Bir de MGK’yı görsünler

Borsada endeksin 13 bin puana gideceği tespitimizi teyit eden uzmanlar bundan önce yarınki MGK toplantısının izleyeceklerini belirttiler. MGK öncesinde yani bugün ve yarın piyasayı yatay sıkışık seyir bekliyor.

Haberin Devamı

Borsa yatırımcısının yüzü nihayet biraz gülecek gibi görünüyor. Endeks nihayet yükselme trendi içine girdi. Bu trendin oluşmasında Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapacağı beklentisinin artmasının ilk etken olduğunu hatırlatmak lazım. İkinci sırada ise IMF görüşmeleri yer alıyor. Ama endeksin bugün ve yarın hareketlenmesini beklemek doğru değil. Çünkü Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ün dünkü basın toplantısının ardından piyasa uzmanları yarınki Milli Güvenlik Kurulu toplantısının izleneceğini ve bu toplantı öncesinde borsada yatay sıkışık bir seyir beklediklerini ifade ediyor.

Faiz indirimi

Bütün ihtimaller bir araya getirildiğinde en geç gelecek hafta Merkez Bankası’nın faiz indirimine gideceği neredeyse kesinleşti. Bu kadar kesin konuşan kesim biz değiliz. Elbette ki piyasa oyuncularının kendisi. Eğer Başbakan Erdoğan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın geçen hafta içinde yaptıkları faiz açıklamaları olmasaydı bu hafta bile faiz indiriminin gelebileceğini belirten uzmanlar “Merkez Bankası piyasa açısından güvenilirliğini sarsmamak bağımsızlığına gölge düşürmemek, yani hükümet baskısının etkisinde kalmadığını gösterebilmek için faiz indirimini geciktiriyor. Aslında bunu gecikme olarak tanımlamaka da yanlış.

Haberin Devamı

Çünkü Merkez Bankası kendi planı çerçevesinde zamanlamasından şaşmıyor. Sadece bu zamanlama piyasanın istediği zamanlama değil.” yorumunu yapıyor. Ama görünen o ki en azından yazın ilk iki ayı boyunca bono piyasasının kar potansiyeli belli olacağından borsa yatırımcı açısından rakipsiz kalacak. Bu da beklenen para girişini nihayet sağlayabilecek bir etken olarak görülüyor.

Elbette ki son bir kaç gündür mart başlarında piyasadan çıkan yabancı yatırımcının geri dönüşünün de endeksin gücünü artırdığını belirtmek gerek. Her ne kadar şimdilik seçici alım yapıyor olsalar bile, yine de ciddi bir ivme yaratacak alımlar bunlar.
Tabii ki tüm bunları izlerken  arada kar satışlarının ve hisse değişimlerinin de geleceğini ve endeksin dün belirttiğimiz 13 bin (belki üzeri) puan hedefine ulaşmasının biraz gecikebileceğini de gözardı etmemek gerek.

Yazarın Tüm Yazıları