CHP’nin ’makus’ talihi

CHP’nin Tüzük ve Program Kurultayı çalışmaları beklenenden daha ’düşük’ seviyede geçti dün... Nedeni ise, partiiçi çalışması olmasıydı. Kurultayı sadece gazeteciler izledi.

Alışılmışının aksine davulcular, köfteciler, simitler yoktu otel çevresinde.

Kurultay’ın yapıldığı yeri size şöyle hatırlatabiliriz.

Foto muhabirimiz Selçuk Şenyüz’e otelin güvenlik görevlileri tarafından yapılan bir saldırı olmuş ve arkadaşımızın kolu kırılmıştı. Şenyüz, şimdi kolunu açamıyor ve görevini yerine getiremiyor.

Şenyüz’ün kolunun kırıldığı otelde dün CHP ’makus’ talihini kırmaya çalıştı.

CHP’nin makus talihini kırma çabası sosyal demokratların geleceği nasıl etkileyecek; bunu hep birlikte göreceğiz.

’Onur üyesi’ Yavuz Bingöl, kurultayda ilgi gören isimler arasındaydı. Dostlarına iki gece önce Hulki Cevizoğlu’nun ’Cevizkabuğu’ programına katılan Bingöl, Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili olarak kendisine yöneltilen sorular karşısında ’Özür diliyoruz’ kampanyasına neden imza koyduğu sorularına karşılık, "Karşıdan (Ermenistan’dan) bir özür gelmezse, imzamı geri çekerim" diyordu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün annesinin etnik kimliğine yönelik iddialarıyla gündeme gelen İzmir Milletvekili Canan Arıtman’ın salona geçikmeli gelmesi dikkati çekti. Eski Genel Sekreter ve İş Bankası Yönetim Kurulu üyesi Adnan Keskin ile Eşref Erdem de kurultay çalışmalarını izlediler. Kemal Kılıçdaroğlu ise ayakta alkışlandı.

OYMEN DE KURULTAYDAYDI

Eski Genel Başkan Altan Öymen "Bu kadar kısa sürede bu program nasıl tartışılabilir. Süre çok kısa" dedi. Öymen’in ince eleştirileri ’gerçek bir partili’nin ötesine geçmedi. Bir önceki kurultayda genel başkan adayı olan ve parti içi muhalefetin önemli isimlerinden olan Haluk Koç, "Ben zamanında tüzük ve program değişikliği önerdiğini, ancak reddedildiğini" belgiterek, "Şimdi niçin bu kadar kısa sürede değişikliğe" gidildiğini sordu.

Kurultay kulislerinin hareketlendiği sırada bir başka isim de dikkat çekti... Sosyal demokrat kimliğiyle tanınan Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim’in yardımcısı, eski Sakaryaspor’lu ve Fenerli Oğuz Çetin,

Ankaraspor-Antalyaspor
maçını izlemeye gelen Çetin, kendini delegelerin arasında buldu.

Bu kurultayın gazeteciler açısından da farklı bir yanı vardı. NTV muhabiri Sibel Erdem ve Hürriyet muhabiri Okan Konuralp yaklaşık bir hafta sonra doğum yapacak Bugün gazetesinden muhabir arkadaşları Ezelhan Üstünkaya’yı yanlız bırakmadı. Çünkü kurultay atmosferinin doğumu erkene alabileceği endişesi yaşıyorlardı.

KAZ PARTİSİ

KARS’
ın Gürcistan sınırına en yakın ilçesi Posof Belediye Başkanı Şükrü Bozyiğit aralarında İstanbul’un Karslı İl Başkanı Gürsel Tekin’in de bulunduğu bir grup partili ve gazetecilere, Petrol İşverenleri Sendikası’nın

PUİS Oteli’nde (şimdiki Alkın Prestij Otel) pilavlı kaz partisi verdi.

Bölgeden getirilen elmalar da çok güzeldi.

Gerçekci program

CHP’nin 349 sayfalık yeni program taslağı, ’Çağdaş Türkiye için Değişim" başlığını taşıyordu. Altı ana başlık altında toplanan programda, Atatürk devrimleri ve Atatürk ilkeleri olduğu gibi korunuyor.

Baykal 2.5 saat süren konuşmasında, yeni programın temel gerekçesini anlatırken, "Diğer hiçbir partinin programlarında olmadığı halde CHP’nin programında olan bir çok maddenin Türkiye’de uygulamaya konulduğunu" belirterek, "Bu da bizim programımızın ne kadar gerçekci ve ilerici olduğunu göstermiştir" dedi.

İdamın kalkması, 8 yıllık temel eğitimin getirilmesi, DGM’lerin kaldırılması ve sivilleştirilmesi gibi başlıkların gerçekleştirildiğini bildirdi.

Baykal’ın genel değerlendirme arasındaki en çarpıcı çıkışı da, bütçe konuşmasında Başbakan’a sorduğu dört soruya yanıt alamadığını vurgulamasıydı.

Bunlar, daha önce Meclis’te söylediği gibi, ATV-Sabah grubunun satışı, Telekom’un satışında Kurumlar Vergisi’nden yüzde 10’luk (Yaklaşık 300 milyon dolarlık) indirim getirilmesi ve Harriri’ye ’kolaylık’ sağlanması karşılığında kimlerin ne aldığı, Çalık grubuna rafineri imkanının tanınması, Deniz Feneri ile ilgili olarak Alman mahkemesince Türkiye’deki asli fail olarak gösterilen Zahit Akman’ın, RTÜK gibi saygın bir kurumun başında hala bulunması konularına ilişkin sorularını yineledi.

ADAY ADAYI BOLLUĞU

Yaklaşan yerel seçimler nedeniyle ’aday adayı’ bolluğu dikkati çekti.

Adaylar kendilerini gösterebilmek için adeta yarıştılar. Delege ve milletvekillerini markaja alarak kulis yaptılar. Bazıları da tanıtım amacıyla bastırdıkları broşür ve kitapçıkları dağıttılar.

İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz ile İstanbul’dan adaylıkları kulislerde dolaşan İlhan Kesici, Ali Özcan, Berhan Şimşek, Ercan Karakaş dikkati çeken isimlerdi. Kesici, geçen kurultayda Genel Başkanlığa aday adayı olan Umut Oran ile birlikte oturdu.

Kurultayın, Baykal’a yönelik en sert konuşmasını Sabri Ergül yaptığını da belirtmek gerekiyor.

Hizmet istiyoruz

BİR kamu kurumundan emekliyim. Geçen yıl Gölbaşı Bahçelievler semtine taşındım. Ama mutlu değilim. Çünkü her yere asvalt yapılıyor. Bizim sokağımız ve civar çamur içinde. Özürlüler Bakımevi çevresi kara listeye mi alındı? Yalçın Bey, bize hizmet götüreceğiniz başka bir semt önerir misiniz? Bütçemizi denkleştirip oraya taşınalım.

H.A.

Yazarın Tüm Yazıları