Bahar yorgunluğuna

DOĞAL REÇETE

Bahar ayının gelişi kimimize enerji ve canlanma hissi verirken; kimimizde de halsizlik, yorgunluk hissi, eklem ağrıları, uykuya eğilim, mutsuzluk ve dikkat dağılımı gibi sıkıntılara sebep olabiliyor. Beslenmemizde yapacağımız bazı değişikliklerle bahar yorgunluğunu üzerimizden rahatça atabileceğimizi belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas Can, doğru beslenmenin reçetesini verdi:

Bahar beslenmeyi nasıl etkiliyor, neler yapılmalı?

- Baharın gelmesiyle birlikte birçoğumuz kilo verme telaşına düşeriz. Kısa sürede mucize yaratan diyetler, ilaçlar veya bitkiler denemeye başlarız. Uzun zaman dilimde alınan kiloları 1-2 ay içinde vermeye çalışmak, bilinçsiz ve dengesiz diyetler uygulamak, metabolizmada yavaşlamaya, bağışıklık sisteminin düşmesine, halsizlik, yorgunluk ve konsantrasyon bozukluğu gibi birçok sıkıntıyı yaşamamıza sebep olabilmektedir. Bu nedenle kilo vermek isteyenlerin, mutlaka diyetisyen kontrolünde beslenmelerini ayarlamaları gerekir.

BAHAR SEBZELERİYLE BESLENİN

Bahar ayları hangi yiyeceklerin tam mevsimidir?

- Bahar aylarındaki beslenmede dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de; besinleri mevsiminde, taze ve hormonsuz olarak yemektir. Meyvelerin gelişimi ve üremeleri için çok düşük dozlarda kullanılan hormon içeren ilaçlar insan sağlığını fazla etkilemiyor. Ancak meyve ve sebzelerin hızlı ve fazla büyümesi ve verimini artırmak için yüksek dozlarda ve bilinçsizce kullanılan hormon ilaçları sağlığımızı riske sokabiliyor. O yüzden alışverişlerimizde mevsimine göre çıkan besinleri tercih etmeliyiz ve bunları taze olarak pişirip tüketmeliyiz.

Hormonlu meyve sebzeyi nasıl ayırt ederiz

Meyve ve sebzelerin tazeliğinden nasıl emin olabiliriz?

- Dış görünüş ve yapılarına göre ayırt edebileceğimiz bazı yiyecekler şöyle:

Domates: Domates kesildiğinde içi fazlaca boşsa, meyvenin ucunda sivri çıkıntılar ve yuvarlak yapısından farklı bir şekle sahipse, hormonlu olduğundan şüphelenebilirsiniz. Ayrıca hormonlu domatesler de dik kesildiğinde ortasında beyaz ve sert bir tabaka görülür.

Salatalık: Şekilsiz, bir ucu kalın, bir ucu ince veya yan yana yapışık meyvelere dikkat edin. İçleri adeta sünger gibi, çekirdek evi de kof bir yapıya sahiptir. Tatlarında farklılıklar ve lezzetsizlik vardır.

Biber: Aşırı büyük ve etli bir görünüme sahiptir. Çekirdek etrafı boş, etli kısımda domatesteki gibi beyaz ve sert bir doku görülür.

Patlıcan: Şekli bozuktur. Kenarında şişlikler görülür. Yan yana yapışıktır. Etli kısmı sünger gibi kof olur.

Patates: Şekilsiz ve yumruları birbirine yapışıktır. Patateste aşırı gübre ve hormon kullanılırsa içinde kararmalar görülür.

Çilek: Aşırı büyük, çift yapışık ve içleri boştur.

Karpuz: Hormonlu karpuzların çekirdek evleri boştur. Yendiği zaman aşırı nişasta kokusu verir.

Bahar aylarında vitaminlerin önemi

Baharda artan stresi azaltmak için B grubu vitaminleri yönünden zengin gıdaları mutlaka tüketmeliyiz. Tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri gibi.

Antioksidan vitaminler vücudumuzun zararlı çevresel etkilere karşı koruyuculuğunu artırır. C vitamini, E vitamini, A vitamini, selenyum ve çinko, güçlü antioksidan özelliğine sahip vitaminlerdir.

C vitamininden zengin besinler içinde; maydanoz, biber, turunçgiller, soğan, kereviz, brokoli, çilek ve kiviyi sayabiliriz.

A vitamininden zengin besinler: Balık, yumurta sarısı, kırmızı et, süt, yoğurt, havuç, kayısı, tatlı kabak...

E vitamininden zengin besinler: Bitkisel yağlar, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta...

Selenyumdan zengin besinler: Balık, deniz ürünleri, etler, tahıllar, yumurta, brokoli, lahana, kereviz, soğan sarmısak, mantar ve turp.

Çinkodan zengin besinler: Etler, balık, süt, peynir, yumurta, deniz ürünleri, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, kepekli tahıl ürünleri ve mantar.

Hızlı fitness

Çıplak omuzlarınızı ve kollarınızı kış boyunca göstermekten çekindiniz çünkü yeterince fit olmadıklarını düşünüyordunuz. Şimdi yaza girerken onları yeniden forma sokmanın oldukça kolay bir yolu var. Kısa sürede mükemmel bir görünüm elde etmek için küçük ağırlıklarla yapılan ve yorucu olmayan egzersizler oldukça işe yarıyor. Her iki elinize de birer ağırlık alın, kollarınızı aşağıya doğru sarkıtın, ardından dönüşümlü olarak dirsekten bükerek yukarıya doğru kaldırın. Aynı hareketi 20 kez tekrarlayın.

Eller yukarı: İki yana açılmış kollarınızla elinizdeki ağırlıkları omuz hizasında öne doğru 10 kez getirin. Ardından aşağıya sarkıttığınız kollarınızı yine 10 kez dirsekten kırarak dönüşümlü olarak yukarıya doğru kaldırın.

Keyifli bir kaçamak

Artık hafta sonlarını İstanbul dışında geçirmek gerek. Bu hafta sonu yoğun iş stresi ve şehir yaşamının gürültüsünden kaçmak için size mükemmel bir önerimiz var; Antalya’daki Xanadu Resort Otel, kısa da olsa, kentten uzak keyifli bir kaçamak adresi. Turkuvaz renkli Akdeniz sahillerinde Kubilay Han’ın yazlık sarayından esinlenilerek inşa edilmiş bu "mutluluk sarayı" Shang-Du spa merkeziyle size dinlenmiş ve huzur dolu bir beden vadediyor. "Indoceane Voyage" paketi deniz mineralleri ile zenginleştirilmiş ve su jetleri ile uygulanan bakım ve masajlardan oluşuyor. Spa yolculuğu aroma karışım banyosu ile başlıyor, cildi parlak ve pürüzsüz kılan özel bir uygulama olan şereli peeling ve ardından rahatlatıcı tüm vücut masajı Qi-balm ile devam ediyor. Canlandırıcı ve nemlendiricili vücut bakımı ile sonlanıyor. Bu keyifli kaçamakta birbirinden lezzetli yemekler, canlı müzik performansları ve özel şovlar bulunduğunu da hatırlatalım.

Dokun bana

Vücudumuzun ne kadar akıllı olduğunu tahmin bile edemezsiniz. Vücudunuz onun için neyin iyi neyin kötü olduğunu otomatik olarak biliyor. Örneğin; sabahları yapılan gerinme hareketleri kan dolaşımını harekete geçirmek için, vücudunuzun çarptığınız herhangi bir bölgesini sezgisel olarak elinizle okşamak acıyı hafifletmek için... Nedeni ise şu: Dokunma güdüsü acı sinyalini anında beyne gönderiyor. Böylelikle acı hissi hafifliyor.

Cildinizi nemlendirmeye 10 dakikanızı ayırın

Bazen, cildinize ne kadar çok ve ne kadar sık nemlendirici uygularsanız uygulayın, cildinizin neme olan susuzluğu hiç dinmeyecek gibi gelir. Cildinizin gerçekten neme ihtiyacı varsa, Estee Lauder’ın yeni Hydra Complete Multi-Level Moisture Gel Mask, cildinizin beklediği nem seviyesini sağlayan içeriğiyle bu ihtiyacınıza cevap veriyor. Yağ içermeyen jel bazlı maske, derinlemesine nemlendirme sağlıyor, aynı zamanda cildi yatıştırıyor ve kuru cildi tazeliyor.

Sıra dışı bir banyo deneyimi

Yeni J’adore Banyo Serisi, zamanı size adanmış eşsiz bir ana dönüştürüyor. J’adore’un çiçeksi notaları cildinize bakım yaparken aynı zamanda canlandırıcı etkisiyle kefinize keyif katıyor. Dior’un Bain Fabuleux J’adore’un her parçası kokusu, dokusu ve formlarıyla ışıldıyor. J’adore’un çiçeksi buketi temel alınarak serinin içerikleri güçlü özellikleri için özel olarak seçilerek lüks koku ve güzelleştirici etkinin kusursuz bir karışımı oluşturulmuş. Bu yüzden içeriği vücudu özenle sarıyor ve sıra dışı parfümüyle şımartıyor.
Yazarın Tüm Yazıları