Bu aşılar önemli!

Kış geliyor. Grip ve zatürree kışın en önemli hastalıkları. Aşı olmak bu hastalıklardan korunmanın en etkili yolu. Peki kimler, ne zaman ve ne sıklıkta aşılanmalı? İşte yanıtlar...

Haberin Devamı

KİMLER, NE ZAMAN GRİP AŞISI YAPTIRMALI?

Grip aşısı için en uygun zaman diliminin içindeyiz. Herkesin grip aşısı olması gerekmiyor ama risk grubundakilerin her yıl düzenli olarak aşılanmalarında fayda var.
İlerlemiş solunum yetmezliği olanlar, astım ve kronik bronşit gibi tıkayıcı solunum yolu hastalığı bulunanlar, ilerlemiş böbrek yetmezliği olanlar, kalp ve dolaşım yetmezliği nedeniyle tedavi görenler, bağışıklık yetmezliği olan ve bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullananlar, ağır kan hastalığı olanlar, şeker hastalığının koplikasyonlarını yaşayanlar, düşkün durumdaki yaşlılar aşı olmalı. Bir de aşının yapılmasının zorunlu olmadığı ama yapılırsa iyi olacağı haller var!
Örneğin çok sık seyahat edenler bilhassa sık sık uçak yolculuğu yapanlar, sağlık çalışanları, profesyonel sporcular, her gün çok sayıda insanla el sıkışmak, öpüşmek, birlikte olmak zorunda olanlar aşı yaptırabiliyor.
Yumurta alerjisi olanlara ve çok özel bir sağlık söz konusu değilse küçük çocuklara grip aşısı tavsiye edilmiyor. Eğer aşılanacaklarsa 8 yaş ve altındaki çocuklara tam etki oluşması için en az bir ay ara ile iki doz aşı uygulaması gerekiyor.
Gebelikte grip aşısı yaptırmanın bir sakıncası olmadığını da ekleyelim.
Aşıyı takiben bazı insanlarda ateş, halsizlik, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, aşı yerinde kızarıklık, şişlik, kaşıntı gibi yakınmaların olabildiğini de hatırlatalım.
Grip aşısı mutlak bir koruma sağlamıyor. Koruyuculuk oran her yıl değişiyor. Aşılanmasına rağmen grip geçiren birçok insan var. Aşıya güvenmemek, tedbiri elden bırakmamak şart.
Beslenmenize, dinlenmenize, uykunuza dikkat etmenizi, soğuktan korunmanızı, griplilerden uzak durmanızı ve elinizi sık sık yıkamanızı öneriyoruz.

Haberin Devamı

ZATÜRREE AŞISINI NE ZAMAN YAPTIRALIM?

Grip aşısının zamanı yaklaşıyor. Bu aşıyı eylül ortalarından sonra yaptırmakta fayda var. Zatürree aşısına gelince... Ortalama koruma süreci beş yılı bulan bu aşının yapılması için belirli bir zaman sınırlaması yok. Her mevsimde yapılabiliyor ama kışa girerken hatırlanıp yapılması daha iyi olur. Çünkü kış mevsimleri zatürree bakımından daha riskli kabul ediliyor.
Zatürree aşısını beş yılda bir tekrarlamak da yetiyor.
Şeker hastalarının, solunum yetmezliği olan, tıkayıcı akciğer hastalıklarıyla uğraşanların, çok yaşlı ve düşkün kişilerin bu aşıyı yaptırmalarını tavsiye ediyoruz.

Haberin Devamı

AKLINIZDA OLSUN

Tüylenme sorununun en etkili çözümü hangisi

Tüylenme sık karşılaşılan bir kadın sağlığı sorunu. Arkasında yumurtalık, böbreküstü ve hipofiz bezi ile ilgili bazı hormonal dengesizlikler yatabiliyor. Örneğin kadınlarda daha sık görülen polikistik over sendromunda tüylenme sık görülen bir belirti. Böbreküstü bezlerinin doğumsal sorunlardan kaynaklanan hastalıklarında da enzim eksikliklerine bağlı hormonal dengesizlikler sonucu tüylenme ortaya çıkabiliyor. Ayrıca birçok hastada tüylenmenin belirli bir nedeni bulunamıyor. Seyrek olarak bazı ilaçların da tüylenme yapabileceği aklınızda olsun. Tedavi öncelikle nedene yönelik bir planlama içermeli. Ayrıca lazer ve benzeri kozmetik uygulamalardan, basit yöntemlerden (ağda) istifade edilmeli. Tüyleri tıraş etmek yanlıştır. Tedavide hormon karışımları, idrar söktürücü bazı ilaçlar ve değişik kimyasallar da kullanılabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları