Bodrum’un yerel adresleri

Haberin Devamı


Dün Bodrum için yazdığım; dış sermayeye, 7 yıldızlı ucube otellere, fast food zincirlerine isyan yazısına pek çok mail geldi. Aşağı yukarı aynı fikirdeyiz. Ama Bodrum’da yemeğimizi yerel restoranları yerine İstanbul’un havalı cafelerinin şubelerinde yemeyi sürdürüyoruz. Market arabamızı Bodrumlu esnaf ya da yerel pazarlar yerine, dev AVM’lere sürüyoruz. Bu ne yaman çelişki anne?
Ben kendi Bodrum listemi hazırladım. Sizi bilmem. Sırada Datça var. Göz atmak isterseniz aşağıda Bodrum’a has yerel lezzetlerin, reçetelerin uygulandığı Egeli restoranlar, etnik lezzetler, Bodrumlu kitapçılar, sanat galerileri ve stil sahibi küçük dükkanlar var.

KOCADON RESTORAN
Benim için bir gastronomi mabedi. Kocadon’lar, aslında Bodrum’un eski ve köklü bir ailesi. Restoranın yer aldığı muz ağaçları ile kaplı bahçedeki 19. yüzyıldan kalma nefis taş konak babaanne yadigarı. 1987’de burayı yılda sadece 4 ay açık kalan bir restorana dönüştüren Kocadon’un kurucusu ve şefi Ahmet Bey kimya mühendisi. Bu yüzden mutfağını da bir laboratuvar gibi kullanıyor. Dünyanın en hoş sohbet ve geleneklerine, görgüsüne sahip çıkan beyefendisi. Michelin yıldızlı bir restoranın yabancı şefini bile hayrete düşüren damla sakızlı ahtapotu; korel mantarını ve vinegret soslu körpe enginarı, 5 soslu (turunç, armut vs) dil balığını başka yerde yemeniz zor. Ödeyeceğiniz paranın tam anlamıyla karşılığını veriyor. Bir kez bile “kazıklandık” hissi ile çıkmadım. Ancak, rezervasyonsuz gitmeyi aklınızdan bile geçirmeyin.
www.kocadon.com

Haberin Devamı

Bodrum’un yerel adresleri

LVZZ OTEL
Luzz Otel okunuyor. Nefis Bodrum manzaralı koskocaman bir araziye; istenirse 5 yıldızlı otel dikmek yerine, 17 odalı bir hip otel yapılabileceğinin canlı kanıtı. Kurucuları yaklaşık 20 yıldır Bodrum’da yaşayan, Bodrum’a çok aşık Sinan Özer ile kız kardeşi Ayşe Özer. Sinan ve Ayşe, aynı zamanda dünyanın en başarılı tekne üretim şirketleri arasında gösterilen Ege Yat’ın sahipleri. Yaz-kış Bodrum’da yaşayanlar için GYM’i ve SPA’sı ile aynı zamanda bir şehir kulübü olarak da hizmet veren, modern bir “büyük görünümlü küçük otel” yaratmışlar. Otelin en geniş alanlarını, daha fazla oda değil, daha çok ortak alan, teras, sanat galerisi ve manzara kaplıyor. Oteli gezdirirken gösterdikleri balayı süitine ayrıca hayran kaldım.
www.lvzzhotel.com

Haberin Devamı

Bodrum’un yerel adresleri

LİBRUM
Latince kitap demek. Yalıkavak’ta. Son yıllarda gördüğüm en stil sahibi kitapçı ve sanat galerisi. Kapının önünde çizgi romanlı berjerler, içeride tavana kadar kitap rafları, sağda solda pop-art heykeller, duvarlarda ise Türkiye’nin en önemli çağdaş ressamlarının tabloları var. Proje kendisi de aynı zamanda bir ressam olan Şükran Karabayraktar’a ait. Sanat yönetmeni olan eşi de zaman zaman destek veriyor. Arka tarafta nefis bir okuma bahçeleri var. Yaklaşık 2 saat içinden çıkamadım. Her tabloyu seyrettim, her kitaba dokunmak istedim. Sonra da arka bahçeye geçip Latife Hanım limonatası eşliğinde kitabımı okudum. Yeri, Yalıkavak’ın orta yerine açılan kocaman Macro Center’ın hemen çaprazında. Sabah 10’dan gece yarısına kadar açık.

Haberin Devamı

Bodrum’un yerel adresleri

Ermeni Şake Hanım’ın mezeleri
Gümüşlük, Bodrum’da en sevdiğim köy. Kıyıdaki restoranların her birinde ayaklarım denizde, saatlerce oturabilirim. Yıllardır tek adresimiz Mimoza iken, bu yıl farklı bir şey denedik. Sevgili Mutlu Tönbekici’nin tavsiyesi ile Gümüşlük Sahili’ndeki Club Gümüşlük’ün mutfağını devralan Şake Hanım’ın Ermeni mezelerini ve sütlü balığını denemeye gittik. Mekan salaş, ama servis hızlı. Topik, Ermeni midye dolması, Şake’nin kendi icadı “Ayvalık mezesi tarama” o kadar başarılıydı ki, ağzımız kulaklarımızda ayrıldık. 3 kişi her şey dahil adam başı 65 TL ödedik. Giderseniz Şake Hanım’ın eski İstanbul anılarını dinlemeyi de ihmal etmeyin.
www.clubgumusluk.com

Haberin Devamı

Dibeklihan Sanat Köyü
Bodrum’dan Ortakent’e doğru giderken hemen solda, Yakaköy’ün girişinde. Sanatçı ve sanatsever Cenap Tezer ve eşi mimar Gülay Tezer’in kurdukları bir sanat köyü. İçinde sergi salonları, etnoğrafya müzesi, sanat atölyeleri, Türk el sanatlarının en güzel örneklerinin sergilendiği ve satıldığı dükkanlar, nefis fotoğraf sergileri ve sanatsal etkinlikler var. Yaz – kış açık. Avrupa’da bile örneğini görmedim. Mutlaka ziyaret edin.
www.dibeklihan.com

Bodrum’un yerel adresleri

Yazarın Tüm Yazıları