Ay Tanrıçası Hekate

Anadolu tanrıçalarından Hekate hakkındaki bilgiler 10 bin yıl öncesine uzanıyor.

Daha eski dönemlere ait belgeler bulunmadığı için kabaca 10 bin yıllık bir geçmişten söz ediyoruz. Belki araştırmalar derinleştirilirse daha eski zamanlara gitmek ve belki de nereden gelip Anadolu’ya yerleştiğini keşfetmek mümkün olabilir.

Hekate’nin en belirgin özelliği yol gösterici olması; heykellerinin üç yol ağızlarına dikilmesi ve üç başlı bir kadın olarak tasvir edilmesi... Hekate bir Ay Tanrıçası. Ancak bilinen diğer Ay Tanrıçalarından ayrılan özelliği üç başının olması ve bu başların üç ayrı yöne bakması.

Yeni ay, Dolunay ve Eski Ay olmak üzere Ay’ın bütün dönemleriyle bütünleşen Hekate, Yeni Ay’ı sembolize eden yüzü ile genç kızı, Dolunay ile dişiliğin parlak dönemini, Eski Ay ile olgun ve bilge kadını içinde barındırıyor.

Ay’ın en etkileyici dönemi Dolunay olduğu için Hekate’yi onurlandırma törenleri Dolunay’da yapılıyor, fakat aslında Hekate Karanlık Ay’ın Tanrıçası. Çünkü yol gösterici ve Ay’ın olmadığı zamanlar, bilgiye en fazla ihtiyaç duyulan zamanlardır. Çünkü yol karanlıktır ve nereden gidileceğini bilmek için bilen birine ihtiyaç vardır. Dolayısıyla Hekate, bilgiyi insanlara öğreten tanrıça olarak itibar görmüş olsa gerek.

Anadolu’nun Tanrıçalar ülkesi olduğunu biliyor musunuz?

Sanırım aklınıza ilk gelen isim Kibele... Her ne kadar Artemis gibi görkemli tapınaklara sahip olmasa bile en fazla bilinen Ana Tanrıça... Kocaman memeleri ile tasvir edilen Kibele, doğurganlığı ve bereketi sembolize ediyor ve sanırım bereket ile bağlantılı olduğu için de hatırlanıyor. Ancak bilgiyi veren Tanrıça Hekate yol gösterici özelliğinden dolayı unutulmuş ya da bilgiye ve yol göstericiye olan ihtiyaç bittiği veya bilgiden korkulduğu için geçmişin karanlıklarına gömülmüş.

Başlangıçta iyi olan sonradan kötü olarak algılanmış. Sanırım bunda en büyük payı olan tanrılar... Çünkü Hekate, tanrıçalar döneminin en fazla itibar gören tanrıçalarından biri. Fakat sonra tanrıçalar dönemi bitiyor ve tanrılar dönemi başlıyor. Yani kadınların hükümranlığının bitip erkeklerin gözde olduğu devir başlıyor. Hal böyle olunca dişi unsurun en kuvvetli temsilcilerinin karalanması ve gözden düşmesi için bir program uygulanmış olmalı... Çünkü Olimpos Tanrıçalarından olmadığı halde Olimpos’a kabul edilmiş tek tanrıçanın Hekate olması çok dikkat çekici.

Özgürlük ihtiyacı artıyor

Bugün Ay Başak burcunda ilerliyor. Bu de sabahın erken saatlerinde Uranüs’ü, öğle saatlerinde ise Venüs’ü tetikleyecek ve bilinçaltının derinlerinde saklı bilgilerin aniden ortaya çıkmasına neden olacak. Duygusal tepkilerin sürpriz değişikliklere neden olacağını işaret eden gökyüzünün konumu aşk açısından ilginç gelişmelerin meydana geleceğini gösteriyor. Bir türlü sonuçlandırılamamış işlerin aniden bitmesi heyecan uyandırabileceği gibi endişelere de yol açabilir.
Yazarın Tüm Yazıları