Avrupa zirvesinde kumar heyecanı

AVRUPA kumar oynuyor.

Avrupalı liderler, siyasi çikarlarını birlik hedeflerine hiçbir zaman tabi kılamadıkları için ve kendi zenginlerinin hırsları ortak bir potada hiç bir zaman eriyemediği için bugün, Avrupa’nın geleceği ile kumar oynuyorlar.
Dünkü Avrupa zirvesi öncesinde Atina’da başlayan gösteriler adım adım yayılıyor.
Halk, kötü yönetimin, har vurup harman savurmanın, hayali zenginliklerin bedelini ödemek istemediği için sokaklarda.
Üniversite öğrencileri, kendilerine sorulmadan alınan kararlar yüzünden bir euro’luk hayatlara mahkum.
    
MİNİK Lüksemburg’un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Fransa ve Almanya’yı Avrupa Birliği’ne tepeden bakmakla suçluyor. Alman Başbakanı Angela Merkel’in, Avrupa’nın diğer ülkeleri tarafından teklif edilen eurobond pazarı yaratma önerisini geri çevirmesine ateş püskürüyorlar.
Almanya ve Fransa’nın diğer bütün ülkeleri yönetmeye kalktığı ve her adımdan sonra “Avrupa’yı kurtardık” edasıyla sahneye çıkmalarının artık tahammül fersah olduğu açık açık her fırsatta dile getiriliyor.
Yüksek faizli kredilerle sıkıntıda olan hükümetlerin tek tek kurtarılması seçeneği dışında, daha makul kredilerle bütün Avrupa’nın katılacağı ortak bir tahvil pazarı fikrine Merkel kesin karşı çıkıyor.
“Bu biçimde ancak riski genelleştiririz” diyor.
Almanya’nın bugün kadar Avrupa’ya hep dayatmada bulunduğu açıkça konuşuluyor ama kimliklerini açıklamak istemeyen bazı üye ülke yetkililerine göre, artık Almanya kimseyi dinlememeye başladı.
İflas riski arttıkça Avrupa başkentlerinden Almanya ya da Fransa’yı hedef alan eleştirilerin dozu da artmaya başladı.
Wikileaks belgelerinde Amerikalı diplomatların Merkel için seçtikleri “bön, basit” gibi sıfatları kullandıkları da hatırlanacak olursa, Euro’nun yuvarlanacağı daha derin bir krizden kimin sorumlu tutulacağı da anlaşılıyor.
      
HER şeye rağmen euro bölgesinin korunması konusunda hâlâ Avrupa’da ortak bir anlayış var. Ama bir şey daha var. Avrupa Birliği önümüzdeki yıl bütçesini görülmedik oranda daraltıyor. Yüzde altı bir artış beklenirken, yüzde 2.9 oranında bir artış ancak kabul edildi. Bu da, Avrupa fonları ile kalkınmaya çalışan yeni üyelerin işinin bu yıl çok zor olacağını gösteriyor.
Dün Brüksel’de toplanan Avrupalı liderler, ekonomik krizin hafifleyeceğine dair herhangi bir işaret olmaksızın bu yılı kapatıyorlar.
Başkentlerden gelen imdat çığlıkları artıyor, Avrupa zirvelerinde ortaklar, radikal çözümlerin etrafında dolaşıp, geçicilerle yetinerek kumara devam ediyorlar.
Yazarın Tüm Yazıları