CHP’de ’Örgüt’ sizlere ömür

"BU örgüt hantal."Genel Başkan Deniz Baykal CHP örgütünden bu sözlerle şikayet ediyor. Oysa, bu örgüt Baykal’ın eseri. Baykal sekiz yıldır genel başkan.

"Bu tüzük değişmeli, herkesin görevi tanımlanmalı, sorumluluk o göreve göre belirlenmeli."

Genel Başkan Deniz Baykal CHP tüzüğünden bu sözlerle şikayet ediyor. Oysa, bu tüzük Baykal’ın eseri. Tüzük tel örgüler altında, toplama kampı gibi yapılan kurultayda bugünkü halini alıyor. Baykal’a mezara kadar genel başkanlık yolunu açıyor.

CHP’de yarın yeni bir tüzük kurultayı var. Tüzük yeniden değişiyor. Bu sefer yolun bittiği yere geliniyor.

CHP ARTIK AKP GİBİ

Öngörülen değişiklik bir elmanın yarısı gibi. Parti yapısı ve yönetim biçimi olarak, CHP hızla AKP’lileşiyor. Çarşaf açılımı elmanın sosu.

Siyasi olarak AKP’nin varlık nedeni CHP. Varlıktaki hikmet yönetime yansıyor. CHP’de bazı yeni maddeler AKP tüzüğünden kopya gibi.

Örneğin, AKP tüzüğünün 82 ve 83’üncü maddelerine göre, parti genel sekreteri büro memuru konumunda. CHP’de ise kuruluşundan bu yana hep güçlü genel sekreter var. Şimdi genel sekreter AKP usulü, evrak memuru durumuna düşüyor.

AKP tüzüğünün 4’üncü maddesi, MYK’nın çalışma kuralları genel başkanın çıkaracağı yönerge ile belirlenir, diyor. CHP’de yönerge çıkarma yetkisi Parti Meclisinde iken, tüzük değişikliği ile bu yetki, AKP’deki gibi genel başkana veriliyor.

Partide görevlendirme ve başka kurallar yine AKP’ye benziyor.

MYK ARTIK OYUNCAK

Ya MYK? Parti yönetiminin can damarı MYK. Yani, Merkez Yürütme Kurulu nasıl seçiliyor?

Şu anda Parti Meclisi kendi içinden seçiyor. Değişikliğine göre, MYK genel başkan tarafından atamayla belirleniyor. Genel Başkan MYK üyelerini kısmen veya tamamen değiştirebiliyor.

CHP’de mezara kadar genel başkan modeline bir ek var. Komünist ve faşist partilerdeki gibi, tek adam, demir yumruk modeli.

Genel başkana verilen yetkiler, yine komünist ve faşist partilerdeki gibi, yukardan aşağıya, il ve ilçelere kadar iniyor. Her il ve ilçe başkanı, kendi il ve ilçesinde tek adam, demir yumruk pozisyonunda.

Parti üyeliği kul olmakla eşit. Örgüt laftan ibaret. İl ve ilçelerde başkanlar, tepede genel başkan, evet derse evet, hayır derse, hayır.

AH BU ADAYLIK

Kurultay zaten olmayan parti içi demokrasiyi iyice ayaklar altına alan değişiklikleri nasıl kabul edecek? Zamanlama müthiş, tam tilki manevrası.

Yarın bu değişikliğe oy verecek kurultay delegelerinin yüzde sekseni belediye başkanlığı, belediye ya da il genel meclisi üyeliğine aday.

Aday olmak genel başkanın iki dudağı arasında. Sıkı mı, bunlara hayır desin ve adaylıktan olsun.

Oysa, tek bir kez, hayır, demeyi bilse, kendini özgür kılacak, partinin ve Türkiye’nin önü açılacak.

Haşim Kılıç’ın istifası

KÜRSÜDE CHP Manisa milletvekili Şahin Mengü. Bütçe tarışmalarında Anayasa Mahkemesi ile ilgili söz alıyor.

Bir Anayasa Mahkemesi Başkanının bütçede ilk kez istifası isteniyor.

Mengü, Başkan Haşim Kılıç’ı yerden yere vuruyor. Onun "laikliği, milliyetçilikle beraber Türk siyasal yaşamının temel iki sorunu olarak gören" makaleler yazdığını belirtiyor. Kılıç’ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilme yolunu açan yasanın Anayasa’ya aykırı olduğunu söyleyerek, daha baştan Kılıç’ın seçimini sakat buluyor.

Kılıç, Başkan olduktan sonra demeçleri ve davranışlarıyla tarafsızlık ilkesini bir yana bırakıyor. En çok tarafsız olması gereken kişi, herkeste soru işaretleri uyandırıyor.

Mengü’nün eleştirileri çok ağır. Kılıç’ın istifasını istemesi hafif bile kalıyor. Başkanın bu duruma düşmesi, Anayasa Mahkemesi’ne gölge düşürüyor.
Yazarın Tüm Yazıları