Beyaz ekmek yerine tam buÄŸday

Ekmek, en çok tükettiğimiz besin maddelerinin başında yer alıyor. Tükettiğimiz ekme-

Haberin Devamı

ğin büyük kısmı besleyici özelliği pek olmayan beyaz undan yapılan ekmek. Avrupa ülkelerinin 2,5 katı kadar ekmek tükettiğimiz düşünülürse, ekmek tüketiminde daha dikkatli olmamız gerektiği ortaya çıkıyor.
Beyaz ekmeğin çok tüketilmesi şişmanlığa ve sağlıksız beslenmeye neden oluyor. Bu yüzden uzmanlar beyaz ekmek yerine tam buğday unundan yapılan ekmeği tüketmemizi öneriyorlar.
Peki ama neden? Kısaca açıklamaya çalışalım. B2, B6, folik asit ve missin gibi vitaminleri, çinko, demir, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri barındıran buÄŸday ve tam tahıllar öğütüldükten sonra bu özelliklerini kaybediyor.Â
Tam buğday unu denen un ise, buğdayın kabuklarından ayrılmadan öğütülmesiyle elde ediliyor. Bu yüzden de tam buğday ekmeği beyaz ekmekten çok daha besleyici. Ayrıca büyük miktarda lif içerdiğinden daha çabuk doymamızı sağlıyor.
Bütün bunlar göz önüne alındığında üç dilim beyaz ekmek yiyeceğimize bir dilim tam buğday ekmeği yemek daha ekonomik ve çok daha sağlıklı görünüyor değil mi?

Acıklı Arap köftesi

Haberin Devamı

YAPILI?I
Köftelik bulguru geniş ve derin bir kaba koyup üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyin. Bulgurun kabarması için 10-15 dakika bekleyin. Üzerine rendelenmiş kuru soğan, tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ilave edin.
Malzemeleri en az 4-5 dakika, macun kıvamına gelinceye kadar yoğurup eti ilave ettikten sonra 4-5 dakika daha yoğurun. (Harcı çok sıkı yoğurun. Çünkü bulgur köftesi çok çabuk dağılır)
Semizotunu yıkayıp yapraklarını ayıklayın ve derin bir kaba aktarın. Üzerine dövülmüş sarmısakları ve yoğurdu ekleyip tuz serpin. Malzemeleri iyice karıştırın.
Dinlenen köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasın-
da yuvarlayın.
Unu geniş bir tepsiye serpiştirip hazırladığınız  köfteleri bu unlu karışıma buladıktan sonra tepside biriktirin.
Sıvıyağı geniş bir tavada kızdırıp, köfteleri çevire çevire kızartın. Semizotlu cacığı servis tabağına yayın. Üzerine nar fındık köftelerini yerleştirin. Sıcak sıcak servise sunun.

· 150 gr köftelik yağsız
dana kıyma (Aslında
koyun kıyması kullanılır)
· 2 su bardağı köftelik ince bulgur (simit)
· 1 su bardağı ılık su
· 1 adet küçük boy
kuru soÄŸan
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
·1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
·3 yemek kaşığı un
· 1 çay bardağı sıvıyağ
· Cacık için;
· ½ demet semizotu
(pazı ya da maydanoz da kullanabilirsiniz)
· 3 su bardağı yoğurt
(süzme yoğurt da kullanabilirsiniz)
· 3 diş sarmısak
· 1 çay kaşığı tuz

Yazarın Tüm Yazıları