Beylikdüzü’nün öyküsü

BÜYÜKÇEKMECE’den 1989’da Gürpınar, Yakuplu, Kavaklı, Kıraç, Esenyurt, Tepecik, Mimar Sinan, Kumburgaz, Celaliye-Kamiloba belde olarak ayrıldı.

Haberin Devamı

Bölge gecekondu önleme bölgesi ilan edildi. Kooperatifler kuruldu, onbinlerce ’yığma’ konutlar yapıldı. İnanılmaz bir rant pazarı yaratıldı. Alışveriş merkezlerinin sayısı 30’u buldu. Ne yazık ki çoğu boş. Götürülen imar rantının değeri 20-30 milyar dolar hesaplanıyor.

Bunlar arasında en cazibeli yer eski adı Kavaklı olan Beylikdüzü ilçesi oldu. Ä°lçenin kaderi yolsuzlukla özdeÅŸleÅŸti. Üç dönem belediye baÅŸkanlığı yapan emlakçı Orhan TıraÅŸoÄŸlu tutuklandı; Gürpınar Belediye BaÅŸkanlığı yapan Velittin Küçük, 2004 seçimleri öncesi gözaltına alındı, seçimden bir gün önce serbest kaldı 3. kez seçildi.Â

Bu seçimlerde CHP’den başvuru yapan Tıraşoğlu, 14 aday adayından biri oldu. Aday gösterilmeyince, MHP adayı Velittin Küçük’e açık destek verdi. Yeğeni Cengiz Tıraşoğlu’nu da MHP’den meclis üyesi seçtirdi.

2004 yılında AKP’den belediye başkanı seçilen, Erzurum’lu Vehbi Orakçı, İstanbul Valisi Güler’in ’Erzurum’da okuttuğu öğrenci’ olarak ün yaptı. Yoğunluk arttırıcı imar planları ve göstermelik projeleri (Yeşil Vadi gibi) hep tartışıldı. İlçenin tek giriş noktası olan Bizimkent Kavşağı’nda yapılan Ekinoks Konutları’nın, kavşağa kadar dayanması üzerine Orakçı’nın ’Ağa Han Ödülü’ne aday gösterileceği esprileri yapıldı. 5 bin kişiyi davet ettiği iki oğlunun sünnetinde, iki torba ’altın’ toplandığı haber olunca "hata yaptığını’ itiraf etti. Harita mühendisi olan Orakçı, partisi tarafından aday gösterilmeyince bağımsız, 40 bin imza toplandığı iddiasıyla bağımsız aday oldu. Ancak seçimde 7 bin oy alması şaşkınlık yarattı. Seçimlerde, geçen dönem Orakçı’nın aday olmasını sağlayan AKP eski Büyükçekmece İlçe Başkanı, yörenin müteahhitlerinden Yusuf Uzun, Orakçı ve MHP’li (eski ANAP’lı) Velitittin Küçük ve CHP’den aday olan Yrd. Doç. Dr. Vecdet Öz’le yarıştı. Öz, 942 oyla seçimi kaybetti; beklenenin aksine Küçük 3. sırada kaldı.

Uzun, 2004’de AKP İlçe Başkanıyken, Orakçı da yönetim kurulu üyesiydi. Eski Yakuplu beldesinin Belediye Başkanı Şanver Çolak’ın oğlu ile Yusuf Uzun’un, imarı olmayan bir arsayı alarak imar değişikliği yaptırıp inşaat yapmaları seçim öncesinin en önemli haberlerinden biriydi.

Daha yazacak şey var ancak bu kadarlık yeter... Çünkü Vehbi Orakçı dün 22 kişi ile birlikte gözaltına alındı.

Hükümet yeterli birikime sahip değil

NATO’da şu yapılmalıydı


BEN 25 sene NATO’nun uluslararası bölümünde mühendis olarak çalıştım, dolayısıyla NATO’yu iyi tanırım.

Türkiye ilk önce veto edip sonra kabul ederken gerçekte hiçbir kazanım elde edemedi. Dahası bir kredibilite kaybına uğradı. Maalesef Sayın Erdoğan ve Gül uzun zamandır iktidarda olmalarına rağmen Avrupalılar ile konuşurken söylediklerinin arkasında durmaları ve basit pazarlıklar edilmemesi gerektiğini görmemekte ısrar ediyorlar. Türkiye, Avrupa ile bir şark kurnazlığı ile hareket etme çabasında, bu da tabii karşımızdaki birikimli ve kültürlü insanlar tarafından iyi algılanmıyor.

Halbuki Sayın Başbakan kendilerine ’monşer’ dediği Dışişleri çalışanlarını ve NATO’da çok büyük tecrübesi olan TSK (her girdiğim toplantıda, toplantıya katılan TSK elemanı ile iftihar etmişimdir, birikimli, lisana vakıf, konusunu bilen kişilerdi) ve eski NATO elçilerini (Onur Oymen gibi) bu karar mekanizması içine almış olsaydı, çok daha net ve kesin kazanımlarımız olabilirdi.

Şöyle NATO’ya ve NATO’nun diğer ajanslarına bir bakın (NACMA Brüksel, NC3A Brüksel ve Hollanda, NAMSA Lüksemburg ve diğerleri), hepsinin genel müdürleri belli başlı ülkelerdendir. Ama asla bir Türk olmadı şimdiye kadar... Eğer Türkiye pazarlık edecekse idi bu ajanslardan birinin genel müdürünün Türk olması için ısrar etmeliydi. Çünkü o takdirde Türkiye birçok kazanımlar elde edebilecekti. Genel Sekreter Yardımcısı’nın politik sahada bir karar alma yetkisi yok, ayrıca Türk Askeri Komutası da zaten NATO’da çok iyi bir durumda, dolayısı ile Türkiye’nin verdiklerine karşı elde ettikleri hiçbir şey maalesef!.. Son NAMSA’nın (1000 kişilik çalışanı olan NATO’nun lojistik bölümü, ayrıca Türkiye bu bölümün iyi müşterisi) gelecek genel müdürlüğü pozisyonunu Yunanistan aldı. Biz aday bile göstermedik. Ne kadar vahim değil mi?

Ben hükümetin NATO konusunda yeterli bir birikime sahip olmadığı ve bu birikime sahip olan kurumları da iyi bir şekilde kullanmadığı kanısına varmış durumdayım.
Bayan Özcan MUSAOĞLU Elektrik Y. Mühendisi

Bu hükümetle ancak bu kadar

ABD Başkanı Türkiye’ye geliyor, ekranlarda ne gördünüz? Tüm kanallarda TRT’nin çektiği tek görüntü var; dünyaya da veriyor. Ne gördünüz? Ayasofya’yı mı, Sultanahmet Camii’ni mi? Yoksa Obama ve etrafındaki 3-5 kişiyi mi? Allahınızı severseniz söyleyin bana, ne gördünüz? Benim Kültür ve Turizm Bakanım, maiyet memuru görüntüsünü ekrana taşımaktan başka ne işe yarıyor?

Yazık, bu hükümet kapalı kapılar ardında ülkemize ne goller yedirdi bilemiyorum ancak böyle tarihi bir tanıtım fırsatını göz göre göre kaçırmak ancak böyle bir hükümetle olur, bunu bilin.

Bu fırsatı yazık edenlere yazıklar olsun, Obama’yı kim gezdirecek diye soru sorup gerekli girişimleri yapamayan rehber derneklerine de yazık olsun. Çekimi yapan kuruma gerekli direktifleri vermeyen siyasi iradeye de yazıklar olsun.

Obama’nın tanıtımı başarılı bir şekilde yapıldı, bravo! Ya ülkemin tanıtımı?
Deniz TÜFEKÇİ

İSKİ, bir haftalık suyu bedava versin

ENGİN Balım’dan dikkat çekici bir öneri... Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural ne derler acaba? "Barajlar dolduğu için İstanbul’da fazla sular denize boşaltılıyormuş, bunun yerine vatandaşa 1 hafta bedava su verilse daha iyi değil mi? Sular denize akacağına insanlar bedava su ile bahar temizliği yapsalar, araba yıkasalar, uzun duş alsalar vs... Daha dün su yok diye ağlayanlar, şimdi bunu boşa akıtma hakkını nasıl kendilerinde görebiliyorlar?
Engin BALIM

Biliyor musunuz

CHP’nin Beyoğlu, Tuzla, Güngören, Çekmeköy, Beykoz, Sultangazi ve Bahçelievler’deki itirazlarını reddeden İstanbul İl Seçim Kurulu Başkanı Mehmet Şefik Mutlu’nun oğlu Yakup Güngör Mutlu’nun AKP Sarıyer 4. sıradan Belediye Meclis üyesi seçildiğini... ARI Hareketi’nin, Amerikan Genç Siyasi Liderler Konseyi ile 28 Şubat-10 Mart tarihleri arasında 11. Değişim Organizasyonu’na bu yıl Levent Aktaş (Arı Hareketi), Can Ozan Tuncer (Van Ticaret Borsası), Neptün Eken (Kanal 1) Salih Erhan (DP) Özlem Öncel (Aydın Üniversitesi), Ecevit Kılıç (Sabah) ve Av. Zümbül Odaman Taşkın’ın (AKP) katıldıklarını... ANAVATAN Genel Başkan Yardımcısı Cenk Tunçsiper’in "AKP’nin kaybı %8 değil %18’dir. Cebinde 47 lirası olan bir esnafın sermayesi 38.5 liraya inmişse kayıp 8.5 liradır. Bu da ana sermaye olan 47 liranın orantısal olarak %18’idir. AKP yerel seçimlerde sermayesinin yani oyların %18’ni kaybetmiştir" dediğini... ADANA’da Aytaç Durak’ın bürosundan yapılan açıklamada, bir TV’de sayım sırasında güvenlik kameralarına takılan görüntüleri ’oy hırsızlığı’ diye gösteren medya kuruluşları ve kişiler aleyhinde Cumhuriyet Savcılığının ’gerçek dışı haber yapmak’ suçundan soruşturma açtığının duyurulduğunu... DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin "1 Mayıs üzerindeki yasaklar kaldırılarak tatil ilan edilmeli ve Taksim kutlamalara açılmalıdır" dediğini...

Yazarın Tüm Yazıları