Buraksız ama Sneijderli

GALATASARAY’da son dönemde en çok dikkatimi çeken olay, maçların başlangıcının devamında ilk yarıda ortaya konan performans.

Haberin Devamı

Oyuna hakim olma anlamında değil ama etkinlik ile sonuca gitme konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığı maçlar oldu Cimbom’un. Orduspor, Mersin İY ve Real Madrid maçları böyle kötü oynanan ilk yarılardan sonra müthiş geri dönüşlere imza atılan karşılaşmalardandı. Bu maçların ortak noktası ise hepsinde Burak Yılmaz’ın gününde ve iyi olmamasıydı. Fakat Galatasaray’ın bu geri dönüşler için devre arası esintisine ya da kulübenin saha dışına gönderilmesine ihtiyaç duyması her zaman işe yaramayacak etkenler.
Cimbom ilk yarısını kötü oynayıp geride bitirdiği, ikinci yarı geri döndüğü maçlarda olması gerekenleri yaptı. Yani;
1-Risk alarak defansı ile beraber önde bastı.
2-Sneijder’i kaleye yakın ve etkili olacağı bölgede oynattı.
3-Ceza alanı içi sayıca yeterli oyuncu ile desteklendi.
4-Orta saha oyunu hızlandıran oyuncular ile kuruldu.

3’LÜ YETER

Haberin Devamı

SNEIJDER transfer edildikten sonra öndeki oyun şablonu mecburen değişti. Çünkü, Sneijder bir forvet arkası oyuncusu ya o bölgede oynar ya da kulübede oturur. Bunun ortası yok. Dolayısıyla Galatasaray, Sneijder ile oynadığı maçlarda oyunu hep rakip alana ve kaleye yakın bölgeye yıkmak mecburiyetinde. Kaldı ki Drogba-Burak-Sneijder üçlüsü hiç yardım gelmese yine iş yapacak etkinliği ve yeteneğe sahipler. Ama bunun arkadan desteklemesi gerekir. Bu yapılamayınca
1-Sneijder top almak için orta alana hatta geriye kadar gelip etkili bölgeden uzaklaşıyor.
2-Sneijder oynayınca orta saha 3’lü oluyor, rakip karşısında 1 ya da 2 eksikle mücadele gerekiyor.
3-Oyunun boyu uzayınca hem fizik olarak düşüş hem de rakibi eksik yakalama şansı azalıyor.
4-Sneijder’in geri koşularla top almasından doğan açığı Drogba top alarak kapatmaya çalışıyor.
5-Drogba’nın ceza alanı dışına çıkması önde Burak Yılmaz’ı yalnız ve tek hedef olarak bırakıyor.

HOLLANDALI BAŞLARSA

GALATASARAY, Sneijder’i oynatmaya, anlamaya ve kullanmaya başladığında çok daha etkili maçlar oynayacaktır. Daha yeni yeni eksiklerini kapatıp etkili olmaya başlayan Hollandalı yine de istenilen seviyede değil. Bunu belirleyen biz değiliz onun yetenekleri. Neler yapabileceğini herkesin bildiği yıldızın önemli maçlarda sorumluluk alıp devreye girmesi, geride kalan kritik haftalar için Galatasaray adına ciddi bir avantaj.

Yazarın Tüm Yazıları