Bunları biz mi yapacağız.!?!

Yeni Bir Stand By anlaşasına daha uyandığımız yeni bir gün. Şanlı 18. stand-by anlaşması herkesin dilinde . Tarihte bilmem kaç tane Türk devleti kurduğumuzla övünüp onları nasıl batırdığımızı hiç düşünmememiz gibi 18 adet stand-by imzalayıp 17 tanesini nasıl bozduğumuzu hiç dile getirmiyoruz.

9.3 milyar dolar yola çıktı ya herkeste bir sevinç, bir telaş sormayın gitsin. Açıkçası ben çok fazla sevinemiyorum Çünkü önümüzde yapılması gereken o kadar çok şey var ki. Gönlümüzden geçenleri bir yana bırakalım 18. stand-by anlaşması için verdiğimiz Niyet Mektubu'nun eklerine bakmak bile ruhumuza afakanlar bastırmak için birebir. Öyle şeyler var ki "Aman Allahım, biz iki yıl içinde tüm bunları yapmayı mı vaad ettik" diye düşünmekten kendimizi alamıyoruz.

Mesela bankacılık:
  • Kamu Bankaları personeli azaltılacak.
  • Haziran ayına kadar Ziraat ve Halk bakalarının 800 şubesi apatılacak
  • TMSF bankaları sorunu ivedilikle çözülecek.
  • Ocak ayından itibaren deneme mahiyetinde Uluslararası Muhasebe Standartları (IAS) uygulanacak, Haziran ayına kadar mevzuat IAS'a uyumlu hale getirilecek.

    Ya da kamu Reformu:
  • Vergi Reformu planı Ocak ayıda Meclis'e sunulup ilk aşaması Nisan ayıda uygulanmaya başlanacak.
  • Bağımsız bir ihale kurulu kurulacak
  • Kitlerdeki tüm atıl kadrolar tespit edilip Ocak sonuna kadar tasfiye edilecek
  • Kasım ayına kadar atıl kadroların üçte ikisi tasfiye edilmiş olacak

    Tamam piyasalarda moral düzeliyor. Kriz sendromunu yavaş yavaş da olsa atlatmaya başladık. Ama hala herşeyin bıçak sırtında durduğunun unutmamak gerek. Yukardaki veriler Niyet Mektusu'nun ekler kısmıdan yani IMF'ye verdiğimiz sözler arasından cımbızla çekilmiş veriler.

    Bunu dışında bir sürü makro ekonomik adım sözkonusu. Makro ekonomik rakamlar tutturulması imkansız rakamlar değil değil. Ama acı bir şekilde de olsa öğrendik ki sadece makro dengelerin tutturulması yetmiyor.

    11 Eylül sonrası değişen stratejik durumumuzu da fazla abartmamak gerek. "Nasıl olsa ABD arkamızda" mantığının nasıl yerle bir olduğunu Arjantin'de gördük. Yani borsa yatırımcı artık bir çok cepheyi birden izlemek zorunda. Yoksa acı sürprizler hem ülkeyi hem de yatırıcıya çok şey kaybettirebilir.
  • Yazarın Tüm Yazıları