Basketbolumuz yeni Hidayet'ler bekliyor

Geçen hafta 3 Euroleague takımımızın da maçlarını kaybetmesi bizi üzdü.

Haberin Devamı

Ama zaman üzülüp önümüze bakma zamanı deÄŸil. Her sonuçtan çare çıkarıp zirve yolundan ÅŸaÅŸmamamız gerek. Son sekiz takım arasına girebilmemiz için ÅŸansımız tükenmiÅŸ deÄŸil. Hala üç takımımızdan birinin son sekize girme ÅŸansı var. Ama bazı gerçekleri artık görme zamanı. Zirve yolunda savaÅŸan ülke olarak biz yalnız deÄŸiliz. Bizim basketbolumuzu Avrupa'da yalnız sadece Ä°spanya ile kıyaslamak gerçekçi deÄŸil, bunu görmeliyiz. Rusya, Yunanistan hatta Ä°talyanlar da bizim kadar hatta daha iddialılar. Bu gerçek bizi daha hırslandırır. Zirve yolunda öne çıkmak için daha bilinçli ev gayretli olmamız saÄŸlanırsa biz bu durumdan olumlu sonuç çıkarmış oluruz. Türk basketbolunu zirve için iddialı görmek istiyorsakÂDAHA Ä°YÄ° OYUNCU yetiÅŸtirmemiz gerek. Türk çocuÄŸunun basketbola olan yeteneÄŸini kimse görmezlikten gelemez, ama biz bir gerçeÄŸi kabullenmeliyiz; biz Türk çocuÄŸunun içindeki yeteneÄŸinin tamamını çıkartamıyoruz. Özetle onu olabileceÄŸi kadar iyi oyuncu yapamıyoruz. Son zamanlarda yetiÅŸen oyuncularımız içinde yeteneÄŸini sonuna kadar kullanan tek oyuncu Hidayet TürkoÄŸlu. Biz Hidayet gibi sahada herÅŸeyi iyi yapan genç oyuncular yetiÅŸtirmek zorundayız. Bu kolay birÅŸey deÄŸil. Ä°lk engel takımlardaki yabancı sayısı çokluÄŸu gözükse de esas sebep bu deÄŸil. Zaten bunu deÄŸiÅŸtiremeyiz. Ama biz Türk çocuÄŸunu oynadığı genç takımlarda daha iyi oyuncu yapabiliriz. Bu konu hiç kimsenin tek başına çözebileceÄŸi problem deÄŸildir. Bu yüzden bütün Türk basketbol adamlarımız birleÅŸip, toplanıp, tartışıp Türk çocuÄŸunun önünü açmalıyız. Çok büyük bir ihtimalle basketbol anlayışımızı deÄŸiÅŸtirmemiz gerekecektir. Türk basketbolumuzun en büyük isimlerinden koç Samim Göreç, Amerika'da basketbolunu geliÅŸtirirken bulunduÄŸu bölgede basketbol anlayışı set offense-taktiÄŸe dayalı bir anlayıştı. Ä°stanbul'da basketbol koçları tebeÅŸir kullanıp taktik çizerken Ankara'da basketbol anlayışı free play- serbest oyun, motion offense- serbet oyun anlayışı'ydı. Ankara'da serbest hareket  anlayışı iyi oyuncuların yetiÅŸmesini saÄŸladı. Sonraları taktik Ankara'ya da sıçradı ve iyi oyuncu yetiÅŸtirmedeki anlayışın önünü tıkadı. Özetle yeniden altyapılarda free play-serbest oyun anlayışını uygulamaya dönmeliyiz. Konu çok derin. Bugün Amerika'da iyi basketbolcu yetiÅŸtirmek isityorsanız ilk ve ortaokul beden dersi öğretmenlerinin basketbolsever yapın anlayışı geçerli. Bizde niye olmasın? Cimnastik hocaları basketbolu sever ve oyuncu yetiÅŸtirmekten zevk alırsa ne kadar güzel olur bir düşünün.

Haberin Devamı

Koçluk anlayışı içinde iki kavram vardır: Öğretmenlik ve taktisyenlik

Haberin Devamı

Bizde genç takımın koçları oyuncu kazandırmak yerine maç kazanmak üzerine konsantredirler. Koçlara öğretmen dersek şaşırlar, taktisyen dersek gururlanırlar. Bu yüzden de ellerinden taktik tahtası ve tebeşir eksik olmaz. Aslında onlar da haklıdır. Çünkü çalıştıkları kulübün yöneticileri onlardan sadece maç kazanmalarını isterler aksi halde işlerine son verilir. Gerçekten duruma çözüm bulmak çok zordur. Kimse bunu tek başına çözemez. Bugün Türkiye'de birbirinden güçlü televizyon kanalları basketbol yayınları yapıyorlar. Bu çok sevindirici bir şey. Bu programlarda TÜBAD basketbol adamları derneğinden tecrübeli, bilgili eski basketbolcular da yer alsa bence çok iyi olur. Bu kanallarda zaten Nur Germen, İbrahim Kutluay, İhsan Bayülken gibi tecrübeli basketbolcular var. Bilgi paylaşıldıkça büyür. Arada bir bugünkü kıymetli koçlar da programlara katılırlarsa mükemmel olur. Bu yüzden ben hayat gayeleri basketbolu sevdirmek olan Murat Murathanoğlu'na, İsmet Badem'e, Yiğiter Uluğ'a ve Murat Kosova'ya sesleniyorum; programlarınızda basketbolu sevdirmenin yanına Türk basketbolunu da geliştirmek anlayışını da eklerseniz hayat gayenize erişebilirsiniz.

Euroleague takımlarımıza gelince; şimdilik Galatasaray MP gibi gözükyor. Bugünün basketbolunda oyuncuların yatay ve dikey hareketleri yer değiştirmeleri birbirinden farklı sonuçlar veriyor. Eğer sizin oyuncularınız sadece yatay yer değiştiriyorlarsa onları savunmak kolay olur. G.Saray oyun anlayışında dikey hareketleri en çok kullanan kulübümüz. Örneğin Ender Arslan topu yanındaki arkadaşını her verdiğinde sahanın dibine kadar kat edip sonra yeniden 3 sayı çizgisine geri koşup oyunu başlatıyor. Bu dikine hareket CSKA gibi adam değiştirerek savunmaya karşı çok etkili oluyor. Bu yüzden Galatasaray'ın adam değiştirmeli savunma yapan CSKA'ya karşı şansı var.

Haberin Devamı

Fenerbahçe'ye gelince, Fenerbahçe'nin geleceği çok parlak. Bu yeni salonla beraber Fenebahçe'nin basketboluna bakış açısı çok genişledi. Kulüp içindeki problemler biterse Ayın Örs ile birlikte Fenerbahçe'nin Avrupa'nın en güçlü takımlarından biri hatta en güçlüsü olacak gibi gözüküyor.

Anadolu Efes zaten Türk basketbolunun temeli. Ellerinde çok güçlü bir kadro var, çok iyi savunmacı ve çok şut atan birçok oyuncuları var. Kinsey, Lafayette, Sinan ve Doğuş Balbay'ın savunmada perişan edemeyeceği takım yok gibi. Ardından Kerem Tunçeri, Cenk Akyol ve Vujacic gibi şutörleri var. Rakip takımı önce yıpratıp sonra sayılarla dağıtmak şansı Efes için uygun. Bence Efes taktik savunmalar yerine ölümüne savaş uygulamasıyla oyuncular beyinlerini değil, yüreklerini sahaya yansıttıklarında çok daha iyi sonuçlar alabilirler.

 

Yazarın Tüm Yazıları