Bankalar ‘fatura getir iade al’ yarışına girdi

BANKALAR “faturayı getir, iadeyi al” yarışına girdi. Otomatik ödeme talimatı veren müşterilerine bir çok hediyeyi kapsayan çekiliş kampanyalarını devreye sokan bankalar, cepten bedava konuşma hakkı tanımanın yanı sıra, fatura başına çekilişsiz kurasız para ödemesinde de bulunuyor. İade tutarı, yılda 120 TL’ye kadar çıkıyor.

Haberin Devamı

KREDİ kartı kullanıcı sayısının 26 milyona, kredi kartı sayısının 47 milyona, banka kartı sayısının 70 milyona, mevduat hesabı sayısının da 110 milyona ulaştığı Türkiye’de, müşteri portföylerini genişletmek isteyen bankalar, şimdi de fatura yarışına girdi. Otomatik ödeme talimatı veren müşterilerine otomobilden LCD TV’ye, tablet PC’den akıllı telefona kadar bir çok hediyeyi kapsayan çekiliş kampanyalarını devreye sokan bankalar, cepten bedava konuşma hakkı tanımanın yanı sıra fatura başına çekilişsiz kurasız para ödemesinde de bulunuyor.
120 TL’yi buluyor
Bu ödeme, aralarında Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Citibank’ın da bulunduğu bazı bankalarda bir kereye mahsus olmak üzere fatura başına 20 TL’den başlayıp, toplamda 50 TL’yi bulurken, ING Bank’ta bu, her ay düzenli olarak gerçekleştiriliyor. ING Bank, Günlük Paket adını verdiği uygulamada, her ay otomatik ödeme talimatıyla yatırılan faturaların yüzde 2’sini üstleniyor. Bu da yılda toplam 120 TL’ye ulaşıyor.
Kredi kartına talimat
Arkadaşımız Mehtap Ertürk’ün yaptığı araştırmaya göre, bankalar artık elektrik, su, doğalgaz, telefon, kablo TV ve dijital yayın platform faturalarında sadece vadesiz hesaplar üzerinden değil, kredi kartları üzerinden de otomatik ödeme talimatı kabul edebiliyor. Ancak bu uygulama, bankadan bankaya değişebiliyor. Bazı bankalar, belli sayıda otomatik ödeme talimatı veren müşterilerinin mevduat hesaplarından hesap işletim ücreti almazken, bazı bankalar kredi kartı üzerinden yapılan otomatik ödeme talimatlarında komisyon yansıtabiliyor. Ancak, fatura ödemelerine kendi bünyelerine çekmek isteyen bazı bankalar, bu komisyonu da yansıtmayabiliyor.
Toplam avantaj 280 TL
ING Bank’ın Günlük Paket adlı yeni uygulaması, sadece otomatik ödeme talimatlarını değil, bireysel müşterilerin günlük bankacılık işlemlerinin tümünü bedava gerçekleştirmelerini sağlıyor. Günlük Paket müşterileri, otomatik ödeme talimatı verdikleri faturaların yüzde 2’sini bankaya karşılatmanın yanı sıra, aylık 5.5 TL olan standart hesap işletim ücreti ile ortalama yıllık 40 TL olan kredi kartı kullanım bedellerini de ödemiyor. Ayrıca, internet ve telefon bankacılığı üzerinden gerçekleştirilen havale ve EFT işlemlerinde de komisyon yansıtılmıyor. Tüm bunların sonucunda 120 TL’si otomatik ödeme talimatlarından olmak üzere yılda toplam 280 TL’lik tasarruf sağlanmış oluyor.
Fatura başına ödeme
Düzenli olarak her ay iade yerine fatura başına çekilişsiz kurasız ödemede de bulunan bankalardan Citibank, otomatik ödeme talimatı verilen ilk fatura için 20 TL, ikinci fatura için 35 TL, üçüncü fatura  talimatı için de 50 TL değerinde Citi Para kazanma hakkı tanıyor.
Bu Türk Ekonomi Bankası’nda (TEB) 2 adet otomatik fatura talimatı için 30 TL oluyor. Fatura talimatı 3 adet olması durumunda, kazanılan para puan 50 TL’ye çıkıyor. Yapı Kredi Bankası’da kredi kartına otomatik ödeme talimatı veren Turkcell abonelerine fatura tutarı üzerinden World puan kazanma imkanı sağlıyor. Kredi Kartı yıllık üyelik ücreti de Worldpuan’larla ödenebiliyor.
Bedava konuşma hakkı
Ayrıca, otomatik ödeme talimatı veren müşterilerine cep telefonlarından bedava konuşma hakkı tanıyan bankalardan Garanti Bankası, Turkcell faturaları için ödeme talimatı verenlere bir ay süreyle 21.00 ile 09.00 saatleri arasında ücretsiz konuşma imkanı sağlıyor. Akbank’ta, Turkcell faturaları için otomatik ödeme talimatı verenlere, cumartesi gün boyu konuşma süresi kazandırıyor.

Haberin Devamı

Doğalgazın yüzde 59’u, suyun yüzde 38’i otomatik ödeniyor

Haberin Devamı

DOĞALGAZ faturalarının yüzde 59’u, su faturalarının yüzde 38’i, elektrik faturalarının da yüzde 20’si otomatik ödeme talimatı verilen bankalar üzerinden tahsil ediliyor. Bazı aboneler, zamanında yatırılmayan faturalar için kurumlara gecikme faizi ödemek yerine, kredi kartına ödeme talimatı vererek, yatırmayı tercih edebiliyor. Otomatik ödeme veren müşterileri genel olarak, daha çok çalışan kesimler oluştururken, işlemler de ağırlıklı olarak internet bankacılığı üzerinden gerçekleştiriliyor. Müşterilerin belirli bir kısmı ise, teknolojiyi seven, zamanı etkin kullanmaya dikkat eden, yatırım yapan, üniversite mezunları oluşturuyor.

Faturaya 3 taksit sağlanıyor

Haberin Devamı

GARANTİ Bankası, Digiturk faturalarına otomatik ödeme talimatı veren müşterilerine BMW otomobilin yanı sıra Philips LED TV kazanma şansı da tanıyor. Finansbank da Superonline faturaları için otomatik ödeme talimatı veren müşterilerine, Superplay’den 3 adet ücretsiz film kazanma imkanı sunuyor. Ayrıca, Card Finans’ta otomatik fatura talimatlarına vade farksız, işlem ücretsiz 3 taksit fırsatı sağlanıyor. İş Bankası, Garanti ve Finansbank’ta Avea faturaları için otomatik ödeme talimatı veren müşterilerine çekilişle, Mini Cooper otomobil, Apple Macbook, IPad kazanma fırsatı sağlıyor.

Yazarın Tüm Yazıları