Çocuğunuza ödev yaptırırken bir kere daha düşünün

Çocuğunuza ödevlerinde yardım edeyim derken kötülük yapıyor olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Araştırmalara göre ebeveynler, çocuklara ödev yaptırmanın önüne geçiyor ve ödevi adeta kendileri yapıyor. Bu durum çocuğun başarısını olumsuz etkiliyor. Konuyu, Uzman Psikolog Serap Duygulu ile konuştuk.

Uzman Psikolog Serap Duygulu

Ebeveynler, ödevlerinde çocuklara yardım etmeli mi?

Edebilirler. Ancak ödevi onlar yapmamalı, yalnızca yol gösterici olmalılar. Çocuklar günlerinin büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Akşam eve gelince de saatler boyu masa başında ödev yapmak zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla hatalar da yapabiliyorlar. Aileler ise çocuğun başarılı ve olumlu yönlerini vurgulamak yerine, onun başarısızlıklarını ve olumsuz yönlerini öne çıkarıyor. İşte en büyük hata bu!

Haberin Devamı

Peki, bu durumda aileler ne yapmalı?

Ödev konusunda görülen en yanlış davranış biçimi öğrencinin ödevini yapan aile tutumudur. Böyle bir davranışı gören çocuğa ödevin aslında kendi sorumluluğu ve görevi olduğunu anlatmak bir daha asla mümkün olmaz. Ancak yardımcı olmak farklıdır. Yardımcı olmakla kastedilen çocuğun ödev konusunda ihtiyaç duyabileceği kaynak kitap vb. gibi malzemeyi ve rahat ders çalışabileceği ortamı sağlamaktan fazlası değildir. Takıldığı bazı konular anlatılabilir ama yanına oturup onunla ders yapmak ya da ödevi yapmasına yardım etmek en temel yanlışlardır. Ödevlerini kendi başına yapma bilinci ve sorumluluğu kazanamayan bir çocuk hemen hemen tüm öğrenim hayatı boyunca bu konuda sorun yaşamaya aday bir öğrenci olacaktır.

Haberin Devamı

Aileler bunlara dikkat etmeli:

- Ödevin yapıldığı ortam mutlaka ders çalışmaya uygun olarak hazırlanmış olmalı.

- Özellikle okul hayatına yeni başlayan çocukların odasına gidip tek başına ders yapması beklenmemeli. Aksine bu çocuklar anne babaların gözetiminde ve onların yanında ödev yapmalı.

- Çocuk ödevini yaparken ailesinden yardım alacağını bilmeli ve harcadığı emek ve gösterdiği çaba takdir edilmeli. Ancak hiçbir zaman yanında uzun sürelerle oturulup beraber ders yapılmamalı.

- Aralıklı olarak yaptığı ödev kontrol edilmeli, yaptığı bir iki küçük yanlış üzerinde çok durmadan başarılı olduğu bölümler öne çıkarılmalı ve teşvik edilmeli.

- Ödev konusunda eğer arkadaşlarını araması gerekiyorsa, bunu kesinlikle çocuğun kendisi yapmalı.

Haberin Devamı

- Ödevini unutmuşsa, geciktirmişse ya da eksik yapmışsa aile devreye girmemeli ve çocuk ödevinin bu haliyle okula gönderilmeli. Öğretmene gereken açıklamayı kendisinin yapması için bundan daha iyi bir fırsat olamaz. Tüm sınıfın içinde eleştirilmek ve belki de ceza almak en iyi ders olacaktır ve aynı duruma düşmemek için bir dahaki sefere daha dikkatli davranacaktır.

- Ödevini bitiren çocuk mutlaka ödüllendirilmeli. En sevdiği faaliyeti yapması ya da dışarı çıkıp arkadaşlarıyla oyun oynaması, sevdiği bir filmi izlemesi gibi ödüller olumlu davranışını pekiştirecektir.

- İstenilen türde bir ödev hazırlamamış olsa bile gerekli çabayı göstermiş ve elinden geleni yapmışsa bütün bir ödev sil baştan yeniden yaptırılmamalı.

Yazarın Tüm Yazıları