Bilet icat oldu şenlik bozuldu

Bir aydır, üniversitelerin ‘şenlik komiteleri’, seçime hazırlanan belediye başkanları gibi vaat üstüne vaatle sesleniyordu gençlere...

Haberin Devamı

Murat Boz geliyor, Gökçe coşturacak, Inna uçuracak, Gülşen koparacak, Model, Manga, Sertab Erener, Athena, Duman’dı derken, birçoğu duman oldu gitti. Ankara Üniversitesi, şenliğin tümünü iptal etti. Vaatte sınır tanımayan Hacettepe Şenlik Komitesi, “Birçok fedakarlıkta bulunduk, dünya çapında star getiriyoruz” diyerek, 50 Cent konserini duyurdu. Arka arkaya iptal haberleri gelince, 30 liraya biletleri satılan konserlerin öğrencinin gözünde ‘50 kuruşluk’ kıymeti kalmadı.

ÖNCEDEN MÜTEVAZIYDI

Eskiden üniversitelerin bahar şenlikleri, mütevazıydı, sadeydi, “öğrenci işi”ydi. Gazili’nin ODTÜ’ye, ODTÜ’lünün Hacettepe’ye gittiği bir nevi öğrencilerin topluca komşuluk ziyaretleriydi. Üniversite yönetimleri, kendi dışındaki öğrencisini pek tercih etmese de, kapı önünde kimlik alışverişleriyle giriş sorunu halledilirdi.
Zaten güvenlik de, tipine bakar ‘ne de olsa öğrenci’ der, göz yumardı. Üniversite bütçesinin elverdiği ölçüde, öğrenciler organizasyon yapmaya çalışır, bütçe çıkışmazsa sponsorlarla işler halledilirdi. Zaten, uçuk organizasyonlara da kalkışılmazdı.

Haberin Devamı

KAMPÜSLERDE SANATÇI BORSASI

Gel zaman, git zaman devir değişti, e tabi şenlikler de değişti. Şenlik, şenlik olmaktan çıkarken, üniversite kampüsleri sanatçı borsasına, öğrenci şenlik komiteleri de menajer ofislerine döndü. Kampüs alanları, geceleri parayı bastıranın girdiği konser alanlarına çevrilince, bir anda daha önce hayatında hiç bu işlere girmemiş bir sürü organizatör çıktı ortaya. ‘Al takke, ver külah’ derken şenlik komiteleriyle anlaşmalar yapıldı. Yılda büyük çaplı 10 tane konseri zor kaldıran Ankara’ya 15 gün içinde, İstanbul’un ne kadar popçusu rockçısı varsa getirmeye kalkınca, biletli konserlerin birçoğunda beklenen satış olmadı.
Paraları ödenmeyen sanatçılar da ‘Gelmem gençler’ deyince Ankaralı öğrenciler için bu yıl bahar şenlikleri tam bir hayal kırıklığı oldu.

Sahneyi kapatamayan organizatör

Bu kadar şenliğin yanında bir de 8-12 Mayıs günleri arasında “Genç Değişim Günleri” adı altında bir organizasyon da Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenmişti. Cuma akşamı sahneye Athena ve Inna çıkacaktı. Bir anda yağmur bastırınca, Athena sahnenin üstünün kapanmasını talep etti. Organizasyon firmasının yetkilileri, yağmuru hesap etmediklerini belirterek, bu isteği gerçekleştiremeyince, Athena ve Inna sahneye çıkmadı. Şenliklerin iptaliyle, bu konserlerde teselli bulmak isteyenler bu sahneden de eli boş döndü.
Bu kadar organizasyon skandalından sonra, umarız şenlik komitelerindeki öğrenci arkadaşlar ve ilgili üniversitelerin yönetimleri gerekli dersleri almıştır.

Haberin Devamı

Rektör Bey doğru demiş

İstanbul’da da benzer bir durum yaşandı. Hande Yener’le birlikte Sıla, Mustafa Sandal, Nev ve 84’ün sahne alacağı şenlikler, sanatçıların ücreti ödenmediği için iptal edildi. Eleştirilerin ardından İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, twitter üzerinden şöyle dedi: “Rektör olarak, bahar şenliklerinin kültür şenliği olması gerektiğini düşünüyorum. Eğlenmek isteyen bu arzularına sayısız ortamda ulaşabilir.”
Rektör Bey, çok doğru söylemiş. Şenlikler, üniversitenin bütçesinin ve sponsorların bütçesinin elverdiğince eskisi gibi, hem samimi, hem sahici vaatlerle yapılabilir.

Yazarın Tüm Yazıları