Hırvatistan, AB yasalarını eksiksiz uyguluyor

Güncelleme Tarihi:

Hırvatistan, AB yasalarını eksiksiz uyguluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2022 10:15

Schengen bölgesine giriş ve euroya geçme arifesindeki Hırvatistan, sınırlarında sıkı kontrol uyguluyor. Evrakları eksik olanların ülkeye girişlerine kesinlikle izin verilmiyor.

Haberin Devamı

HIRVATİSTAN, bu sene içerisinde Schengen bölgesine girme hazırlıkları yapıyor. Önümüzdeki seneden itibaren de para birimi olarak euroya geçmeyi planlıyor. Bu nedenle ülkede AB yasaları eksiksiz uygulanmakta. Sınır kapılarında her araç itinayla kontrol ediliyor. Eksik evrak ve AB gümrük mevzuatı konusunda Hırvat görevliler oldukça hassas. Son yıllarda evrak eksikliğinden dolayı mağdur olan vatandaşlarımızın sayısında artış yaşandı. Evraklarınızı önceden mutlaka kontrol edin.
Sıla Yolu güzergâhı üzerindeki Hırvatistan-Bajakova ve Sırbistan-Batrovci sınır kapıları, en uzun beklemelerin olduğu sınır kapılarından. Alternatif Tovarnik ve İlok olabilir. Tovarnik gümrüğü için Sırbistan’a açılan sınır kapısı Bajakova’dan 5 km önce Nijemci-Lipovac yol ayrımından çıkmanız gerekiyor. Daha sonra Apsevci, Nijemci, Deletovci ve Banovci yerleşim alanlarını geçerek 30 km sonra Tovarnik’e ulaşıyorsunuz. Tovarnik’ten sonra ise Sırbistan’da Sid ve Belgrad levhalarını takip ederek Belgrad otoyoluna tekrar bağlanıyorsunuz. İlok Sınır Kapısı için de Tovarnik şehir merkezinde İlok yönünü takip etmelisiniz.

Hırvatistan, AB yasalarını eksiksiz uyguluyor
VİNYET YOK
Hırvatistan’da vinyet uygulaması yok. Otoyollar ücretli. Gişelerde euro ile ödeme yapabilirsiniz. Lübliyana istikametinden gelenler iki ayrı gişede yaklaşık 23.50 euro ödüyor. Maribor istikametinden gelenlerden ise toplam 27 euro tahsil ediliyor. Otoyollarda hız sınırı 130 km. Polis, seyyar ve sabit radarların yanı sıra seyir esnasında sivil plakalı araçlarla da kontrol yapıyor. Otoyol üzerinde gümrük görevlilerinin aracınızı kontrol yetkisi de var.
YOL AYRIMLARINA DİKKAT
Hırvatistan, güney veya kuzey Avrupa yönünden gelen izincilerin birleşme veya ayrılma noktasında kavşak ülke konumunda. Güney Avrupa, Slovenya istikametinden gelenler, Bregana Sınır Kapısı’ndan giriş yaparak Zagreb-Slavonski Brod-Bajokovo güzergâhını takip edecek. Bu yolun uzunluğu 306 km. Kuzey Avrupa, Maribor istikametinden gelenler ise Macelj Sınır Kapısı’ndan giriş yaparak Krapina-Zagreb-Slavonski Brod-Bajakovo güzergâhını kullanacak. Bu yolun uzunluğu ise 352 km.
Hırvatistan, AB yasalarını eksiksiz uyguluyor
‘GÖREVLİLERLE TARTIŞMAYIN’
Zagreb Büyükelçisi Mustafa Babür Hızlan, Schengen bölgesine giriş ve euroya geçiş aşamasında olan Hırvatistan’da AB yasa ve kurallarının sıkı bir şekilde uygulandığını vurgulayarak, vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda uyardı: “Hırvat gümrük görevlileri, işlemler ve evraklar konusunda oldukça hassas davranıyor. Kurallar herkes için geçerli. Görevliler ile tartışmayın. Trafik kuralarına uyun, yorgun araç kullanmayın. Kendinizin ve yanınızdakilerin emniyeti önceliğiniz olsun. Türkiye’den dönüşlerde yasaklı ve sınırlı maddeler ile eksik evrak karşılaşılan en büyük sorunlardan biri. Yola çıkmadan evraklarınızı ve kişiye özel belgelerinizi kontrol edin.”
Hırvatistan, AB yasalarını eksiksiz uyguluyor
ZAGREB MOLA İÇİN İYİ BİR SEÇENEK
Hırvatistan’a kadar uzun bir yol kat ettiniz. Yorgun ve uykulu halde araç kullanmayın. Zagreb, kısa bir mola vermek için güzel bir seçenek olabilir. Otoyoldan çıkarak 15 dakikada şehir merkezine varabilirsiniz. Başkent Zagreb, tarihi ve turistik bir şehir. Aracınızı park edin. Eski şehir meydanındaki iki saatlik bir yürüyüş size ve beraberinizdekilere iyi gelecektir. Zagreb Katedrali, Ban Jelacic Meydanı ve eski şehir pazarı... Hepsi yan yana. Gezmenizi tavsiye ederiz. Hırvatistan’ın meşhur peynirli böreği ve bir kahve, yolun devamı için enerji depolamanıza yardımcı olacaktır.
Hırvatistan, AB yasalarını eksiksiz uyguluyor
ÖNEMLİ TELEFONLAR VE BİLGİLER
T.C. Zagreb Büyükelçiliği
Andrije Hebranga 32-34
10000 Zagreb
Telelefon: + 385 1 486 46 60
Acil durum telefonu: +385 99 43 96 520
e-mail: embassy.zagreb@mfa.gov.tr
Polis: 192
İtfaiye: 193
İlk yardım: 112
Karayolu yardım (SOS): 987
Akaryakıt fiyatları (Haziran ayı itibarıyla)
Dizel: 2.05 euro
Süper Benzin: 2.12 euro
HIRVATÇA SÖZLÜK (Türkçe okunuşu ile)
Dobar dan: İyi günler
Dobro yutro: Günaydın
Dovicenya: Hoşça kalın
Hvala: Teşekkürler
Voda: Su
Kruh: Ekmek
Kava: Kahve
Yedan: Bir
Pomoç: İmdat
Meso: Et
Teleçe meso: Dana eti
Govece meso: sığır eti
Yaneçe meso: Kuzu eti
Pileçe meso: Piliç

Haberin Devamı

BUNLARA DİKKAT!
* AB üyesi fakat Schengen bölgesinde değil.
* Para birimi Kuna (1 Euro = 7.54 Kuna.)
* Vinyet uygulaması yok. Otoyol ücretlerini gişelerde ödüyorsunuz.
* Otoyol gişelerinde ödeyeceğiniz miktar euro olarak yazıyor.
* Schengen bölgesine giriş ve euroya geçiş aşamasındalar. AB yasaları istisnasız uygulanıyor.
* Sivil polis araçları otoyolda evrak kontrolü yapıyor.
* Seyyar radarlar var.
* Sırbistan’a sınır kapısı Bajakova’da uzun bekleme süreleri oluyor.
* Hız limitini 30 km aşmanın cezası 500 kuna, 50 km aşmak ise 1000 kuna ile cezalandırılıyor. 50 km’den fazla aşmanın cezası ise 7 bin kuna ve mahkeme kararıyla ehliyete el koymak. (1 euro = 7.54 Kuna)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!