Bir ilk ve Pangalos

İZMİR’e bu yakışırdı. Dün Türkiye ve Yunanistan’dan bir grup gazeteci on yıllık bir çabanın son noktasını birlikte koyarken böyle düşündüm. İzmire bu yakışırdı. İki ülkenin gazetecileri. on yıllık çabayı genç meslektaşlar için işbirliği platformu sağlayacak daha kurumsal bir noktaya taşıdılar.

Haberin Devamı

Oktay Ekşi’nin inatçı ısrarları, Haluk Şahin, Nur Batur, Yorgo Kirbaki ve Yannis Tzanetakos, Panos Koliopanos, Alkis Kurkulas’ın da ilk adımı atmaları ile başlayan süreç dün yeni bir aşamaya girdi.

Türk-Yunan Gazeteciler Birliği kurulması için kararı verildi.

Kuruluş toplantısı, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve Yunanistan Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos’un katılımlarıyla açıldı.
Yazıcı, beklendiği gibi, Türkiye’nin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine verdiği önemi ve katkıyı anlattı.

Pangalos, iki ülke arasındaki ilişkilerde adı bile kriz yaratmaya yeten bir politikacıydı. Önceki gün ise karşımızda bambaşka bir insan vardı.

* * * 

SÖZCÜKLERİNİ dikkatle seçen, içindeki şeytanı kontrol edebilmek için büyük çaba harcadığı belli olan bir siyasetçi ile karşı karşıyaydık.

Pangalos, “Sizin toplantılarınızı ilkinden beri izliyorum ve ben iki ülkenin dayanışma gösteren gazetecilerinin dostuyum” demesin mi?

Gazetecileri yanına bile yaklaştırmayan Pangalos’u iyice yumuşamış gördüm.

Pangalos, bugün Türkiye ve Yunanistan’ın aralarındaki sorunlara rağmen günümüz koşullarında en akıllı seçeneği kullandığını söyledi.
“Küreselleşmiş dünyada kimse güvencede değil. Kimse herhangi bir kampa bağımlılık hissetmiyor. Kendi  yolumuzu seçmek durumundayız. Karşımızdakinin nasıl düşündüğünü anlamalı ve yakınlaşmayı başarmalıyız” diyen Pangalos Türk ve Yunan halklarının birbirini tanımaya başladığında iki sürprizle karşılaştıklarını söyledi.

Yunanlılar için sürpriz, buraya geldiklerinde Türkiye’nin ne kadar ileri adım attığını ve “Türk halkının ne kadar Akdenizli özellikler taşıdığını” fark etmekti.

Türkler için sürpriz ise Yunanistan’a gittiklerinde “Anadolu topraklarının özelliklerini taşıyan oryantal bir halk” ile karşılaşmalarıydı.
Pangalos, büyük bir samimiyetle Türkiye’nin ekonomik gelişmesini övdü,“Siz ekonomik alanda çok önemli kazanımlar sağladınız. Biz maalesef Yunanistan’da zor durumdayız” dedi.

Yazar Yiannis Kakoulidis’in konuşması ise bu krizde Türk dizilerinin gece hayatına eskisi kadar imkan bulamayan Yunan halkı için bir teselli olduğunu gösteriyordu.

Binbir Gece gibi Türk dizilerinin gösterildiği akşamların sokakların boşaldığını anlattı Kakoulides.
Pangalos
’un güzel bir de haberi vardı.  

* * *

YUNANİSTAN bu yıl sonuna kadar sınırlarda bazı vize kolaylıkları getirmek istiyor.

Türk-Yunan 6. Medya Konferansı’nda konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş konuşmasında, yeşil pasaporta vize muafiyeti getirildikten sonra “sadece Ağustos ayında Midilli, Sakız ve Sisam adalarını iki bin yeşil pasaportlu kişinin ziyaret ettiğini” söyledi.

Güzel haber mavi pasaport için de kolaylıklar geliyor. Pangalos, “AB’de sınır paylaşan ülkeler arasında bazı özel uygulamalar yapıldı. Biz de bundan yararlanarak kısa süreli vizesiz ziyaret sağlamak istiyoruz” dedi. Bu yıl sonuna kadar bu hazırlık bitecekmiş.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları