Bir günü yazmak dikkatinizi yükseltir

Bir gün içinde ne kadar çok şey yaşadığınızın farkında mısınız? Tabii ki hayır.

Ayrıca, kim farkında ki? Kimse farkında değil. Çoğunlukla "Bugün neler yaptın?" şeklinde soru soranlara, hemen "Hiçbir şey" diyebiliriz. Ve bundan daha doğal bir cevap olamaz. Çünkü, bir şey yapmamış olduğumuz duygusu içindeyiz. Aslında bu cevap çocuklara özeldir. Ve onların "Hiçbir şey"i ile bizim "Hiçbir şey"imiz bambaşka anlamlar ifade eder. Daha doğrusu bizim "hiçbir şey"imiz gerçekten "Hiçbir şey"dir.

Evet, olağan işlerimizin dışında karşılaştığımız olaylar duygularımızı harekete geçirmediyse, o günle ilgili söyleyecek pek bir şeyimiz olamıyor. Ne izlenim ne de değerlendirecek, anlatacak bir şey... Peki, gerçekten kayda değer bir şey yaşamıyor muyuz? Şayet farkında değilsek, evet. Bu tıpkı önceden izlediğiniz bir filmi hatırlamıyorsanız, izlememişsiniz demek gibi bir şey oluyor.

Olağan işlerimizi her zamanki gibi yapıyoruz. Her zaman geçtiğimiz yollardan geçiyoruz. Her zaman konuştuğumuz kişilerle karşılaşıyoruz. Ve her zaman neler yapıyorsak onları tekrarlıyoruz. Ve bütün bunları yaparken otomatiğe bağlanmış bir biçimde düşünmeden, farkına varmadan yapıyoruz. Sonuç, "Hiçbir şey yapmıyoruz" gibi bir durum ortaya çıkıyor. Halbuki, her gün yaptığınız işleri, tıpatıp aynı biçimde her gün tekrarlamıyoruz. Ne konuşmalarımız, ne görüşmelerimiz, ne de geçtiğimiz yol, aynı... Hatta, biz bile aynı kişi değiliz.

Duygularımız her gün değişirken, yaşadığımız tecrübeler sonucu edindiğimiz bilgiler her gün değişirken, biz nasıl aynı kişi olabiliriz?

Evet, bir düşünün... Nasıl 10 yıl önceki, bir ay önceki kişi olabiliriz? Aynı olayla farklı zamanlarda karşılaşıp farklı tepkiler veren biri, nasıl aynı kişi olabilir? Tabii ki olamaz.

Bu durumda, kendimizi otomatiğe bağlamaktan vazgeçip, değişimimizin farkına varmaya çalışsak, galiba daha iyi olacak. Böylece gelişmemiz mümkün olabilir. Fakat bu da hiç kolay bir iş değil. Ama imkansız da değil. Ve bu konuda dikkatinizi artırmanın en pratik yolu yazmaktır. Bir çeşit günlük tutabilir, her gün izlenimlerinizi bu deftere yazarak başlayabilirsiniz. Sonra yazdıklarınızı okuyun ve bu çalışmayı düzenli yapın. Dikkatiniz yükselecek.

Gerilim artıyor

Aniden ortaya çıkan olaylar gerilim uyandırabilir ve bazı karışıklıklar çıkabilir. Özellikle yasalarla ilgili yeni düzenlemelerin yapılmasına yönelik ihtiyaçların artacağını işaret eden gökyüzünün konumu, farklı görüşe sahip gruplar arasında sert tartışmaların olabileceğini gösteriyor. Bugün meydana gelen olaylar derinden etkileyecek ve düşüncelerin tamamen değişmesine neden olacak. Güç mücadelesi ve gücün ispatlanması için kuvvetli arzuların ortaya çıkacağı bir gün...
Yazarın Tüm Yazıları