Cari açık: Bir iyi, bir kötü haber

Yeni bir aya başladık sevgili okurlar ve bu ayın ilk günü bizi biraz rahatlatan bir haber geldi.

Haberin Devamı

Piyasada 200-300 milyon dolar aralığında gelmesi beklenen cari işlemler açığı 60 milyon dolar fazla verdi. Fakat, Merkez Bankası'nın ödemeler dengesi istatistiklerinde yaptığı düzeltme  sonucunda, yılın ilk dokuz ayındaki cari işlemler açığı ise artarak10.6 milyar dolar seviyesini buldu. Cari işlemler açığı Ocak-Ağustos döneminde 9.8 milyar dolar olmuş, geçtiğimiz yılın ilk dokuz aylık döneminde ise 4.5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Yani geçen yılın iki katının da üzerinde bir cari açık rakamına ulaşmış bulunuyoruz. Merkez Bankası’nın bu düzeltmesinin ardından da yılsonu için yapılan cari açık tahminlerinin de 13-14 milyar dolara doğru yeniden revize edildiğini hatırlatalım.

Eylül ayında ithalat bir önceki yılın aynı ayına göre %35 artışla 7.

Ekonomi takviminde bugün

 Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve beş eski Devlet Bakanı hakkındaki Yüce Divan süreci 02 Kasım 2004’de başlıyor. İlk yargılama Enerji Bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan ile başlayacak.

 Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından geçen hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan 2005 yılı bütçen görüşmelerine bu hafta başlanıyor.

 Hazine, 91 günlük referans bono ihalesi yapacak. Bono ihalesinde net 2.226 trilyon TL ihraç öngörüyor. Kasım’da nakit bazda 4.0 katrilyon TL FDF hedefleyen Hazine, Kasım ayında 14.3 katrilyon TL itfa, 14.6 katrilyon TL borçlanma yapacak.Hazine garantili dış borçlar 5.5 milyar $’a indi.

  3 Kasım Çarşamba günü Coca Cola İçecek A.Ş. 4800-5650 TL fiyat aralığında talep toplama ile halka arz oluyor. Talep toplama sürüyor.

9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, ihracat ise %30'luk artışla 5.9 milyar dolar oldu. Turizm gelirleri ise yılın ilk dokuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %21 artışla 12.6 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Haberin Devamı

Eğer bu yıl Türkiye ekonomisinin daha önceki projeksiyonlarda olduğu gibi yüzde 5’lik bir büyüme rakamına ulaşacağı düşünülse ve rakamlar da bu yönde gelseydi o zaman yukardakicari açık rakamı büyük bir sorun yaşamamıza neden olabilirdi. Bu yıl yüzde 10’un üzerinde bir büyüme yakaladığımız için cari açığın GSMH’ya oranını yılsonunda 4 civarını aşması pek beklenmiyor.

Ama bu bu rakamlar 2005 yılına iilişkin hemIMF hem de OECD’Den gelen uyarıları daha dikkatli okumamız gerektiğini gösterdi. Bu yıl sorun atlatılailir ama 2005 yılında da aynı süreç devam ederse ve hükümet yeni IMF programında 2005 yılı cari açığı için ekonomi çevrelerini tatmin eden bir önlem almazsa o zaman ilk çeyrekten itibaren kurda ciddi bir hareket yaşanabilir.

BORSA YATIRIMCISININ DİKKATİNE:
 
Doğuş Holding portföyündeki Garanti Bankası ve Tansaş hisselerinin bir kısmı üzerinde satın alım opsiyonu verilmesi hususunda yabancı bir yatırımcıyla görüşmeye başlama kararı aldı. Söz konusu işlem 150mn $'lık Garanti Bankası ve 25mn $ Tansaş hisselerini (şu anki piyasa değerinde) içermektedir. Satış fiyatları şirketlerin şu anki piyasa fiyatlarının üzerinde olacaktır. Doğuş Grubu'nun Garanti Bankası'nda %63.62, Tansaş da %56.97 payı bulunmaktadır.

Garanti Bankası analistlerinin yorumu ise şöyle: Eğer satış işlemi gerçekleşirse, Garanti Bankası'nın halka açıklık oranı şu anki %36.38'den yaklaşık %42.03'e yükselirken, Tansaş'ınki de şu anki %35 seviyesinden yaklaşık %41.93'e yükselecektir. Bu haberin bahsedilen hisselere kısa vadede önemli bir etkisinin  olmayacağını ancak orta vadede halka açıklık oranlarının artıyor  olmasının olumlu olduğunu düşünüyoruz.
 

 

Yazarın Tüm Yazıları