Başarının sırrı inanmak ve yola çıkmaktır

YARIM asırdır eğitim veren ve nice başarılara imza atan bir eğitim kurumunun lideri ve uzun yıllardır kurduğu ’İzmir Üniversitesi’ hayalini gerçekleştirmiş biri.

Doğanata Eğitim Kurumları Kurucu Temsilcisi ve İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Necdet Doğanata’yla söyleştik.

Sizce başarının sırrı nedir?

- Önce inanmak, sonra yola çıkmak ve çalışmak. Bakın İzmir Özel Fatih Koleji 44 yaşına bastı. Kuruluşumuzdan bu yana 39. mezunlarımızı veriyoruz. Hiç şüphem yok ki daha nice mezunlar vereceğiz. Günümüzde bir kurumun, hele bir eğitim kurumunun aynı başarı çizgisinde yıllarca hizmet vermesi hiç de kolay değil. Fatih Koleji kurulduğu 1965 yılından beri başarılarını artırarak geliyor. Aslında son yıllarda çıkardığımız ÖSS şampiyonlarının dışında geçmiş yıllarda da büyük başarılarımız var.

Özel Fatih Koleji adını çeşitli yarışmalarda sıkça duyuyoruz. Bu konuda bilgi verir misiniz?

- Öğrencimiz Gürcan Gürses Azerbaycan’da düzenlenen INEPO Çevre Olimpiyatlarında "Seramik Filtre Üretim Yöntemi" projesi ile dünya birincisi oldu. Aynı başarıyı ABD’de düzenlenen I-SWEEEP yarışmasında tekrarlayan öğrencimize ABD’den 3 üniversite burs teklifinde bulundu. Yine öğrencimiz Tunç Nadir Özcan, AB Genç Bilim Adamları yarışmasına hazırladığı projeyle Türkiye temsilcisi olarak katıldı. TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’nda ise çok sayıda derece elde ettik. İtalya’da düzenlenen 6. Uluslararası Okul Festivali’nde okul gazetesi kategorisinde birinci olurken, öğrencimiz Sacha Huber solo pop dalında altın madalya kazandı. Ayrıca isteyen her öğrencimiz okulda proje ve kulüp çalışmalarında yer alıyor. Eğitim dışında, yüzmede Türkiye ve İzmir şampiyonluklarımız var. İlköğretim voleybol takımımız her yıl İzmir bölge birincisi olarak Türkiye finallerine katılıyor. Resim alanında da öğrencilerimiz katıldıkları birçok yarışmadan madalyalarla döndüler.

Tüm yaşamını eğitime adadı

1933 Düzce doğumlu. İstanbul Vefa Lisesi’nden mezun olduktan sonra, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimi aldı. Almanya Heidelberg Hukuk Fakültesi’nde doktora yaptı, İstanbul Üniversitesi Fikirtepe Eğitim Enstitüsünü bitirdi. 20 yıl İzmir Ticaret Odası yönetim kurulu ve meclis üyeliği yaptı. Halen Ege Bölgesi Özel Okullar Derneği Başkanlığı, Ege ve Akdeniz Bölgesi Özel Öğretim Kurumları Federasyon Başkanlığı, TOBB Türkiye Eğitim Sektör Meclis Başkanlığı ve İzmir Genç İş Adamları Derneği Danışma Kurulu Başkanlığı görevlerini yürüten Necdet Doğanata, Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfının Mütevelli Heyet Başkanı, Doğanata Eğitim Kurumları Kurucu Temsilcisi ve İzmir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı’dır.

ÜNİVERSİTE START ALIYOR

İzmir Üniversitesi bu yıl eğitim hayatına başlayacak. Düşünceleriniz?

- Bunca yıl üniversite giriş sınavlarında öğrencilerin nice sıkıntılar çektiğini bilfiil yaşadım. Lise mezunlarının tamamının üniversiteye girebileceği günleri hayal eder dururum. Bunun imkansız olmadığını düşünüyorum. 15 yıla yakın bir uğraş sonunda idealimizdeki üniversiteyi kurma imkanına kavuştuk. İzmir gibi güzel bir şehirde, hem de İzmir ismini taşıyan bir üniversite. İlk yılımız olması dolayısıyla tüm fakülteleri açmamız mümkün olmadı. Ancak başlangıç olarak açmaya karar verdiğimiz fakültelerimiz bugün gençlerimizin özellikle tercih ettikleri fakültelerdir. Fen-Edebiyat Fakültemiz, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümüyle; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz, İşletme Bölümü ve Uluslararası İlişkiler Bölümüyle; Mühendislik Fakültemiz, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ve Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümüyle faaliyete geçecek. Bunların yanında Hukuk Fakültemiz de ön kayıtla öğrenci almak üzere öğretime başlayacaktır. Önümüzdeki senelerde hem bu fakültelere yeni bölümler eklenecek, hem de yeni fakülteler kurulacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları