Prof. Dr. Haluk Eyidoğan: Marmara’daki olası depremden 11 il etkilenecek
Jeofizik Mühendisi ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Edirne'de 'Edirne Afetlere Hazırlık Çalıştayı'nda yaptığı açıklamada, "Marmara Denizi içerisinde, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bir deprem olma durumunda bundan yalnız İstanbul değil tüm Marmara'daki 11 il etkilenecek. Genellikle konuşmalarda İstanbul'a özgü bir deprem gibi algılıyoruz ama topluma şunu aksettirmek isterim; bu bir Marmara depremi olarak ele alınmalı. İstanbul ne kadar etkilenecekse Tekirdağ da etkilenecek, Kocaeli de etkilenecek, Bursa da etkilenecek, Yalova, Çanakkale, Balıkesir bütün Marmara Denizi'nde kıyıları olan şehirler etkilenecek" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Haluk Eyidoğan2 işçi hayatını kaybetmişti... Mermer ocağı faciasında acı detaylar! Göçükten 2 saat önce 15 işçi çalışıyormuş
Balıkesir'in Marmara ilçesinde mermer ocağında göçük altında kalan işçilerden Ahmet Özmen'in (34) cansız bedenine 4, Mustafa Dak'ın (55) ise 7,5 saat sonra ulaşıldı. Göçükten 2 saat önce ocakta 15 işçinin çalıştığı öğrenilirken, cenazelerin bulundukları yerden vinçle çıkarıldığı anlar kameraya yansıdı.
#BalıkesirMeteoroloji haftalık raporunu paylaştı! 2 güne dikkat... Orhan Şen tarih verdi
Meteoroloji'nin yayınladığı yeni raporda yurt genelinde hava sıcaklıklarında değişiklik beklenmezken yer yer sis ve puslu hava etkili olacak. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul dahil Marmara'nın doğusu ve Batı Karadeniz'e sağanak uyarısında bulundu. İşte yurt genelinde beklenen hava durumu tahmini...
#MeteorolojiSoğuk ve yağışlı hava geliyor: Güneşli günler geride kaldı
Meteoroloji’nin son tahminlerine göre, önümüzdeki günlerden itibaren Türkiye genelinde hava koşulları sertleşecek. Meteoroloji uzmanları yarına dikkat çekerken CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, 'Güneşli günler geride kaldı' notunu paylaştı
#MeteorolojiProf. Dr. Naci Görür: Araştırmalara göre Marmara’da 30 yılda depremin olma olasılığı yüzde 47
Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara Depremi’ne ilişkin, “Bilimsel araştırmalar, Marmara'da 30 yıl içerisinde depremin olma olasılığının bugün revize rakamı yüzde 47 olarak öngörüyor. Yüzde 47 şaka değil. Yazı-turayı yüzde 50 ile atıyorsun. Yani böyle bir tehlikeyle karşı karşıyayız” dedi.
#Prof. Dr. Naci GörürProf. Dr. Tatar: 250 yıldır enerji toplayan Marmara fayı 7.8’lik deprem üretebilir
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, “1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte (Şarköy) depremleri arasındaki alan henüz kırılmadı. Her yıl 2,5 santimetre enerji biriktiriyor, her yıl 2,5 santimetre batıya doğru hareket ediyor. Bu fayın elastik payı tükendiği anda kırılacak. Burada baktığımızda 250 yıllık birikim var. Bugüne kadar 6 ila 7 metre arasında yer değiştirmesi söz konusu. Hatırlarsanız 17 Ağustos’ta, demir yolundaki rayların bükülmesi bu şekilde oldu. Bu hangi büyüklükteki depreme karşılık derseniz, kırılmanın mekanizmasına göre 7.2’den başlayıp 7.8’e kadar çıkabilecek büyüklükte bir deprem üretebilir” dedi.
#AFADProf. Dr. Şükrü Ersoy: Marmara'da bir deprem bekliyorsak, tsunamiyi de birlikte anmak gerek
17 Ağustos 1999 depreminin 25'inci yıl dönümünde, olası Marmara depremi hakkında konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Marmara'da büyük bir deprem olacak, bu 7’yi geçecek bir büyüklükte deprem. Marmara'da bir deprem bekliyorsak, tsunamiyi de birlikte anmak gerek. Bu tehlikenin gerçek olduğunu kabul ettiği zaman bir şey yapması gerekiyor ama bu konuda bilimle siyaset arasında anlaşma yok" dedi.
#Şükrü ErsoyBatan gemiyle ilgili bilirkişi raporu: Asli kusurlu olayda ölen sahibi ve kaptan
BURSA'nın Karacabey ilçesi açıklarında İmralı Adası'nın güneybatısında su alan ‘Batuhan A' adlı kargo gemisinin batmasına ilişkin soruşturmada, bilirkişi raporu hazırlanıp Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunuldu. Raporda, geminin teknik analizlerine, denetim incelemelerine, su altı görüntülerine, liman kayıtlarına ve beyanlara yer verilip, gemi ambarlarının sızdırmazlığının sağlanmamasının, kazanın temel nedeni olduğu belirtildi. Raporda, cesetlerine ulaşılan gemi sahibi Murat Altıntaş (47) ve kaptan Hasan Mehmet Uyanık’ın (55) asli kusurlu olduğu ifade edildi.
#Batuhan AMarmara Belediyesi hangi partide? Balıkesir Marmara Belediye Başkanı kimdir? 2019 Marmara yerel seçim sonuçları...
Marmara Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Marmara yerel seçim sonuçları da bu sebeple araştırılıyor. Peki, Balıkesir Marmara Belediyesi hangi partide? Marmara Belediye Başkanı kimdir?
#BalıkesirUzman isim 'En gergin segment' diyerek Marmara'yı uyardı: 7.8 büyüklüğünde deprem üretebilir
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Marmara'daki en gergin segmentin Tekirdağ segmenti olduğunu belirterek, "Yaklaşık 50 kilometre boyu olan Tekirdağ segmenti tek başına kırılırsa; 7- 7.1 büyüklüğünde deprem üretebilir. Ama 2 parça aynı anda kırılırsa o zaman 7.4 büyüklüğünde bir deprem karşımıza çıkar. 3 segmentin kırılması durumunda 7.6'lık bir depremle karşılaşabiliriz. Çok yakın bir ihtimal değil ama Ganos Fayı da onunla kırılırsa, 4 kol birden kırılırsa; o zaman depremin 7.8 büyüklüğüne kadar ulaşması mümkün" dedi.
#Deprem'Yoğun bir ALG çoğalması var!: Algler neden çoğalır? Denizin rengini değiştiren bu organizmalar neden çoğalır? 'Maalesef Marmara Deniz’ini atık çukuru olarak kullanmaya devam ediyoruz.'
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde su sıcaklığının uzun yıllar ortalamasına göre 3 derece daha yüksek olduğunu açıkladı. Sarı, yaptığı son dalışta, görüş mesafesinin 2 buçuk ila 3 metre civarında olduğunu ve yoğun bir plankton çoğalması yaşandığını belirterek, "Şu an 11- 12 derece civarında. Olması gereken su sıcaklığı ise 9 ya da en fazla 10 derece olmalıydı. Marmara, diğer denizlerimiz gibi ısınmaya devam ediyor" dedi. Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise özellikle fosforlu kirleticilerin denize deşarj edilmesinin Marmara'nın tabanını olumsuz etkilediğini belirterek, "Mandıralar, atık su arıtma tesisleri, tarımsal kaynaklı kirleticiler kesinlikle ileri kademe arıtılmalı. Marmara Denizi'nde fosfor kirliliği kontrol altına alınırsa, Marmara Denizi 5 ile 10 yıl içerisinde kendini yeniler" diye konuştu.
#AlgBatan geminin kayıp 4 mürettebatını aramada 15'nci gün: Su yüzeyi ve sahilde aranacak
Bursa'nın 4 mil açığında, İmralı Adası'nın güneybatısında batan 'BATUHAN A' adlı geminin kayıp 4 mürettebatı, 15’inci günde 597 personelle deniz, hava ve karadan aranıyor. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, gemi enkazında arama çalışmalarının bugün itibarıyla sonlandırılacağını belirterek, “Kayıp 4 mürettebatı arama çalışmalarını su yüzeyi ve sahilde sürdüreceğiz” dedi.
#Batan Gemi