Canının cisminden çıkacağından korkma

Hafta sonu gerçekleşen Mevlana’yı anma haftası nedeniyle, kendimi bir kez daha, Mesnevi’nin görünmez harflerle yazılmış ‘Yaşam boyu eğitim. Asla mezun olamayacaksınız’ gizli mesajının ve Mevlana’nın o yüce, yüksek kişiliğinin altında ezilmiş ve kafası karışmış bir halde buldum.

Binlerce yıldır okuyorsun, şu yüksek varlığın yarısı kadar olabildin mi? diye kendi kendimi eleştirirken, soruyu ‘Rol modelin bu insan mı? Hedefini bu insanın temsil ettiği erdemlere doğru mu koydun?’ şeklinde değiştirerek, biraz olsun rahatladım. Çünkü özünde niyet ve onu tamamlayacak aksiyondur önemli olan.

Niyet üzerine Mevlana’nın mükemmel bir hikayesi var:

Gururlu ve çalışkan bir adam, tüm aramalarına rağmen uzun zamandır ailesini geçindirecek bir iş bulamamaktadır. İş bulamama süreci o kadar uzamıştır ki, ailesi açlık sınırına gelmiştir. Hiç istemese de adamın aklına son çare olarak Mevlana’nın dergahında bulunan, dönemin padişahları tarafından hediye edilen değerli halılar gelir. Adam dergaha gelip bir halı almadan önce; yüksek sesle her yolu denediğini ama başka çaresi kalmadığı için halıyı çalmak zorunda olduğunu açıklayarak, Tanrı’dan onu affetmesini ister...

Mevlana tüm bu olan biteni yukarıda gizli bir köşeden seyretmiş
ama adamın halıyı çalmasına müdahale etmemiştir. Ancak bir süre sonra, adam pazarda halıyı satmaya çalışırken dönemin güvenlik görevlileri tarafından yakalanır ve hep birlikte Mevlana’nın huzuruna gelirler. Adamı tutuklamadan önce, görevliler Mevlana’ya ‘Bu çalıntı halı buradan alınmış. Size mi ait?’ diye sorar. Mevlana da ‘Evet bizim ama ‘o bu halıyı çalmadı. İhtiyacı vardı, aldı’ der ve adamdan şikayetçi olmaz.

Şimdi bu güzel hikayeden, en kötü niyetli sonucu çıkartıp, sokaklarda küçük Arsen Lupen’cikler olarak zıplamayalım. Ama kötü gibi duran olayların arkasındaki gerekçeleri ve iyi niyetleri, ya da iyi sonuç verdiği empoze edilen kötü niyetli hareketleri birbirinden ayırmak için beş duyu organımızı ve beynimizi seferber edip, görüntünün arkasındaki görünmeyen gerçeklere ulaşma çabamızı artıralım. Bu konudan bağımsız, bugünkü yazımı, aynı topraklarda doğmaktan gurur duyduğum Mevlana Celaleddin Rumi’nin bizim konumuza yani, rüyalara bakışını anlatan cümleleriyle bitiriyorum. ‘Can atlarını eğersiz kor. Bu uyku, ölümün kardeşidir, sırrıdır’, ‘Bedensiz bir bedene sahipsin. Canının cisminden çıkacağından korkma.’

Siz de ne olursanız kim olursanız olun, iyi olun, iyi niyetli olun, iyilik bulun ve sevgi ile kalın.

Niobe

RÜYA SEMBOLLERİ

BÖCEK

Rüyada böcek görmek küçük sıkıntıları, devamlı problemleri gösterir. Görülen böcek uğur böceğiyse beklenmedik güzel bir haber, sağlam bir dost olarak yorumlanır. Geleneksel yorumda böcek öldürdüğünü görmek, gören kişinin üzerinde çalıştığı işin başkası tarafından alınabileceği şeklinde yorumlanır.
Yazarın Tüm Yazıları