Cindoruk rüzgárında ’boşluk dolar’ umudu

İLK kutlama telefonlarından biri ANAP Genel Başkanı Salih Uzun’a ait.İki gün önce Demokrat Parti (DP) Genel Başkanlığına seçilen Hüsamettin Cindoruk’u arıyor Salih Uzun. Daha ilk telefonda Cindoruk’a:

"Biz görüşmeye hazırız."

Cindoruk DP Genel Başkanlığına adaylığını koyarken, ilk adımda, "merkez sağda bütünleşme, ANAP’la birleşme" diye yola çıkıyor. Gazete ve TV’lerde her konuşmasında birleşmeden söz ediyor.

ANAP Genel Başkanı’ndan gelen telefon, bu hedefe doğru yolculuğun başladığını gösteriyor.

BAYKAL’DAN KUTLAMA

Cindoruk’un seçilmesiyle birlikte, AKP’den CHP’ye ve küçük partilere kadar herkesin gözü DP kongresinde.

AKP, "bu, bizi nasıl etkiler" merakında.

Sosyal demokratlar iyimser. Cindoruk’la esen rüzgar Deniz Baykal’ı da etkiliyor. CHP Genel Başkanı Baykal, Cindoruk’u kutlamak için arıyor ve:

"Türkiye’yi rahatlattınız."

Cindoruk
’u arayan bir başka isim Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk. O da, benzer havada, iyimser. DP ile bir araya gelmek ve belki birleşmek için, kapılarını açmaya hazır.

DEMİREL-YILMAZ

DP Kongresi öncesinde perde arkasında kalmış bir görüşme var. Mesut Yılmaz, Süleyman Demirel’i ziyaret ediyor.

DP Genel İdare Kurulu için aklında önerebileceği bazı isimler var. Demirel:

"Hele kongreyi geçelim, göç yolda düzülür, isimlere sonra bakarız."

Bu anekdotlardan ortaya çıkan gerçek var. DP’ye duyulan ilgi, merkezdeki boşluktan kaynaklanıyor. Cindoruk’la birlikte, o boşluğun dolabileceği umudu beliriyor.

O boşluk dolar ve ilk genel seçimde DP yüzde 10 barajını aşarsa, AKP’nin tek başına iktidarı geride kalabilir. Dikkatler o nedenle DP’de.

Bir açıdan, bu kongre Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Demirel’in dokuzuncu dönüşü. Yedi kez başbakanlık, sekizincisi Cumhurbaşkanlığı ve şimdi dokuz. Demirel’in bu işte çok tuzu var.

Türkan Saylan’a jest gerek

YUNAN mitolojisinde bir söz var. Tanrılar sevdiklerini erken alır. Bu sadece yaşla ilgili değil, daha yapacak işleri olanları da kapsıyor.

Gandi Ödülü’nden Ergenekon’a uzanan hayat çizgisinde Türkan Saylan ömrüne pek çok şey sığdırıyor. 80’li yıllardan hatırlıyorum. Ne zaman karşılaşsak, vurguladığı hep çağdaşlık ve eğitim.

Kurduğu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ilk büyük sivil toplum örgütlerinden biri. Sivil toplum örgütlenmesindeki önemi bize ilk gösteren kurum.

Türkan Hanım başkalarına yardım üzerine bir hayat kuruyor. "Aman onlar cüzamlı, yanlarına sakın yaklaşmayın" tabusunun geçerli olduğu bir dönemde, cüzamlılara kucak açıyor ve onların tedavisiyle, bu anlamda, Türkiye’ye çağ atlatıyor.

Okutmak ve tedavi yoluyla topluma binlerce insan kazandırıyor. Buna rağmen, son günleri hayal kırıklığı. Ancak Türkiye gibi ülkelerde aydınların başına gelebilecek bir dram. Son sözleri "iftira ettiler". Ergenekon’da evinin ve ÇYDD’nin aranmasını ve sorgulanmasını kastediyor.

Hayatta iken olmuyor, Türkan Hanım’dan hiç olmazsa cenazesinde devletin özür dilemesi gerek. Merakla bekliyorum, böyle bir jest için, cenazeye Cumhurbaşkanlığını ve hükümeti temsilen birileri katılacak mı?

Türkan Saylan
’ın anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Nur içinde yatsın.

Ümit Pamir karışıklığı

DP Genel İdare Kurulu listesinde emekli büyükelçi Ümit Pamir’in adını görüyorum. Benim için sürpriz.

Çok eski arkadaşım Ümit’in anlattığı garip:

"Benim hiç haberim yok, önceden beni kimse aramadı. Böyle bir olayla uzak-yakın ilgim yok. Ama, adım Genel İdare Kurulu listesinde. Sanıyorum bir yanlışlık olmuş, emekli büyükelçi Umut Arık ile beni karıştırmışlar ve benim adımı yazmışlar. Toplantıya filan katılmam. Ortada maddi bir hata var".

Ümit Pamir
ile DP’nin yan yana gelmesi söz konusu değil.
Yazarın Tüm Yazıları