Belediye makbuzu kullanıp yoksulu bile dolandırıyorlar

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi'nin adını kullanan dolandırıcılar, gıda, kömür ve temizlik malzemesi yardımı vaadiyle ihtiyaç sahiplerinden para topluyor. Belediye, "Adımızı kullanıp para toplayana kanmayın" diyor.

ESKİDEN dolandırıcılığında da bir raconu vardı. Oltaya, zengin ve varlıklılar düşürülmeye çalışılır, planlar, lüks semtler ve bu semtlerde yaşayanlar üzerine kurulurdu. Garibana dokunulmaz, hatta koruma altına alınırdı. Şimdi gecekondular ve bu gecekondularda yaşayan yardıma muhtaç yaşlılar dolandırıcıların hedefi haline geldi.

Dolandırıcılar artık, en kolay av olarak, bu bölgelerde yaşayan ihtiyaç sahiplerini görüyor. Planlar ve tuzaklar, bunlar üzerine kuruluyor. Bu amaçla, sahte evraklar düzenleniyor, makbuzlar bastırılıyor. Yardım yapma vaadiyle, ihtiyaç sahipleri dolandırılıyor. Paralar, bedava gıda, bedava kömür ya da deterjan uğruna dolandırıcılara kaptırılıyor.

Tüm bunlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin adı kullanılarak gerçekleştiriliyor. İlk önce, sahte kimlikler düzenleniyor, belediye antetli para makbuzları bastırılıyor. Ardından, "gıda, kömür ve temizlik malzemesi yardımı yapacağız" diye ihtiyaç sahipleri tek tek dolaşılıyor. Yaz aylarında deterjan, ramazanda gıda, kışın gelmesiyle birlikte de kömür yardımı devreye giriyor. Bedava kömür, gıda ve temizlik malzemesi için, kargo bedelleri makbuz karşılığı toplanıyor. Kargo bedelleri, çekinilmeden ödeniyor. Ama, yardım bir türlü gelmiyor.

Kabak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin başına patlıyor. Belediye'nin Beyaz Masa telefonları, dolandırıcıların ağına düşen ihtiyaç sahipleri yüzünden, hiç susmuyor.

MAKBUZA KANMAYIN

Arkadaşımız Ceyhun Kuburlu, son dönemlerde adı kullanılarak gerçekleştirilen dolandırıcılık olaylarıyla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yetkilileriyle görüştü. "Belediye'den yardım" adı altında gerçekleştirilen bu dolandırıcılık olaylarının özellikle Sarıgazi, Armutlu, Güneşli, Ümraniye, Sultanbeyli gibi İstanbul'un gecekondu bölgelerinde yaşandığına dikkat çeken yetkililer, "Dolandırıcılar ilk önce, Sarıgazi Beldesi’nde ortaya çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yardım Dağıtım Merkezi adına düzenlenmiş sahte belgeler kullanılarak, ihtiyaç sahiplerine 19 farklı temizlik malzemesi yardımı yapılacağı vaadinde bulunuldu. Bu temizlik malzemelerini içeren kolilerin adreslere hemen ulaşması için 20 milyon liralık kargo bedeli talep edildi. Kargo bedelleri, sahte makbuzlar karşılığı toplandı. Ramazan ayını fırsat bilen dolandırıcılar, bu kez belediyenin adını kullanarak, gıda maddesi yardım paketlerine karşılık para toplamaya başladı. Belediye antetli makbuzları gören ihtiyaç sahipleri, yardım paketleri için 20 milyon lira kargo bedelini dolandırıcılara ödedi. Dolandırıcılar, havaların soğumasıyla birlikte kömür yardımını devreye soktu. 5 ton kömür yardımı alacağını öğrenen yardıma muhtaç İstanbullular, paraları yine dolandırıcılara kaptırdı" dediler.

Kendilerine belediyeci süsü veren bu dolandırıcılar hakkında Emniyet Müdürlüğü'ne suç duyurusunda bulunulduğuna da dikkat çeken İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, "Buna rağmen, dolandırıcılar ihtiyaç sahiplerinden para toplamaya devam ediyor. Oysa belediye, yardım yapacağı ihtiyaç sahiplerini kapı kapı dolaşarak değil, ilçe belediye ve muhtarlıklar aracılığıyla belirliyor. Ayrıca, yapılan yardımlara karşılık, hiçbir bedel talep edilmiyor. Talep edenler hakkında mutlaka suç duyurusunda bulunulması gerekiyor" dediler.
Yazarın Tüm Yazıları