmak!

Zor iş. Zahmetli iş. Geçici iş...

Sıkıntılı kadınım ben. Bayılırım evde değişiklik yapmaya, eşyaların yerini değiştirmeye, kitapları baştan dizmeye ve hatta ev değiştirmeye, taşınmaya...
“Ancak zorlandığım bir konu var ki, o da Emre Berent’e oda yapmak” diyordum, sadece ikinciyi doğurana kadar.
Oğlan da benim gibi ikizler burcu, eserikli bir şahsiyet olunca... Çabuk sıkılıyor. Yorganları yere atıp, değişik şekiller verip üzerinde yatmaya, koltuk tepelerinde ters uyumaya bayılıyor. Ben de çocukken koltuğa ters yatar, ayaklarımı duvara diker “Ne değişik oluyor, keşke her şey ters olsa, tavanda yürüsek” derdim, geçen gün çocuk aynını söyleyince kendime geldim.
Bir çocuğa oda yapmak, mobilya seçmek cidden bilgi istiyor. 7 yaşında olan oğlumun odasının halini görüp “çok yaratıcı” diyen arkadaşıma Emre Berent’in verdiği yanıt “Yıllardır karar veremedik, doğru odayı bulamadık” olunca yerin dibine geçtim.
Odasında sadece koskocaman bir salyangoz kütüphane, onun içinde yaklaşık 500 kitap, kocaman bir iki kişilik yatak ve resim malzemeleri olan bir çocuk oğlum. Çünkü evde oyuncakları yığdığımız ve ailece çalışmak için kullandığımız ayrı odalarımız var. Ve şu günlerde okul açılmadan önce planımız Emre’nin çalışma masasını, yatağını değiştirmek ve ders yapma alanını da kendi odasına taşımak için yepyeni bir sistem kurmak. Onun da dediği gibi bir süredir arayıştayız. Yıllardır seçemedik, arıyoruz.
“Peki ne arıyorsunuz?” derseniz...
Güvenli kimyasallar ile yapılmış ürünler. Derli toplu, çok kullanışlı, bol çekmeceli, komplike bir çalışma masası. Çocuğun mevcut dağınıklığını da gizlemek için iyi bir tasarım olmalı... Ve rahat yatmayı seven, iki kişilik yatak dışında yatamayan oğluma bu yatağın çevresi için çocukça bir çözüm.
Nedense tüm bu tür ürünler üreten firmalar, çocukların en fazla tek kişilik yatakta yatmasını uygun buluyorlar. Oysa benim oğlum “Ben insan değil miyim, özgür olma hakkım yok mu, ben de büyük istiyorum” diyen, hatta salonun kendi odası olmasını isteyen bir çeşit...
Siz de bu kadar zorlandınız mı bilmiyorum ama yıllardır Emre Berent’in odası ile uğraşıyorum.
Oysa kızımın odasını hazırlarken hiç zorlanmadım.
Minik prensesim için bu konuyu bir iki günde tamamladım. Ve işin ilginci kızımız 47 günlük oldu, ne mutlu ki halen odasında bir değişiklik yapmadım...
Oda düzenleme konusunda tavsiyeler varsa beklerim, çok mutlu bir hafta sonu dilerim.
Pınar...
7 yaşındaki Emre Berent ve 47 günlük Kaila Sim’in annesi...

Yürek burkuntularının mahrem romanı

Hande Altaylı’nın yeni kitabı “Maraz”, biten evlilik sonrasında büyük bir hızla tersine dönmeye başlayan dünyayı anlatıyor. Hangi boşanma sonrasında dünya bir süre tersine dönmeye başlamıyor ki zaten? ışte bu nedenle “Maraz” hemen hepimizin hayatından bir kesiti içinde barındıran, okumanız için tavsiye ettiğim güzel bir roman. Çocuklar oynarken, bebekler uyurken alın elinize, okuyun içinize çeke çeke...

İlkokula giden çocuğumun odasını nasıl düzenlemeliyim

Çocuğunuz büyüdükçe, sorumluluk sahibi olmayı öğrendikçe, onun için evin içerisindeki en özel ve en çok vakit geçirdiği yer olan odasının da değişmesi gerekir. Siz de bir ebeveyn olarak onu bu sorumluluklarına hazırlamalı, kendi odasında rahat ve mutlu olmasını sağlamalısınız.

Çocuğunuz göz açıp kapayıncaya kadar büyüdü ve çok yakında ilkokula başlayacak. Özenle hazırladığınız ilk bebek odası artık onun gereksinimlerini karşılayamıyor. Peki, çocuğunuz ilkokula başlarken odasında ne gibi değişiklikler yapmanız gerekir?
Bu sorunun yanıtını Mimar Selim Yuhay verdi ve ilkokul çağına gelen çocuğunuzun odasını nasıl düzenleyeceğinizi anlattı...

OYUNCAKLARA DOKUNMAYIN

Öncelikle çocuk odasının kullanışlı ve düzenli olması gerekir. Çocuğunuzun rahat hareket etmesi odanın büyüklüğünden çok daha önemlidir. Odasında bir çalışma köşesi, çalışma masası, kitaplık ve oyuncak dolabı gibi ayrıntılı bölümlere ihtiyaç duyacaktır. Unutmayın; çocuğunuz ilkokula başlamış olsa bile, bir anda oyun çağından çıkması mümkün değildir.
Oyun, çocuğun uzun yaşantısındaki en önemli ayrıntılardan biridir. Çocuk, hayatı oyunla öğrenir, hayal gücü oyunla gelişir, sorun çözme yeteneğini oyunlarla ortaya koyar. Bu sebepten oyuncak dolabını kesinlikle odadan çıkarmamanız gerekir. Oyuncakları birden odasından çıkarmak, çoğu ailenin yaptığı büyük yanlışlardan biridir.

MASAYI DOLDURMAYIN

Çocuğunuzun çalışma masasının boyu ve ölçüleri, çocuğun gelişimine uygun olmalıdır. Masanın üstü çocuğun dikkatinin dağılmayacağı bir şekilde düzenlenmeli ve çok dolu olmamalıdır. Yeni okumaya başlayacak bir çocuk için harfler, sayılar ve yazı tahtası önemli araç gereçlerdir. Mıknatıslı harfler için bir pano, yazıyı geliştirmek için yazı tahtası ve kitaplık asla unutulmamalıdır. Yön kavramını tam oturtamamış çocuklar için, sağ ve solu gösteren renkli oklar da çalışma masasının üstünde yer alabilir.

Çocuğunuz, önceleri yalnız başına odasında çalışmak istemeyecektir. Bunun için muhtemelen sizin de bir müddet yakınlarda bir yerde, hatta belki de odanın içinde olmanız gerekecektir. Ancak anne veya baba ödeve aktif olarak dahil olmamalı, çocuğun takıldığı yerlerde, sorularla cevabı onun bulmasını sağlayarak yanında yer almalıdır. Çalışma sandalyesi ise sırt ortopedisine uygun olmalı, ancak rehavet verecek kadar rahat olmamalıdır.
Yatakta bir değişiklik yapacaksanız; çocuğunuzun arkadaşlarından birinin de eve gelip kalacağını göz önünde bulundurmanız gerekir. Yani yedek yatak için yer ayırmayı unutmamalısınız. Odadaki giysi dolabını düzenlerken de kullanışlı, raflı dolapları tercih etmelisiniz.

TELEVıZYON KOYMAYIN

Zaman içinde çocuğunuz, odasını toplama ve temizleme gibi görevleri de üstlenmelidir. Bunun için dekorasyonda sadelik ve kolaylıktan yana bir tutum sergilemelisiniz. Çocuğunuza odasındaki düzende ne kadar görev verirseniz, ileride o kadar sorumluluk sahibi olacaktır. Odasında mutlaka bir müzik sistemi bulundurmalı, fakat televizyondan kaçınmalısınız. Televizyon, çocuğunuz büyüyene dek, aileyle beraber oturacağı odada olmalıdır. Böylece çocuğunuz sizinle daha çok vakit geçirecektir.
Odası, aynı zamanda çocuğunuzun özel alanıdır. Herkes zaman zaman tek başına kalıp düşünmek isteyebilir. Buna çocuğunuz da dahildir. Öyleyse kapısı kapalıysa vurmadan girmemeli ve ona saygı göstermelisiniz. Odadaki eşyaların yerini veya odanın düzenini kesinlikle çocuğunuza danışmadan değiştirmemelisiniz.

Eğer odayı iki kardeş paylaşacaksa, o zaman her iki kardeşe de kendi hobileri için uygun köşeler yapmak önemlidir. Böylece çocuklarınız birbirlerinin yaşam sınırlarına saygı göstermeyi öğrenecektir.

Chef’s ıstanbul Mutfak Okulu

“Lezzetli ve sağlıklı yemekler pişirmeyi öğrenmek istiyorum” diyenler, “Chef’s ıstanbul Mutfak Okulu”na hoşgeldiniz! “Anne mutfağı” kokusunda, özlediğiniz “anne yemeği” tadında yemekler pişirmeyi öğrenebileceğiniz bu kurs, meraklılarını bekliyor.
Ayrıntılı bilgi için: (212) 244 76 92/93

Theo Dede ile oyuncak boyama atölyesi

Theo Dede, her pazar ıstanbul Oyuncak Müzesi’nde çocuklara tahta oyuncaklar boyamayı öğretiyor. Birbirinden farklı, sevimli şekillerden oluşan tahta oyuncaklar, çocuklardan olduğu kadar, anne ve babalarından da ilgi görüyor. Çocuklar kendi oyuncaklarını boyarken hem yaratıcılıklarını geliştiriyor hem de çok eğleniyorlar.
Ayrıntılı bilgi için: (216) 359 45 50

Optimist Yaz Kursları 2009

Yelkene yeni başlayacak çocuklara özel bir kurs var, “Temel yelkencilik kursu”... Bu kurs, çocukları yelkencilikle tanıştırmayı, onlara yelkenciliğin temel prensiplerini ve güvenlik kurallarını eğlenceli bir dille öğretmeyi hedefliyor. Sonuç: Kurs sayesinde çocuklarınız yelkenin çalışma mantığını anlıyor, rüzgarı anlayıp kullanarak güvenli seyir yapabilme yeteneğini kazanıyor.
Ayrıntılı bilgi için: (216) 418 42 77

Sihirli Taş

ışte çocukların keyifle izleyeceği bir film: “Sihirli Taş”... Konusuna gelince... Black Falls kasabasında bütün evler birbirine benzer ve herkes Bay Black’in Black Box şirketinde çalışır. Ailesine iş vermek dışında Bay Black’in şirketi, 11 yaşındaki Toe Tompson için hiçbir şey yapmamıştır. Ta ki gökkuşağının renklerini taşıyan gizemli bir taş gökyüzünden Toe’nun kafasına düşene kadar... Bu gökkuşağı taşı, Mr. Black’in şirketinin yaptıklarından daha iyi bir şey yapmaktadır: Taşı elinde tutan herkesin dileğini gerçekleştirmektedir.

Leman & şevval & şehnaz Sam Konseri

Leman Sam, kızları şevval ve şehnaz Sam ile birlikte, bu akşam saat 21.00’de Kuruçeşme Arena’da sevenleriyle buluşuyor. Kaçırmamanızı tavsiye ederiz. Biletleri Biletix satış noktalarından temin edilebiliyor.
Yazarın Tüm Yazıları